AMD Ryzen 5000 serisi işlemciler, birkaç ay önce, Kasım 2020 tarihinde kullanıcıyla sonunda buluşmuştu. Sonrasında zaman kaybetmeden birçok hazır sistemlerde ve aynı şekilde kullanıcıların kendi kurdukları sistemlerde yerlerini alan işlemciler; özellikle de oyun merkezli bir şekilde sunulan bu seriye verilen odağı açık bir şekilde göstermişti.
Bununla beraber AMD Ryzen 5000 işlemcileriyle beraber AMD, ham oyun performansı alanında Intel firmasından tahtı devralmış durumda. Bu alanda önemli yere sahip işlemcilerin başında 16 çekirdekli ve 32 işlem parçacıklı üst segment AMD Ryzen 9 5950X işlemcisi geliyor. İşlemcinin artırılmış saat hızı ise tamı tamına 4.9GHz olarak karşımıza çıkıyor. Bu da özellikle önceki nesil Ryzen 9 3950X ile karşılaştırıldığında oldukça yüksek bir gelişim anlamına geliyor. Hatta yeni nesil ile gelen Zen 3 mimarisinin sunduğu saat başı komutta görülebilecek artışı dahil etmeden bile bunu söyleyebilmek mümkün.
Daha yakınlara gelecek olursak bu yıl başlarındaki CES 2021 platformunda firma; aynı zamanda AMD Ryzen 5000 serisi işlemcilerin dizüstü versiyonları hakkında da kullanıcıyla bazı bilgiler paylaşmıştı. Bu yeni işlemcilerle birlikte firma daha uzun pil ömrünün yanında ultra ince laptoplarda kullanılacak ve sadece 8 çekirdeğe sahip olacak x86 mimarili bir işlemcinin de içinde olduğu oldukça önemli vaatlerde bulunuyor.
Tabii ki olay burada da bitmiyor. Özellikle de birçok üretici ve kullanıcının ekran kartı bulma konusunda büyük sıkıntılar yaşadığı şu dönemlerde AMD; Ryzen 5000 serisi ilk APU, yani tümleşik ekran kartına sahip işlemcilerini de duyurdu. Ancak kullanıcıların bu işlemciler için daha beklemeleri gerekecek çünkü şu anda sadece hazır kurulu sistemler için ulaşılabilir haldeler.
Bununla birlikte bahsi geçen işlemcileri test etme şansı bulan birçok platform da mevcut. Dolayısıyla son çıkan AMD işlemcilerine geçmeyi düşünenler için en azından bir fikir edinmek mümkün gözüküyor. Yine de stokların hala önemli ölçüde kısıtlı olduğunu ve genel anlamdaki çip krizi ve açığını da düşünecek olursak; bu konuda biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu tekrardan hatırlatmakta fayda var.
AMD Ryzen 5000 İşlemcilerinin Ulaşılabilirlikleri Ne Durumda?
2020 yılının Kasım ayında piyasaya sürülen AMD Ryzen 5000 işlemcilerinin başında AMD Ryzen 9 5950X ve Ryzen 9 5900X geliyor. Ancak söylediğimiz gibi bu işlemciler için ulaşılabilirlik konularında hâlâ önemli sıkıntılar gözlemlemek mümkün.
Diğer taraftan geçtiğimiz Nisan ayının 13'ünde görücüye çıkan Ryzen 5000 APU işlemcileri şimdilik yalnızca hazır sistemlerde deneyimlenebiliyorlar. Aynı şekilde AMD firması bu senenin sonlarına doğru bu işlemcileri harici bir şekilde ulaşılabilir yapacaklarının da sözünü veriyor.
AMD Ryzen 5000 Özellikleri Nedir? Nasıl Performans Veriyor?
Yeni nesil AMD Ryzen 5000 serisi işlemciler, 2019 yılında piyasada yerlerini alan Ryzen 3000 serisi çipler ile aynı
7nm'lik yapı üzerinde kurulmuş haldeler. Ancak bu işlemcilerle birlikte görülen
Zen 3 mimarisi, bir nesil içerisinde işlemci mimarilerinde yapılan en büyük yeniden tasarımlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor.
Yapılan bu yeniden tasarımın amacı ise saat başı komut performansını önemli ölçüde artırabilmekti. Böylelikle de tek çekirdek performansında görülebilecek ciddi bir artışla beraber Intel firmasını geride bırakmak hedeflerin arasındaydı. Bu düzenlemenin büyük çoğunluğu aslında oldukça karışık bir süreci içeriyor. Sürecin içerisine işlemcinin öngörü gecikmesini azaltmak ve kod iletişimini hızlandırmak da yer alıyor. Ancak buradaki asıl mesele AMD firmasının devrelerin kendisine yaptığı düzenlemede görülebiliyor.
