2015 yılında Londra Kraliyet Topluluğu tarafından toplum sağlığı için bir soruna dönüştüğü belirtilen ışık kirliliği için ilgi çekici bir video hazırlandı.
Bu tip bir kirlilik sadece insanların hayatlarını ve verimliliklerini etkilemekle kalmayıp aynı zamanda onları hasta da edebiliyor. Zira konuyla ilgili yapılan çeşitli araştırmalara göre gece vaktinde açılan yapay ışıklar bizlere sağlanan günlük biyolojik saate olumsuz etkide bulunuyor.
Işık Kirliliği Sandığımızdan Daha Önemli
Buradaki asıl sorun ise böylesi bir kirliliğin ne kadar önemli olabileceğine olan bilincin bir hayli az olması olarak karşımıza çıkıyor. Hatta atmosfer kirliliği ile karşılaştırıldığı zaman bu sorun daha az tehlikeli olarak geçiştirilebiliyor.
Tam olarak bu duruma dikkat çekmek için ise tanındık bir fotoğrafçı ve sinematograf olan Asif Islam, sanatına başvurmayı tercih etmiş. Bunun için 8K çözünürlükte oldukça etkileyici bir hızlandırılmış çekim oluşturan Islam, böylelikle ışık kirliliğinin gece vakti gökyüzü manzarasını nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.
Asif Islam tarafından üretilen The Art of Night isimli başarılı kısa metraj filme YouTube üzerinden de erişilebildiğini hatırlatalım:
Video kaydı farklı yerlerin gece manzarasını karşılaştırırken Islam bunun için DarkSiteFinder sitesinde yer alan gezegenin farklı yerlerindeki yıldızların görünürlüğünü belirten haritayı kullanıyor.
Video izleyiciler için Los Angeles'tan Nevada'daki Great Basin'e kadar uzanan etkileyici bir gece yolculuğu sunuyor. Bu yolculukta insanlar olarak yukarıda bizler için ne kadar harika bir görüntünün sunulduğunu anlama yetilerimizi nasıl kaybetme yolunda olduğumuzu fark etme şansını yakalıyoruz.
Bundan dolayı videonun sanatçısı da insanları derinlemesine düşünmeye çağırıyor. Kendisi yıldızların kendi benliğimize, egomuza "tevazu kazandırdığını ve bizleri daha iyi ve düşünsel insanlar yaptığını" da vurguluyor. Kulak vermekte fayda olan bir öneri olduğunu söylemek gerek.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...