Akıllı şehir, belki bu yazıyla okuduğunuz, belki çoktan duyup merak ettiğiniz belki de bildiğiniz bir kavramdır. Açıkçası akıllı şehir, her bireyin bilmesi ve bilinçlenmesi gereken bir kavramdır. Hızlı tüketim sorunu, nüfus artışı, yemek yemek dahil olmak üzere yaptığımız birçok işin hızlı ve düşünmeden yapılması akıllı şehrin önemini artırmaktadır.
Kentteki tasarrufun sağlanması, ulaşım, elektrik gibi birçok ihtiyacın karşılanması ve sürdürülebilir enerjiyi hedef almaktadır. Akıllı şehir hakkında daha detaylı bilgi için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.
Akıllı Şehir Nedir?
Akıllı şehir, Endüstri 4.0 yani son Sanayi Devrimi'nden sonra değişen dünyaya ayak uydurmak ve dünyayı daha yaşanılır kılmak adına uygulanan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.
Akıllı şehirleri oluşturmak için şehirdeki her kullanıma akıllı şehre uygun tasarruflar, çözümler getirmek mümkündür. Bu teknolojik tasarruf, bir aydınlatmadan kentin ulaşımına kadar yapılabilmektedir. Akıllı şehirdeki akıllı çözümler şehre ve şehrin ihtiyacına, kapasitesine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Örneğin kırsal bir alanda ya da nüfusun az olduğu bir kentte büyük ulaşım sistemleri kullanmak yanlış bir karar olacaktır. Ücretsiz WiFi kullanımı gibi uygulamaların da yoğun nüfuslu alanlarda kullanılması mantıklı olacaktır. Akıllı şehir, cittaslow yaşam anlayışını da destekler niteliktedir.
Cittaslow yaşam anlayışı ise fast food tüketim başlangıcından sonra yaşamımızın hızlı akışına tepki olarak doğmuştur. Bu anlayış, bisiklet kullanımı ve sağlıklı beslenme gibi çevreyi ve bireyi olumlu etkileyecek davranışları desteklemektedir. Bisiklet kullanımı ve toplu taşıma araçlarının kullanımı da akıllı şehirlerde kullanılan ulaşımlardır. Akıllı şehirlerdeki amaç; doğaya, insana ve çevreye en az zarar ve en çok fayda sağlayacak şekilde teknolojiyi bir araç olarak kullanarak yaşanılacak kentler oluşturmaktadır.
Akıllı Şehir Hangi Alanlarda Uygulanabilmektedir?
Akıllı şehir, kentin en küçük ölçeğinden en büyük ölçeğine kadar her alanda uygulanabilmektedir. Akıllı şehirlerdeki kullanım alanlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz.
Aydınlatma: Güneş panellerinin desteğiyle yapılan aydınlatma örneklerinde olduğu gibi teknolojiyi kullanarak yapılan ve masrafsız enerjiler ile yapılan aydınlatmalar akıllı kent tarzını tamamlar niteliktedir.
Hava kalitesi: Günümüzde çeşitli nedenlerden dolayı kirlenen havayı ve azalan oksijeni kontrol altında tutmak adına sensörler yardımıyla hava kalitesinde artış sağlamak mümkündür.
Otopark: Kentte bulunan nüfus oranına göre ve farklı tarzda tasarlanan otopark kullanımları kentteki trafiğin azalmasına ve kentin sakinlemesine büyük ölçüde fayda sağlamaktadır. Yeraltı otoparkı buna örnek olarak gösterebiliriz.
Ücretsiz İnternet Bağlantıları: Akıllı şehirleri, cittaslow yaşam gibi kavramlardan ayıran en önemli nokta teknoloji kullanımıdır. Günümüzde bireyler gidecekleri mekanları, mekanlardaki internet kalitesine göre de seçebilmektedirler. Bu yüzden kent meydanları gibi özellikle ortak kullanım alanlarında ücretsiz internet bağlantısı sağlanması akıllı kentler için önemlidir.
Emniyet ve güvenlik: Kentin rahatlığını ve güvenilirliğini belirleyecek ve insanları o kentte yaşamaya itecek olan önemli etkenlerden birisi de kentteki güvenliktir. Teknolojinin kullanımı ile birlikte kentlerin izlenmesi, drone veya çeşitli kamera ve sistemler ile kentin güvenliği sağlanabilmektedir.
Ulaşım: Özellikle toplu taşıma ve bisiklet kullanımı ile şehirlerdeki trafik yoğunluğunda ve şehrin kalitesinde ciddi artışlar olacaktır. Sadece çevre kirliliğini önlemek için değil aynı zamanda hızlı ulaşım için de toplu taşımalarda çözüme gidilmelidir.
Zaman kullanımı: Şehrin planlamasından itibaren, bireylerin kentte nereye nasıl gidecekleri düşünülüp en kısa mesafede olacak şekilde kentin sirkülasyonu ona göre ayarlamak gerekmektedir.
Atık yönetimi: Atıkların sadece atık olmaktan ibaret olmayıp bunu geri dönüştürebilmek ve farklı kullanımlarla kente kazandırılması için atık yönetimi önemlidir.
Su yönetimi: Dünyada ve Türkiye’deki su kıtlığı geleceğimizi tehlike altına almaktadır. Bunun için su yönetimi de akıllı kent oluşturabilmek adına oldukça önemlidir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...