Apple, önümüzdeki hafta Dünya Çapında Geliştirici Konferansı öncesinde geçtiğimiz yıl boyunca uygulama kazançlarını detaylandıran yeni bir rapor yayınladı. Bugün yayınlanan analizde Apple, App Store ekosisteminin 2022'de %90'ının komisyonsuz olan geliştirici gelirlerinden ve satışlarından 1,1 trilyon dolar gelir elde ettiğini açıkladı.
Bu 1,1 trilyon dolar, fiziksel mal ve hizmetlerin satışından toplam 910 milyar dolar, uygulama içi reklamcılıktan 109 milyar dolar ve dijital ürün ve hizmetlerden 104 milyar dolar olarak ayrılıyor. Raporda paylaşılan bilgilere göre Apple App Store'dan 519 milyar dolarlık gelir elde etti. Ayrıca dev şirket, bu gelirin 61 milyar dolarlık kısmını dijital ürün ve hizmetlerden kazandığını da açıkladı.
İlginizi Çekebilir: Apple, Broadcom ile Milyarlarca Dolarlık Anlaşma Yaptı
Apple, 2022 Yılında Beklenenden Fazla Gelir Elde Etti
Paylaşılan yeni bir rapor, Apple'ın App Store verilerini işlemek ve düzenleyicilerin yeni uygulamalar üzerinde çalışmaya başlamasıyla birlikte, 2020'den bu yana ilk kez Apple'ın iOS uygulama pazarında gerçekleşen büyük ticarete ışık tutmak amacıyla aynı analist grubu olan Analysis Group ile işbirliği yaptığını gösteriyor. Bu rapor, teknoloji devi Apple'ın iOS uygulama ekosistemindeki hakimiyetini ortadan kaldıracak yeni kurallar hakkında bilgi sağlıyor.
Apple, App Store'un büyümesiyle ilgili diğer önemli rakamları da paylaştı, bu da bugünkü raporun ana çekiciliğini oluşturuyor. Özellikle, 2021 ile 2022 arasında görülen %27'lik genel büyüme yanı sıra, geliştirici faturaları ve satışlarında %29'luk hafif bir artış yaşandığı belirtiliyor.
Apple, özellikle küçük geliştiricilerin kazançlarının 2020 ile 2022 arasında %71 oranında büyüyerek büyük uygulama geliştiricilerini geride bıraktığını vurguluyor. Ancak, bu rakamın daha küçük geliştiricilerin genellikle daha düşük gelir elde ettiği göz önüne alındığında, daha büyük geliştiricilerin gelirlerine kıyasla büyümenin daha çarpıcı görünebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, bu rakam daha gösterişli bir ölçüt olarak kabul edilebilir.
Apple, raporda ayrıca faturalandırmaları ve satışları coğrafyaya göre ayrıştırdı ve ABD'li geliştiricilerin faturalandırmalarının ve satışlarının 2019'dan bu yana %80'den fazla arttığını, Avrupa'da ise bu rakamın %116 olduğunu belirtti. Özellikle Avrupa, App Store'un işleyişine yönelik sıkı yeni gereklilikleri uygulayacak olan yeni düzenlemelerin merkezi haline geldi.
AB'nin 2024'te yürürlüğe girecek olan Dijital Pazar Yasası (DMA) ile büyük teknoloji şirketleri, platformlarında alternatif uygulama mağazalarına izin vermek zorunda kalacak. Son zamanlarda yayınlanan bir Bloomberg raporu, Apple'ın bu işlevi zaten aktifleştirmek için adımlar attığını öne sürdü.
Covid19'un Yarattığı Ekonomik Krize Rağmen Şirket Büyümeye Devam Ediyor
Yeni rapor ayrıca, gıda ve market, seyahat, araba çağırma gibi çeşitli kategorilerde uygulama faturalandırmaları ve satışlarının artışını analiz etti. Analistler, COVID sonrası toparlanmanın etkisiyle, 2022 yılında bu kategorilerde sırasıyla %82 ve %45 oranında bir satış artışı olduğunu belirledi. Özellikle seyahat ve araba çağırma uygulamalarında satışlar üç katından fazla arttı. Bu veriler, toparlanmanın seyahat ve taşımacılık sektörlerindeki uygulamaların canlanmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.
Raporda, iş uygulamalarının hızla büyüyen kategorilerden biri olduğu vurgulanıyor. Özellikle ABD'de en çok indirilen 25 uygulamanın beşini iş uygulamaları temsil ediyor. Ayrıca, yaratıcı ekonomi gibi trendler sayesinde eğlence uygulamaları dijital ürün ve hizmetlerde en yüksek büyümeyi görüyor. Bu eğilim, üçüncü taraf uygulama zekası sağlayıcısı data.ai tarafından zaten tespit edilmiş bir eğilimi yansıtıyor.
Raporda, iOS indirmelerine bakılarak, kullanıcıların 2008'den 2022'ye kadar 370 milyardan fazla uygulama indirdiği doğrulanıyor. App Store'da yaklaşık 1,8 milyon uygulama bulunuyor, yani 2008 yılındaki sayının 123 katı. Apple, bir yıl önce "1,8 milyondan fazla" olduğunu söylediği için, "yaklaşık 1,8 milyon" rakamının hafif bir düşüşü temsil ettiğine dikkat çekiliyor.
Apple'ın verileri, uygulama ekonomisine genel bir bakış sunsa da, gerçek şu ki bazı geliştiriciler komisyon fiyatları ve katı kurallardan şikayetçi - hatta çoğu ABD'de antitröst davası açmak için DoJ avukatlarıyla masaya oturuyor. Ayrıca, yüksek fiyatlı aboneliklerle tüketicileri kandırmaya çalışan "fleeceware" olarak adlandırılan uygulamaların da önemli bir bölümü gelir elde ediyor. Bir 2021 raporuna göre, bu uygulamaların App Store ve Google Play'de 400 milyon dolardan fazla gelir elde ettiği tahmin ediliyor. Washington Post da o yıl bildirdiği gibi, en çok hasılat yapan App Store uygulamalarının yaklaşık %2'si dolandırıcılıkla ilgili. Bu tüketicilere 48 milyon dolara mal oldu.
Bu arada, data.ai'nin "Mobil Durumu" yıllık raporuna göre, Android uygulama mağazaları da dahil olmak üzere uygulama ekosistemi tüketici harcamalarında %2'lik bir düşüşle 2022'de ilk kez yavaşladı.
Apple'ın tam raporu, daha fazla bölgesel ve kategori ayrıntıları, tarihsel analizler ve uygulama reddi gibi konularda ek veriler sunuyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...