Evren, ucu bucağı belli olmayan, her gün karşımıza yeniliklerle çıkan ve çıkmaya devam edecek olan büyük bir bilmece. Yüz yıllardan beri süre gelen araştırmalar, teoriler, yeni gezegenler, dünya dışı varlıklar vs. hepsi çoğumuzun genellikle ilgisini çekiyor. Ne mutlu ki, bizlerin meraklarını giderebilmek ve bu gezegenleri keşfetmek için gecesini gündüzüne katıp çalışan birçok bilim insanı var.
12 Milyar Işık Yılı Uzaklıkta Bir Bebek Galaksisi
Bilim insanları geçtiğimiz günlerde yayınladıkları bir araştırmada, Dünya’dan milyarlarca ışık yılı uzakta, bizim dünyamıza oldukça benzeyen bir bebek galaksisinin gizlendiğini söyledi.
Nature adlı dergide yayınlanan araştırma sonucuna göre, SPT0418-47 adı verilen bu galaksi, Dünyamıza 12 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Max Planck Astrofizik Enstitüsünde ki (MPI) gök bilimciler, dünyanın en güçlü teleskoplarından, Atacama Büyük Milimetre’yi (ALMA) kullanarak bebek galaksiyi tespit ettiklerini açıkladı.
Normal şartlarda teleskop yardımıyla gezegen keşfi oldukça zor olsa da, ekip, yer çekimsel mercekleme adı verilen bir etkiyi kullandıklarını açıkladı. Yani yakındaki bir galaksinin çekim kuvvetinin yardımıyla tıpkı bir büyüteç gibi teleskop yardımıyla görüntü alabildiler.
Bilim insanları SPT0418-47’nin oldukça kaotik olduğunu söylediler. Bu tam olarak ne anlama geliyor? Yazar Simona Vegetti bu durumla alakalı şu şekilde açıklamalarda bulundu: “
Bulduğumuz galaksi oldukça kafa karıştırıcıydı. Yüksek oranda yıldız oluşturmasına ve bu sebeple fazlasıyla enerjik süreçlerin yeri olmasına rağmen, SPT0418-47, Evren’de şimdiye kadar gözlemlenen en iyi düzenli galaksiydi.”
Max Planck Astrofizik Enstitüsü (MPI) Konuyla İlgili Ne Söyledi?
MPI, geçmiş günlerde yaptıkları basın açıklamasında konuyla alakalı şöyle söyledi: Bu sonuç hiç beklenmedik ve galaksilerin nasıl evrimleştiğini düşündüğümüz konularda önemli bir etkiye sahip. Bu sonuç, galaksi oluşumlarında bir atılımın olduğunu temsil ediyor ve Samanyolu’nda gözlemlenen yapıların 12 milyar yıl önce de zaten yerinde olduğunu gösteriyor.” dedi.
Konuyla alakalı araştırmacılar, yeni bir bilgisayar modelleme tekniğiyle galaksinin gerçek şeklini ve gazını ALMA verileri sayesinde yeniden oluşturdu. “SPT0418-47’nin yeniden oluşturulmuş görüntüsünü ilk gördüğümüzde inanamadık, adeta bir hazine sandığı. Bu galaksi, Samanyolu gibi sarmal kollara sahip görünmüyor.” Şeklinde açıklamada bulundu.
Bilim insanları evren tarihinde ilk kez bu kadar erken bir çıkıntı tespit ettiklerini söyledi.
Haberimizin kısaca detayları böyle, her yeni güne bambaşka yeniliklerle uyanmaya devam ediyoruz. Bizim bildiğimizin dışında, bilmediğimiz, keşfetmediğimiz kim bilir daha ne evrenler, ne galaksiler var. Peki ya sizlerin diğer gezegenler hakkındaki düşünceleri neler? Bunu bizimle yorumlarda paylaşmayı unutmayın!
Bu arada uzayla ilgili konulara meraklıysanız Netflixt'e izleyebileceğiniz uzay temalı filmlere
buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak : Space Mag Türkiye
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...