Korona virüs salgını nedeniyle hayatımız iyiden iyiye değişti ve dijitalleşmeye çoktan başladı. Teknoloji sektöründe özellikle bu salgın döneminde inanılmaz bir gelişim yaşandı. Neredeyse her gün yeni teknolojik gelişmelerle güne başlıyoruz. Peki, içinde bulunduğumuz bu dönemin ve geleceğin teknolojik gelişmelerini hiç merak ettiniz mi? Gelin hep beraber en yeni teknolojik gelişmelere bir göz atalım.
Giyilebilir Teknoloji
En
yeni teknolojik gelişmelerden olan konuşma ve metin tanıma gibi iyileştirilmiş
yapay zekâ algoritmaları, 5G teknolojisi artık çok yakın zamanda hayatımızın bir parçası olacak gibi duruyor. Bunun yanı sıra Çinli start-up Timekettle Technologies şimdiden mikrofon ve akıllı telefon uygulamasıyla yaklaşık olarak 40 dili çevirebilen kablosuz kulaklıkları satışa çıkardı. Giyilebilir cihazların tıbbi yararları sebebiyle de önemli ölçüde artacağı ve hatta içinde bulunduğumuz salgının bu
giyilebilir teknolojiyi bir üst seviyeye çıkartacağı tahmin ediliyor.
Yeni Süper Çipler (Yarı İletkenler)
İşlemciler her bilgisayarın beynini oluşturduğunu biliyoruz. Teknoloji şirketleri arasında başlayan kendi çip tasarımını ve süper çip geliştirme yarışı son sürat devam ediyor. Amazon ve Microsoft, veri merkezlerinde bulunan sunucuları için kendi
yarı iletkenlerini geliştirmeye çoktan başladılar Yıllardır çip endüstrisinin en büyük müşterisi olan Apple ise şimdi
yeni süper çiplerini üretmeye hazırlanıyor. Sağlık, giyilebilir teknoloji, araç içi elektronik sistemler gibi teknolojinin her alanında çok büyük öneme sahip çiplerin, ülkeler arasındaki rekabeti artırması bekleniyor.
Kuantum Bilgisayarlar
Şu an için sadece laboratuvarlarda kullanılan
kuantum bilgisayarlar, yavaş yavaş laboratuvarların dışına çıkmaya hazırlanıyor.
Kuantum bilgisayarların gelişiminin tabiri caizse daha emekleme aşamasında olduğunu belirten uzmanlar, 2021 yılında bu ilerlemenin hızlanmasını bekliyorlar. Az enerji kullanarak devasa depolama yapabilen hızlı kuantum bilgisayarlarının çok yakında geliştirilmesi beklenmektedir. Kuantum teknolojisinin potansiyelinin giderek artması da bu
yeni teknolojik gelişmenin yakın bir tarihte yaşanabileceğinin bir kanıtı niteliğinde.
Uzaydan İnternet
Otonom sürüş ya da makine iletişimi için dünyanın her yerinde hızlı ve güvenilir internete ihtiyaç duyulmaktadır.
Uzaydan internet sağlama çalışmaları, hızlı ve güvenli bir internet bağlantısı sağlamak için çalışmalar son hızıyla devam etmektedir. Amerika Birleşik Devletleri bankası Morgan Stanley'in yaptığı tahminlerine göre, 2040 yılına kadar "uydu geniş bant" pazarının cirosunun 3,9 milyar dolardan 95 milyar dolara yükseleceği belirtiliyor.
Otonom Sürüş
Bu teknoloji belki de gerçekleşebilecek gelişmelerin ilk sırasında bulunuyor. Otomobil üreticileri Seviye 3
otonom sürüş özelliğine sahip araçları piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bu teknoloji ile sürücüler için uzun ve yorucu yolculuklar birer sorun olmaktan çıkabilir.
Otonom sürüşte, otomasyon seviyesi derecelere göre (0 ila 5 arasında) değişkenlik gösterirken, mevcut teknoloji ise ikinci seviyede bulunmaktadır.
Akıllı Cüzdan Teknolojisi
Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'de, Alipay ve WeChat Pay'de olduğu gibi günlük yaşamın bir parçası haline gelen uygulama ile ödeme yapma işlemi çoktandır yapılıyor.
