AMD, FidelityFX Süper Çözünürlük 2.0 (FSR2) algoritmasını GDC 2022'de tanıttı. GDC, oyun geliştiricilerine hitap ettiği için ve FSR ile FSR2 açık kaynak algoritmaları olduğundan, AMD her şeyin nasıl çalıştığından, yapılan seçimler ve optimizasyonlara kadar çoğu şeyin ayrıntılarını detaylıca anlattı. Ayrıca FSR 1.0'ın bazı fayda ve zararlarının yanı sıra FSR2 ile işlerin nasıl değişeceğine de değinildi.
FSR2, FSR1'e göre önemli kalite iyileştirmeleri sunmak üzere tasarlanmıştır. Bu tamamen yeni bir algoritmadır, mevcut FSR çalışması üzerine kurulmamıştır. Bu durum, yeni bir API entegre etmenin bazı kodları yeniden işlenmesi gerektireceği anlamına gelir. AMD ayrıca, FSR2'nin, görüntü kalitesini iyileştirmek için gereken uyuşmanın bir parçası olarak, ekipmanların donanım tarafında daha zorlu olmasını bekliyor.
FSR 1.0, yüksek performans ve oyunlara entegrasyon kolaylığı için tasarlanmış bir uzamsal yükseltme algoritmasıydı. Bu yaklaşımda eksiklikler vardı. Örneğin, FSR 1.0, yüksek kaliteli bir kenar yumuşatma kaynak görüntü gerektirir. Bu durumda bir oyunun kenar yumuşatma özelliği yoksa, FSR'yi kullanabilmesi için önce bunu uygulaması gerektiği anlamına geliyordu. Yükseltmenin kalitesi aynı zamanda AA'ya da bağlıydı, bu nedenle düşük kaliteli bir AA, daha düşük ölçeklendirilmiş sonuçlar üretir. Ayrıca, kaynak çerçevedeki bilgi eksikliği parıldamaya, kötü kenar yeniden yapılandırmasına ve diğer yapaylıklara neden olabileceğinden, daha düşük çözünürlükleri de işlemezdi.
FSR2, geçici bir yükseltme çözümüne geçer ve giriş gereksinimleri FSR'den biraz daha karmaşıktır. FSR2, yalnızca bir kare yerine sahne rengini yani, son işlenmiş kareyi, sahne derinliği tamponunu ve bir hareket vektörü tamponunu alır. Bu, DLSS'ye benzer. DLSS bunlardan, daha yüksek kaliteli, yükseltilmiş bir çıktı üretir. Ancak DLSS'den farklı olarak FSR’de hiçbir makine öğrenimi donanımı gerekli değildir veya kullanılmaz.
Entegrasyon söz konusu olduğunda, FSR2 şimdi bir takma ad görüntüsü alır ve kenar yumuşatma sonuçları üretir. Halihazırda DLSS veya diğer zamansal yükseltme çözümlerini uygulayan oyunlar, FSR2'yi kolayca entegre edebilir. FSR2 ayrıca dinamik çözünürlük ölçeklendirmeyi (DRS) destekler, böylece diğer dinamik yükseltme çözümlerinin yerini alabilir.
İlginizi Çekebilir: AMD FidelityFx Teknolojisi Xbox Konsollarına Geliyor
AMD, FSR 2 İçin Bazı Mod Ayarlamaları Yaptı
AMD ayrıca çeşitli yükseltme modlarında bazı ayarlamalar yaptı. Daha önce FSR1'in dört ön ayarı vardı: Ultra Kalite, Kalite, Denge ve Performans. FSR2 ile AMD, mod adlarını DLSS ile uyumlu hale getirdi. Bu nedenle modların adı artık Kalite, Denge, Performans ve isteğe bağlı bir Ultra Performans olacak. Anlayabildiğimiz kadarıyla giriş çözünürlükleri değişmedi, bu nedenle 4K'da Kalite hala 2560x1440'tan 3840x2160'a yükseltiliyor. Denge 1.7X yükseltme faktörü kullanıyor, Performans 2X kullanıyor. Ultra Performans ise 3X yükseltme faktörü kullanıyor.
FSR2 şu anda "beta" aşamasındadır. Daha da iyi olması için geliştirmeler devam etmektedir.
AMD’nin Haziran 2022'ye kadar beta sürümünden çıkması planlanıyor. Aşağıdaki videoda Deathloop'ta çalışan FSR2'nin bir önizlemesini görebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...