Ankara Anlaşması, İngiltere’de iş kurmak ya da kendi işini yapmak isteyen girişimcilerin başvuracağı bir vize türüdür. İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkmasıyla birlikte İngiltere’nin Ankara anlaşmasıyla ilgili bir yükümlülüğü kalmadı. Yani başvurular itibariyle sona erdi.
Bu yazıda sizlere İngiltere’de iş kurmayı sağlayan Ankara Anlaşmasından ve İngiltere’nin bilişim sektöründeki durumundan bahsedeceğim. Ek olarak Türkiye’den İngiltere’ye giderek iş kuran girişimcileri de konu edineceğim.
Ankara Anlaşması- veya olarak bilinen anlaşma, Avrupa Birliği ile işbirliği anlaşması bulunan ülkelerin ’nda kendi işini kurma ve yerleşik yaşama hakkı sağlayan bir vize türüdür.
ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları İngiltere’de iş kurabilirler ya da mevcut bir şirkete ortak olabilirler. Aynı zamanda İngiltere vatandaşlarına sunulan sağlık haklarından faydalanabilirler.
Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye gelenler, (size bağımlı olanlar) vizesi ile bakmakla yükümlü oldukları kişileri yanlarında götürebilirler. Ankara Anlaşmasından faydalanmak için yetkinliğinizi ve tecrübelerinizi kanıtladığınız bir alanda iş kurmanız gerekiyor ve bunun içinde iş planınızı sunuyor olmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra İngiltere’de kurmayı vaat ettiğiniz işi değiştirme gibi bir şansınız yok. Tabi beraberinizde götürdüğünüz kişiler, yakınlarınız istisna. O kişiler İngiltere’de düzenli bir işte çalışabilirler ya da iş değiştirebilirler.
Ankara Anlaşması başvuruları her ne kadar zorlu gözükse de yanında fırsatları da olan bir anlaşmadır. Ankara Anlaşması vizesine sahip olan kişiler, İngiltere’ye yerleştikten 5 yıl sonra İngiltere vatandaşlığı için başvurup İngiliz pasaportu almaya hak kazanabilirler. Bu pasaportu alan kişiler, 176 ülkeye vizesiz girme avantajını elde etmiş olurlar.
İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılma süreci olarak bilinen
’in 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle tamamlanmasıyla Ankara Anlaşması da sona ermiş oldu. Bu anlamda Türk vatandaşlarının İngiltere’de çalışma ve yaşama olanağı sona ermiş oldu. Bu sürecin ardından İngiltere’de çalışmak isteyenler için
oluşturuldu. Artık TC vatandaşları ya da diğer AB üyeliği bulunan vatandaşlar dahil İngiliz pasaportuna sahip olmayan herkes bu sistemin sunduğu vize türüne başvurarak İngiltere’de çalışabilecekler.
[caption id="attachment_2919" align="alignnone" width="788"]
İngiltere'de Bilişim Sektörü hacmini giderek arttırıyor[/caption]
nın verilerine göre, 2020 yılında ülke içi ve dışı başvurularının son 10 yılda yapılan başvuru sayılarını aştığı ifade ediyor. Türkiye’nin Londra Büyükelçisi
, son 20 yılda yaklaşık 30 bin Türk vatandaşının
ndan yararlanarak İngiltere’ye gittiğini ekliyor.
Peki, İngiltere’nin bilişim sektöründeki yeri nedir? Türk girişimciler bilhassa bilişim sektöründe çalışanlar İngiltere’de neler yapıyorlar. Biraz da bunlara bakalım.
2018 tarihli
raporuna göre, dünyada teknoloji sektöründe yapılan yatımların başını çeken ülkeler; 58 milyar dolar ile ABD, 28 milyar dolar ile Çin ve
bu sırayı takip ediyor.
[caption id="attachment_2923" align="alignnone" width="750"]
Londra teknoloji sektörüne en çok yatırım yapan ülkeler arasında ABD ve Çin'den sonra 3. sırada. (2018- Beauhurst)[/caption]
İngiltere’de bilişim sektörü, önemli bir yer tutmakta ve yıllar geçtikçe artan bir ivme kazanmış durumda. Özellikle Londra, teknolojinin kalbi olmuş durumda. Ayrıca Londra’daki teknoloji şirketlerinin müşterilerinin %33’ü ülke dışından olduğu ifade ediliyor. Bu oran Silikon Vadisi’nde %30 iken Pekin’de %7 seviyesinde.
Londra’da bulunan teknoloji şirketi çalışanlarının %54’ünün İngiltere dışında doğmuş olması, Singapur, Chicago ve Berlin’in ardından dünyadaki 4. uluslararası işçi barındıran şirketleri bünyesinde taşıması, İngiltere’de teknoloji şirketlerinin ne kadar büyüdüğünü gösteriyor.
İngiltere’nin, Türkiye’ye ulaşım anlamında yakın olması, birçok teknik uzmana sahip olması, vergi avantajları ve kolaylaştırılmış mevzuatı ile yatırımcılara cazip fırsatlar sunuyor. Bunun yanı sıra gelişmiş ve kalifiye iş gücünün olması, dünyanın en iyi üniversitelerinden ilk 10’undan 4’ünün İngiltere’de olması, kurumlar vergisinin %20 ile G20 ülkeleri arasında en düşüğü olması gibi etkenler de eklenebilir.
Türkiye -İngiltere arasında ticaret hacmini arttırmak isterken Türk yatırımcılarının da İngiltere’de iş kurmak için çalıştıkları görülüyor. İngiltere’deki Türk bilişim sektöründeki firmalardan bazıları; OBSS, Pegasus-Tek, Softtech, 6 Kare, Haritaevi, İnosas, Solid-ICT, Agem, Miron ve Seozeo gibi şirketlerin olduğunu söyleyebiliriz.
İngiltere’ye Ankara Anlaşmasıyla gelerek iş kuran girişimcilerden biri de
. Ceren, genetik mühendisi 2018 yılında
isimli şirketini Londra’da kuruyor. Şirket, Türkiye’deki sağlık hizmetlerinden faydalanmak isteyen kişilere danışmanlık sunuyor. İngiltere’deki hastaları Türkiye’deki doktorlara yönlendirerek sağlık sektöründe İngiltere -Türkiye arası bir köprü kuruyor.
[caption id="attachment_2921" align="alignnone" width="976"]
Ankara Anlaşmasıyla İngiltere'de iş kuran Pelin Aksoy'un Enfield bölgesinde bir ses kayıt stüdyosu var.[/caption]
Ankara Anlaşmasıyla İngiltere’de iş kuran girişimcilerden biri de dil uzmanı
. Ofis olarak kullandığı evinde, müşterilerine farklı dillerde ses kayıt hizmeti sunuyor. Verilere göre, Londra’da 100’den fazla dil konuşuluyor. Bu çeşitlilik ise, Kapıkıran çiftinin burada iş kurması için paha biçilmez bir fırsat olmuş.
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-45181006
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...