Akıllı cüzdan teknolojisi adı da verilen bu teknoloji ile korona virüs salgını nedeniyle dünyanın diğer ülkelerinde de yaygınlaşması bekleniyor. Sosyal medya şirketleri Facebook ve WhatsApp, ödeme ve para transferi konusunda pazar oluşturmaya çabası içerisine çoktan girdiler bile. Teknoloji şirketleri Apple ve Google ise bankalar ve kredi kartı şirketleriyle iş birliği yaparak uygulama üzerinden ödeme yapma hizmetini sağlıyorlar.
Dijital Veri Dosyası
Dijital veri dosyası, sağlık sektöründe dijital veri alışverişi için önemli hale gelmiş, salgınla birlikte bu veri alış verişinin daha da hızlanacağı tahmin edilmektedir. Bir danışmanlık firması olan McKinsey’e göre, bu teknolojinin yaygınlaşmasıyla sağlık sigortacılığı sektöründe her sene 34 milyar avro tasarruf edileceği tahmin edilmektedir. İçerisinde bulunduğumuz bu salgın döneminde şirketler ve hükümetler bir veri tabanı eksikliğinden mustarip olmuş durundalar. Ancak uzmanlar standart bir veri alışverişi ile hastaları, doktorları ve sağlık sisteminin önemli bir ölçüde rahatlatılabileceğini dile getiriyorlar. Dijital aşı belgesi sayesinde Covid-19 tarihinin en büyük aşı kampanyasına imkân sağladığına belirten uzmanlar, verilerin kullanılmasıyla birlikte birçok insanın hayatının kurutabileceğine vurgu yapıyor.
Siber Güvenlik
Korona virüs salgını nedeni ile birçok şirket, Home Office çalışma sistemi ile evden çalışmalarına devam ediyor. Genellikle siber saldırılara hiçbir koruyucu önlem almadan çalışan şirketler, siber saldırılara adeta davetiye çıkardı. Böylece korona virüs salgını ile
siber güvenlik konusunun ne kadar önemli olduğu bir kez daha gün yüzüne çıkmış oldu.
Bulut Bilişim Teknolojisi
Bulut bilişim teknolojisi, ekonominin merkezinde bulunurken, aynı zamanda düşük donanım maliyeti ve kullandıkça öde özelliği sayesinde kurumlara önemli bir tasarruf imkânı vermesiyle dikkati çekiyor.
Bulut bilişim teknolojisinin, bilgi işlem piyasasında 2023 yılına kadar ortalama yüzde 22 büyüyeceği ve 500 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Alibaba ve Amazon gibi Çin ve ABD merkezli tedarikçilere bağımlılığı azaltmak için Avrupa’da Giaa X adı verilen bir bulut ağı kurma çalışmaları hız kazanmış durumda.
Biyoteknoloji
mRNA olarak bilinen ve haberci nükleik asitlere dayanan iki korona virüs aşısının başarılı bir şekilde geliştirilmesinin ardından, mRNA aktif bileşenlerine bir ilgi artışı yaşandı. Uzmanlar, mRNA'nın sadece aşı geliştirme çalışmalarında değil, aynı zamanda diğer ilaçlar için de yeni bir dönem başlatacağını dile getiriyor.
Biyoteknolojinin gelişmesi sayesinde ilaçların geliştirilmesinin çok daha hızlanacağına ve çok daha kolay üretileceğine işaret ediyorlar.
Artırılmış Gerçeklik
Korona virüs salgını ile e-ticaretin bir yükseliş içinde olduğunu biliyoruz. Ancak e- ticarette müşterilerin alışveriş yaparken ürünü denemek ya da görmek istemeleri bir sorun olabiliyor ve hatta alışverişin gerçekleşmemesine neden olabiliyor.
Artırılmış gerçeklik teknolojisi ile müşterilerin birçok ürünü sanal olarak denemesi ve görebilmesi sağlanıyor. Örneğin bir kol saati alırken müşteri o kol saatini dijital olarak
artırılmış gerçeklik sayesinde deneyebilecek. Hatta yeni mobilya takımı almak isteyen müşteriler, eski mobilyalarını bir kenara atmadan evlerine sanal olarak bir mobilya takımı getirebilecek.
