Teknolojinin gün geçtikçe ilerlemesiyle birlikte sürekli yeni şeyler üretilmektedir. 3D yazıcılarla üretilen bu mercanlar teknolojik ürünler arasında yerini almaktadır. İnsanların kirletmiş olduğu denizlerde yok olma tehlikesiyle karşılaşan mercan resifleri 3D teknolojisiyle kurtarılması amaçlanıyor.
Projeyi başlatan Prof. Ezri Tazari, tasarımı ve bilimi bir araya getiriyor. Mercan resifleri insanoğlunun kirlettiği denizlerde yok olma yolunda ilerliyor. Bu soruna son vermek ve ekosistemin sürekliliğini devam ettirmek için 3D yazıcılarla üretilen mercanlar denizlere bırakılıyor.
Mercanların Nesli Tükenmek Üzere
Dünyanın birçok yerindeki araştırmacılar, nesli tükenmekte olan mercan resiflerin bu kadar çabuk yok olmasını küresel ısınmanın bir sonucu olarak görüyor. Resiflerde canlı türün arttığı görülmüştür. Bu nedenle de mercan resifleri birçok canlıya ev sahibi yapmaktadır. Mercanların ayrıca önemli özelliklere sahiptir. Mercanlar, organizmalarda yaşayan algler arasında gelişmiş bir simbiyotik ilişki yaratır.
En üretken ekosistemlerden biri olan mercan resifleri gezegenimiz için çok önemlidir. 3D yazıcılar, mercan kayalıklarına destek olabilecek tarzda tasarlanmıştır. Nesli tükenen mercan resiflerin baskıları alınarak tasarlanan 3D boyutlu mercan resif modelleri ise okyanustaki mercan resiflerine ev sahipliği yapmaktadır. Algler ise içinde bulundukları mercanlar için fotosentez üreterek besin sağlıyor. Mercanlar da buna karşılıksız kalmayarak alglere güvenli ortamlar yaratıyor.
Cambridge Ekibi
Mercan resiflerin, mikro ekosistemi başarılı şekilde taklit etmek için güneş ışığını yakalama ya da yerleşik alglerin dağıtma özelliklerine ve odaklanmalarını fark etmişlerdir. Mercanların oluşum yapılarını incelediler daha sonrada dayanıklı substrat kullanma yerine canlı jel yapmayı tercih etmişler. Alglere kuluçka makinesi görevini yapacak olan 3D yazıcılar yazdırmışlar ve canlı dokuların karmaşık tasarımlarını taklit eden bir 3D bioprinting tekniğini kullanmışlar.
3D biyobasın ise mikroskobik boyuttaki yapıları birkaç dakikada yazdırabiliyor. Yapılan bu süreçte alglerin ölmemesi oldukça önemlidir. Algler ve mercan canlı dokulara olduğu için 3d yazıcılar tarafından aynı anda basılır.
Canlı doku basılması zaten var olan bir durumdur. Nakil dokular ve tıbbı amaçlar için basıyorlar. Mercanların özelliğinden yararlanabilmek için yüzeye çarpan ışığın en üst seviyeye çıkaran karmaşık iç geometriyle basılması gerekir.
Cambridge ekibinin araştırmasının amacı mercanları çoğaltmaktan çok mercanlara verimi arttırabilmektir. Bu araştırma sadece alglere değil birçok balıkların işine de yaramıştır. Balıklarda ölü resifler yerine 3D boyutlu yazıların ürettiği mercanları tercih ederek yumurtalarını mercan resiflerine bırakmaya başlamışlar. 3D mercan projesiyle dünyadaki küresel ısınmaya verdiğimiz zararı teknolojik gelişmelerle telafi etmeye çalışıyorlar.
3D Yazıcı (Three D Printer)
İlk yazıcısı 1984 yılında Chales Hull tarafından söylenmiştir. 1986 yılında 3D systems isimli 3D yazıcı şirketin kurulmasıyla yeni sektör ortaya çıkmıştır.
3D yazıcılar, dijital ortamlarda tasarlanıp gerçek hayata üç boyutlu olarak ortaya koyan makinelerdir. Bu 3D teknolojisiyle istenilen her aleti ve cismi üç boyutlu olarak çıkartabiliriz. 3D yazıcılar katmanlı imalat üretim yönetimi ile çalışır. Baskı için hem madde kullanılsa da en çok filoment adında bir madde kullanılıyor. Filoment ise bir plastik malzemesidir.
Cambridge araştırmacıları mercanların en ufak yapılarına kadar mikroskobik boyutta araştırırlar ve önceden yapılan çalışmaların aksine bu kez mercanlara yeni form alabilecek jel üretimi amaçladılar.
3D Yazıcılar Biyonik Mercanlar Üretiyor
Mercanlar okyanus için çok değerli ortamlardır. Birçok deniz canlısı için ev sahipliği yaparken diğer yandan da canlılar için oksijen kaynağı oluşturmaktadır. Mercanların yok olması ekosistemi çok büyük etkiler.
3D yazıcı projesindeki araştırmacılar mercanların en ufak yapılarına kadar mikroskobik boyutta araştırırlar ve önceden yapılan çalışmaların aksine bu kez mercanlara yeni form alabilecek jel üretimi amaçladılar.
Danial Wangraseurt, “Canlı mercanların optik yapısını taktik etmek için selüloz malzemelerle ve polimer jellerle yapay bir mercan dokusu oluşur” demiştir.
Üretilen bu hidrojellere, alglerde eklenildi ve canlı bir jel üretmiş oldular. Üretilen bu jel 3D yazıcılara eklendikten sonra bir geometri oluşması gerekiyor. Bu geometride çarpan ışığın yüzeye ve iç taraftaki alglere ulaşması gerekir.
Mercan resifleri için yapılan tüm işlemler doğru yapıldığında mercanlara benzeyen yeni mercanlar üretileceği ortaya çıkıyor. 3D ile yapılan bu çalışma gelecekte mercan resiflerini koruma amaçlı olarak yerini alacağını gösteriyor.
Hong Kong'un Mercanları 3D Baskı ile Hayata Tutunuyor
3D yazıcı teknolojisi çevre sorunlarını yardım etmeye başladı. Hong Kong Üniversitesi Mimarlık fakültesinde ilk robot üretimi laboratuvarı
Reformatif Mercan Habitatları projesiyle Hong Kong’da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelen mercanlarını kurtarmak için 3D yazıcı teknolojisini kullanıyor.
Mercan bölgelerini tekrardan hayata döndürmek için su altı yaşamını canlandırmak isteyen araştırmacılar
Reformatif Mercan Habitatları projesinde buluşmuşlardır. Projede gelecek için önemli teknolojik aracı kabul edilen ilk terracotta (pişmiş toprak) karolar üretildi. Hong Kong’un su altı iklimi için üretilen karolar, delikli ve tortu bırakmayan özelliğiyle mercanların rahatça girip yerleşmesine olanak sağlıyor.
3D yazıcıların sadece mercanlar için değil, uzay yaşam ünitelerinin üretilmesi gibi birçok konuda da yer alarak kullanım alanlarını genişletmesi hedefleniyor.
Kaynakça
https://www.studiomercado.com/post/hong-kong-mercan-3d-baski-teknolojisi
https://gelisen3d-yazicilar-ile-biyonik-mercanlar-uretildi/
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...