Öyle ki Zen 2 mimarili işlemcilerde her bir Bilgisayar Devresi'nde (CCD) iki adet Çekirdek Yapısı (CCX) bulunuyordu. Bunların her birisi de 4 çekirdek ve 16MB L3 bellek barındırıyordu. Bu da şu demek; tek çekirdekli kullanım ağırlıklı bir durum senaryosunda çekirdek yalnızca 16MB kapasitesindeki bir belleğe erişim sağlayabiliyor. Daha fazlasına ihtiyaç olması durumunda ise çekirdeğin, Çekirdek Yapısı'nın dışarısına ulaşması gerekiyor.
AMD Ryzen 5000 işlemcilerde Zen 3 mimarisine geçmesiyle birlikte ise artık her bir CCX, 8 çekirdeğe ve 32MB L3 belleğe sahip durumda. Dolayısıyla her bir çekirdeğin ulaşabileceği bellek sayısı da iki katına çıkarılmış oluyor. Böylelikle de işlemci için önemli bir kriter olan gecikme süresi ciddi oranda azaltılıyor ve bugün görebildiğimiz
en yüksek tek çekirdekli performanslardan biriyle bizi karşı karşıya bırakıyor.
Testler Neler Söylüyor?
Örneğin Techradar tarafından yapılan testlere göre AMD Ryzen 9 5900X işlemcisi, Ryzen 9 3900X'e göre tek çekirdekli testlerde yaklaşık
%15-20 gibi bir oranla daha hızlı performans göstererek önemli bir gelişme kaydediyor. Diğer taraftan Intel Core i9-10900K karşısında ise neredeyse her alanda ciddi anlamda ezici bir üstünlük gösteriyor.
Oyun tarafında ise piyasadaki birçok oyun için saat hızı ve tek çekirdekli performans hâlâ daha oldukça önemli kriterler. Doğal olarak bahsi geçen testlerde yeni nesil Ryzen işlemcilerinin oyun tarafında da genel anlamda daha iyi bir performans göstermeyi başardıkları gözlemlenebiliyor.
Bir oran verecek olursak da test edilen oyunlarda Ryzen 9 5900X ve Ryzen 7 5800X, Intel Core i9-10900K'ya göre yaklaşık olarak
%7-9 arasında daha iyi bir performans gösteriyor. İşlemci bazında böylesi bir artış yakın zamanda pek şahit olunmuş bir artış değil. Dolayısıyla AMD firmasının oyunculuk açısından Intel'e oranla ciddi bir adım attığını söylemek mümkün gözüküyor. Bununla beraber yeni nesil işlemciler üzerinde yapılan testlerin hala devam ettiğini ve yeni bilgilerin zamanla çoğalacağını da not olarak düşebiliriz.
Ayrıca yeni nesil işlemcilerin daha detaylı
özelliklerini de buradan iletelim:
Ryzen 5000 Dizüstü Bilgisayar ve APU İşlemcileri Ne Durumda?
AMD firması CES 2021 platformunda Ryzen 5000 dizüstü işlemcileriyle ilgili olarak; başta oyuncular, çok amaçlı kullanım ve genel kullanım odaklı olmak üzere oldukça iddialı konuşmalarda bulunmuştu. Özellikle de üretkenlik uygulamaları açısından AMD firması; hem önceki nesil 4000 serisi dizüstü işlemcilerine hem de Intel i7-1165G7 çipine nazaran önemli derecede bir gelişme vadediyor.
Diğer taraftan Ryzen 5000 masaüstü işlemcilerinin
stokları için çaba sarf etmeye halihazırda devam eden AMD, Radeon grafiklerine sahip yeni masaüstü işlemcilerini kullanıcılarla buluşturmaktan da geri kalmıyor. Şimdilerde Ryzen 5000
APU işlemcilerinin her ne kadar hazır sistemlerde olsa da raflarda yerlerini almasıyla beraber; AMD işlemci ve grafik kartı arayışında olan kullanıcıların en azından farklı
alternatiflere sahip olabileceklerini söylemek mümkün.
Daha önceden de belirttiğimiz üzere bu işlemcilerin
2021 yılının ilerleyen vakitlerinde ayrı bir şekilde satışa sunulacağının sözü de AMD tarafından veriliyor. Dolayısıyla kendi bilgisayar kuran kullanıcıların biraz daha beklemesi gerekecek.
Ya fiyatlar?
Farklı Ryzen 5000 işlemcilerinin Dolar kurundaki mevcut
fiyatları şu şekilde:
Bu fiyatların ise AMD Ryzen 3.nesil işlemcilerinin çıkış fiyatlarından biraz daha pahalı olduğunu söylemek mümkün. Ki onlar da bir önceki nesle göre biraz daha yüksek bir fiyatla piyasaya çıkmışlardı.
Bir önceki 3.nesil AMD işlemcilerinin çıkış fiyatlarını da son olarak aşağıya bırakıyoruz:
Kaynak -
Techradar
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...