Son bir yılda yaşam tarzlarımız, iş yapma tarzlarımız, gündelik rutinlerimize kadar birçok şey önemli değişimler geçirdi. Bu değişimlerin büyük ölçüde en dikkat çeken sebebi elbette ki Covid-19 salgını. Birçok özel ve kamusal şirket daha önce hiç denemedikleri ve gerek görmedikleri iş ve eğitim modellerini denemek ve hatta iyileştirmek zorunda kaldılar. Yeni koşullar uzaktan çalışma, uzaktan eğitim, uzaktan performans yönetimini içeriyor. Buradan hareketle trendlerin de 2018 gibi yıllara kıyasla bir hayli değiştiğini söyleyebiliriz.
Bu yazımızda 2021’de takip edilmesi gereken 7 teknoloji trendine yer vereceğiz. Bu yazıda kullanılan veriler CB Insights’ın raporlarından alınmıştır. CB Insights, şirketlere ve yatırımcılara pazar bilgisi sağlayan bir pazar araştırması platformudur.
Hazırlık Görevlileri
Covid-19 salgınıyla birlikte gördük ki köklü sistemlerimiz çok hızlı bir şekilde değişebiliyor. Bir anda hiç beklemediğimiz şekilde dünya değişkenlik gösteriyor ve sistemlerimiz sekteye uğrayabiliyor. Bu durumları ön görmek, önlemler almak, alternatifler yaratmak ise hazırlık görevlileri denen bir sektörün oluşumuna sebep oldu. Sonuçta iklim krizi , su sorunu, yeni salgınlar, siber savaş ve çok daha fazlası gibi kalıcı tehditler dünyayı yeniden alt üst edebilir. Olası risk faktörlerinin belirlenip onlara dirençli sistemler kurulması bu yüzden önemli bir hal aldı.
Kuantum Bilgisayarlar
Kuantum bilgisayarlar giderek yaygınlaşıyor ayrıca yaygınlaşmakla kalmayarak her geçen gün daha güçlü ve daha alt edilemez hale gelmekte. Kuantum bilgisayarlar çok avantajlı gibi dursa da veri güvenliği için tehdit oluşturmakta. Kurumlar ve şirketler veri güvenliği çalışmalarına çok daha önem vermeliler çünkü kuantum bilgisayarların güçlenmesi demek verilerin daha ulaşılabilir olması, şifrelemelerin daha hızlı çözülmesi anlamına da geliyor. Güçlü şifreleme yöntemlerinin bile üstesinden saniyelerde gelen bilgisayarlar geliştikçe veri güvenliği risk altındadır. Bu yüzden verileri elinde tutanlar da bir o kadar kendilerini ve sistemlerini güçlendirmeliler.
Empati Simülasyonu
Kurumların tüketicileriyle duygusal bağ kurması, duyguları anlaması, duyguları yorumlaması ve bunlara uygun yanıtlar oluşturması artık geçmişe kıyasla çok daha önemli. Yeni neslin insanları daha duygusal bağ kuran, kişiselleştirilmiş deneyimlerle ilgileniyor. Bunları mümkün kılan yapay zeka teknolojilerini geliştirmek büyük bir trend oldu. Artık satış, finans, perakende, e-ticaret gibi alanlar yapay zeka destekli empati sistemlerine ihtiyaç daha da arttı. Diğer hizmetlerin yanında artık 2021 sisteminde bu yetkinliğe de ihtiyaç duyulduğu bariz bir şekilde ortada. Bu bağlamda yapay zekalar yükselen trendler arasında.
Deneyim Tedavisi
Teknoloji hızla psikodelik ve halüsünojen maddeleri popüler hale getirmekte hatta buna ABD’de “Psikodelik Devrim” “Halisünojenik Rönensans” gibi isimler de verilmekte. Bu maddeler kişide halüsinasyon ve bilinç bulanıklığına sebep oluyor. Özellikle mevcut ilaçlarla tedavi olamayan, bundan fayda görmeyen psikolojik, fiziksel rahatsızlıkların tedavisi için psikodelik deneyimlerin yaşanması bir tedavi edici etken olarak görülüyor ve maddelerle yaşanan bu deneyimlerin terapötik etkisi olduğu yükselen sağlık trendleri arasında.
Kişiselliğin Yükselişi
Kişiselliğin sosyal medyanın geleceğini tayin etmesi bekleniyor. Kişiselliğe duyulan ihtiyaç Facebook’un en başta bu kadar hızlı yükselmesini ve hala da yükseliyor olmasını sağladı. Özel uygulamalar, özel kullanıcı deneyimleri giderek yükseliyor. Buna örnek olarak Discord’u verebiliriz. Discord kullanıcılarına; özelleştirebilecekleri, sohbet edebilecekleri, kendi alanlarını yaratabilecekleri sohbet odaları sağlıyor.
Silikon Vadisi
Silikon Vadisi gibi sonradan oluşmuş yeni topluluklar oluşmaya başlayacak ve giderek sıfırdan yeni teknoloji merkezleri, teknoloji toplumları oluşturulacak. Diğer ülkelerdeki insanlar da oralara göç ederek hem bu yerlerin mimarı olacaklar hem de yeni bir toplum yaratacaklar. Dünyada Silikon Vadisi benzeri yerleşik oluşumlar giderek artış göstermekte.
Metaverse Alışveriş Merkezleri
Alışveriş merkezi anlayışımızın da değişmesi gündemde. Alışveriş merkezleri artık eskisi kadar sık gittiğimiz yerler değil hatta belki çoğumuz artık hiç gitmiyoruz. Alışveriş merkezi mantığında amaç sadece alışverişten ziyada sosyallik ve eğlenmek oluyor. Pandemi dolayısıyla bu reel anlamda pek mümkün görülmediğinden benzer deneyimleri sanal dünyada yaşatmaya çalışmak üzerine çalışmalar sürmekte. Metaverse tam olarak sanal olarak gerçek deneyimleri yaşamanıza imkan sağlıyor. Tam bir sanal gerçeklik deneyimi şimdilik hayli uzakta gibi görünse 2021’de sanal ürünler sunmak, sanal ürünleri satın alan insanları görmemiz mümkün olacak gibi duruyor. Bu eğilim de giderek daha gerçekçi sanal evrenler tasarlanmasının yükselişte olduğunu gösteriyor.
Kaynak: cbinsights
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...