Mor Haritam Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, toplumsal cinsiyet eşitliliğine duyarlı hizmetleri geliştirmek için hayata geçirdiği projedir. 48 il belediyesine Mart ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından konferans ile "Türkiye'de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi" kapsamında tanıtılmıştır.
Fotoğraf: Ankara Büyükşehir Belediyesi
Kadın dostu olan ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde de yayılması amaçlanan Mor Haritam, UN Women Türkiye (Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ofisi) işbirliği ile gerçekleşti. Aynı zamanda TESEV ile de bu projede çalışmış olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, SIDA'dan (İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı) bu konuda finansal desteği almıştır. Yani proje belediye, sivil toplum kuruluşları, uluslararası ajanslar ve Avrupa Birliği'nin birleşmesiyle ortaya çıktı.
Peki Projenin İçeriği Nedir? Nasıldır?
Mor Haritam ile Ankara, kadınların kendi güvenlikleri için endişelenmediği ve ihtiyacı olan yardımı alabilmesini kolay kılan bir şehir olmayı hedefliyor. SIDA Avrupa Direktörü ve İsveç Büyükelçisi Staffan Herrström'ün sözleriyle proje: "Kadınların karşılaştığı gerçeklere dayalı somut bir araç."
Kadın temelli veriler alınarak verilecek hizmetlerin bölgesel analizi yapılıyor. Böylelikle siteyi açtığımızda harita üstünde Ankara'da bulunan kadın merkezleri, sosyal yardımlar, gündüz bakım evleri, başvurabileceğimiz şiddet merkezleri ve alabileceğimi hizmetleri görebiliyoruz. Aynı zamanda kadın temsilciler başlığı altında, muhtar ve meclis üyelerini görüntüleyebiliyoruz.
Haritanın sol tarafında, toplanan verileri görüntülemek için seçebileceğimiz bir kısım var. Burada bölgesel olarak kadın, erkek ve genel olmak üzere yaş gruplarına, medeni durumlara ve eğitim düzeyine bakabiliyoruz. Ayrıca genel bir sentez seçeneğiyle de toplanan verileri gösteren site, oldukça geniş kapsamlı.
Riskli Bölgeyi Bildir Seçeneği
Şiddet başvuruları verilerini de toplamış olan projede, Riskli Bölgeyi Bildir seçeneğiyle, güvenli görmediğimiz yerleri belediyeye bildirebiliyoruz. Şikayet konusu altında yetersiz ışıklandırmadan yetersiz güvenlik önlemlerine, sözlü tacizden fiziksel şiddete her türlü olayı yer belirterek bildirebiliriz. Böylelikle belediye de bu şikayetleri göz önünde bulundurarak iyileştirmeler yapabilecek.
Türkiye'de bir ilk olan bu haritadan şehrin kadın, erkek, yaşlıları ve toplumun her kesimi ihtiyaçlarına göre yararlanabilecek. Belediye hizmetlerini, toplanan veriler ve bildiriler sayesinde, toplumsal cinsiyet eşitliği yönünde geliştirecek. UN Women, Türkiye'de diğer belediyeler tarafından da kullanılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı belediye desteklerini devam ettirebilmek için tanıtımlarını sürdürüyor.
Kaynak:
https://www.tesev.org.tr/tr/research/mor-haritam/
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...