Yapay zeka algoritmasına sahip akıllı telefonlar son zamanlarda oldukça gündemde. Cep telefonları geçmişten bugüne kadar bünyesinde yenilik ve heyecan verici anılar bulunduruyor. Telefonların yapay zeka ile ilk tanışması 1951 yılında gerçekleşmiştir. Bu dönemde telefonlar yapay zeka gibi algılama, konuşmak ve bir insan gibi düşünmek olarak tanımlanıyordu.
Akıllı telefonlarda Huawei ve Samsung pazar paylarını artırırken, Apple'ın payında düşüş görülüyor. Global akıllı cihazların satışlarında gerileme devam ederken birçok segmente ve trendlere yönelik ilgili artıyor.
5G ve yapay zeka özellikleri barındıran telefonlar ise rekabette en öne çıkan trendler arasında yer alıyor. IDC şirketinin araştırmalarına göre 2019 yılın ikinci çeyreğinde akıllı telefon satışlarında 2018 yılına göre %2,3 oranında azalmış ve 33 milyon adet olmuştur.
Akıllı Telefonlarda Yapay Zeka
Akıllı telefonlar tüketicilere dokunmatik ekranlardan uzaklaştıran makine görüşüyle fotoğrafçılık ve filmcilik imajlarıyla kullanıcıların davranışlarını algılayarak en optimize ettiren yapay zeka beklentilerin çok üzerinden imajlar sergiliyor.
Akıllı telefonlar pazarlama alanlarında yapay zeka yarışı rekabeti gün geçtikçe artıyor. Son altı ayda mobil üreticiler yapay zeka rekabetine teknolojik çözümler sundu.
Ekim ayında Huaweı Mate 10 Pro ilk yapay zekayı imaj tanımla özelliğini ve kullanıcı servislerini kanıtlayarak büyük bir ilgi topladı. Huawei yapay zeka destekli cihazlarıyla dikkatleri üstüne çekmekte.
Apple ise iPhone 8 ve 8 Plus ve iPhone X’i destekleyen A11 Bionic çipini piyasaya sundu. A11 Bionic çipi şirketi ise makine öğrenmesi için bir sinir motoruna sahip olduğunu açıkladı.
Yapay Zekalar Telefonlara Ne Sunuyor
Huawei Kirin 970 telefonlarındaki yapay zekalar rakiplerine fark atmıştır. Telefonları bir sanal asistana dönüştüren yeni işlemciler, yapay zekalar ile 500 den fazla obje tanımlıyorken 10 tane farklı senaryolar belirliyor. Telefon ayarların otomatik olarak yapılmasını sağlayan yapay zekalar profesyonel fotoğraflar çekilmesini sağlıyor.
Yapay zekalar telefonda hangi uygulamaları nerede, ne nasıl ve ne kadar kullandığınızı zamanla öğrenerek kısa süre içerisinde davranışlarınızı öğrenmiş oluyor. Öğrenmiş olduğu bu verileri kullanarak telefonumuzda ihtiyacımız olan uygulamaları ne zaman ve ne kadar ihtiyaç duyacağınızı tahmin ederek ve kullanıma hazır hale getiriyorlar. Bu yapay zeka teknolojisi, telefondaki sistemi yavaşlatan uygulamaları temizleyerek, telefonunu koruyabiliyor. Bu şekilde tüketicileri, bakım derdinden kurtarıyor ve telefonun performansı düşmemiş oluyor.
Örneğin P20 Pro, 4000 MAH batarya kapasitesi ilk bakışta yeterli olabiliyorken, yapay zeka teknolojisi ise bu alana entegre ederek enerji acısından daha verimli hale getiriyor.
Samsung Önde
Küresel pazarlarda üreticilerin ağırlığı sürerken Apple’nın pazar kaybı yaşıyor olması dikkat çekiyor. İlk sırada yer alan Samsung’un pazar payı %22,7 iken, ikinci sırada yer alan Huawei pazar payı ise %15,9 dan % 17,6 oranına bir artış sahip. Apple’nın payı ise % 12 oranındayken %10 oranında bir gerileme yaşamakta.
Önümüzdeki dönemlerde telefon pazar paylarında değişimler meydana gelebilir. 2020 yılındaki satışlar 98 milyonu bulmuştur.
Akıllı Telefonlara Yatırımlar Sürüyor
Sektörel zorluklar görülse de telefon paylarına yatırımlar sürüyor. Samsung, Türkiye’de en çok tercih edilen telefon markaları arasındadır. Üst segmentte yer alan Galaxy 5I0, orta segmentte Galaxy A50 ve Galaxy AI0 şirketin en çok satan modelleri arasında yer alıyor.
Pazarlardaki rekabet nedeniyle yeni markalar Türkiye’ye geliyor. Bunlardan birisi ise OPPO oldu. OPPO’nun müdürü olan Weijian Zhou Türkiye pazarında kısa süre içerisinde büyük bir başarı elde ettiğini söylüyor.
OPPO, yeni reno serileriyle sundukları 5G bağlantı teknolojileriyle, yapay zeka destekli teknolojiler ve tasarım özellikleriyle pazar paylarında önemli oranda artığı görülüyor.
Yapay Zekaya Sahip Akıllı Telefonlar
Apple- A11 Bionic
Huawei - Kirin 970
Samsung – Snapdragon 845
Xiaomi – Snapdragon 845
Sony – Snapdragon 845
Akıllı telefon pazar yatırımlarında yeni trendler belirleniyor. Bu noktada genç nesil mobil telefonları bir öteye taşıyarak eğlence ve içerik üretebilecekleri bir platform yaratıyorlar. 5G bağlantısı olan ve yapay zekayı destekleyen fonksiyonlara sahip olan, depolama alanı, mobil oyun, hızlı şarj gibi özellikler arasında yatırımlar yapılıyor.
Tüketicilerin ihtiyaçlarına göre gelişen akıllı telefon uygulamalarına geniş ekran ve uzun ömürlü batarya özelliklerine yapılan yatırımlar ön planda. Sosyal medyanın hayatımızda yer almasıyla birlikte kameralara verilen önemde artmıştır.
Akıllı telefonlarda yer alan yapay zeka, enerjinin nerede depolanacağını karar verebiliyor, yapay zekaya sahip telefonlar davranışlarınızı ve alışkanlıklarınızı belirli bir süre sonra öğrendiği için bazı uygulamaları sonlandırıp sonlandırmayacağını öğrenmiş oluyor. Gün geçtikçe ilerleyen yapay zekayla akıllı cep telefonları devrim yapma yolunda.
Kaynakça
https://www.ekonomist.com.tr/teknoloji/akilli-telefonlarda-yapay-zeka-rekabeti.html
https://www.yapay-zekaya-sahip-akilli-telefonlar-216004/
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...