Uzaya Seyahat Etme Yarışı
Belki de bu listede bulunan en heyecanlı en popüler ve en
yeni teknolojik gelişmelerin başında
uzaya seyahat etme yarışıdır. Sizler için şu anda aktif olarak çalışan bazı uzay şirketlerini derledik. Bunlar şöyle sıralanmıştır:
Space X
Elon Musk’ın kurucusu olduğu
Space X firması da uzay turizmi konusunda gayet iddialı bir konumda bulunuyor.
Space X’in firmasının planı yolcularını dev bir roketin içerisine koyarak yörüngeye fırlatmak olarak biliniyor. Fakat yörüngeye çıkmak sizi yetmezse, iki yolcu kapasiteli bir uzay modülünün Ay’ın etrafında bir tur attıktan gezegene geri dönmesi planlanmaktadır. Herhalde bu seyahat sizin için yeterli olacaktır. Fiyat henüz tam belli olmasa da pahalı bir gezi olacağını tahmin etmek hiç de zor değil.
Space Adventures
Dünyanın ilk uzay turistleri unvanına sahip olacak olan işadamı Dennis Tito ve Cirque du Soleil şov grubunun kurucusu Guy Laliberté, bu firma sayesinde NASA’ya gidebildi.
Space Adventures’ın 6 aylık eğitim programının çok zor olması nedeniyle son zamanlarda kimsenin uzay turistliğine kalkışamadığı söyleniyor. Fakat firmanın operasyonlarına devam ettiği ve yakın gelecekte bir Ay seyahat programı sunmaya hazırladığı biliniyot. Dennis Tito’nun uzay seyahati için 20 milyon dolar ödediği de bilinmektedir.
Orion Span
Orion Span firmasıuzay turistlerine bir uzay aracı vasıtasıyla atmosferin uzaya çıkmayı değil, uzayda bir hafta geçirmeyi vaat ediyor. 2022 yılında açılması planlanan uzay oteli Aurora Station, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun bir modülü olacak. Bu modülde toplam dört misafir ve iki ekip üyesi 13 metreye 4 metrelik bir modülde yaşayacaklar. Astronotlarla sohbet etmenin ve Dünya’yı olabilecek en güzel şekilde izlemenin bedeli ise 9,5 milyon dolar olarak belirlendi. Sadece kayıt için gerekli depozito bile 80 bin dolar olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ancak bu projenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz kesin değil.
Virgin Galacti'in yolcuları uzaya WhiteKnightTwo adında özel tasarımlı uçağın altına takılı, VSS Unity isimli yüksek irtifa aracı ile ulaşacaklar. Uçak 15 kilometre yüksekliğe ulaştığında VSS Unity ayrılacak ve yolcuları atmosferin sınırına taşıyacak. Hibrit motoru sayesinde araç rahatlıkla yeryüzüne geri dönüş yapabilecek. Yolcular dakikalarca yerçekimsiz ortamda kalacak ve VSS Unity’nin penceresinden manzaranın tadını bolca çıkartacaklar. Bu gezinin fiyat ise 250 bin dolar, daha şimdiden 700’den fazla kişi depozito bile yatırmış durumda.
Blue Origin
Blue Origin firması, 15 metreküp kapasiteli uzay aracıyla 6 şanslı kişiyi yörüngeye taşımayı amaçlıyor. Yolcular Dünya’dan 100 kilometre mesafede bulunan ve atmosfer ile uzayın ayrıldığı nokta olarak kabul edilen Karman Çizgisi ’ne kadar götürülecekler. Yolcular bir süreliğine yerçekimsiz ortamın ve Dünya’nın harika manzarasının tadını çıkartacaklar. Geri dönüşte ise araç, paraşütlerle yumuşak bir iniş yapacak. Henüz fiyat belli olmasa ama bile, Fast Company’ye bilgi veren uzmanlar, 10 dakikalık seyahat in yaklaşık 200 bin dolar olacağını tahmin ediyorlar.
Sonuç olarak hayatımızı daha da kolaylaştıracak bu teknolojik gelişmeler artık bizlere hiç uzak değil. Teknoloji ışık hızıyla değişiyor ve gelişiyor. Bu nedenle size teknolojiye ayak uydurmanızı öneririz.
Sıradaki içerik ilginizi çekebilir:
Elon Musk’ın Çılgın Projesi Neuralink’e Yakından Bakış
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...