ABD Kamu Çıkarı Araştırma Grubu'nun (PIRG) derecelendirdiği onarılabilirlik karnesinden dev şirketlerden Apple, Google ve Microsoft sınıfta kaldı.
ABD Kamu Çıkarı Araştırma Grubu'nun derecelendiren bir tamir edilebilirlik karnesi yayınladığı belirtiliyor. Büyük dizüstü bilgisayar ve telefon markalarını, cihazlarını tamir etme kolaylığı hem de şirketin onarım konusundaki genel duruşu konusunda derecelendirdi. Tabi bu derecelendirmeler kısmen Fransız onarım puanlarına dayalı olarak gerçekleştirildi.
Bazı teknoloji devlerine ait markaların cihazlarının şimdiye kadar bir kanıt olmasa da diğerlerinden daha kolay onarıldığını herkes bilir. Ancak etkili bir savunma ekibi sayesinde bu savın artık doğrulanmış olma ihtimalini sunuyor.
ABD Kamu Çıkarı Araştırma Grubu'nun (PIRG) yayınlamış olduğu tamir edilebilirlik karnesiyle Apple, Google ve Microsoft, D notlarını aldı. Bunlara karılık iPhone'lar ise bir F notu ile başarısız oldular. Açıkça görülüyor ki şirketlerin tarihsel olarak mühürlenmiş tasarımları, parça eksikliği ve Onarım Hakkı mevzuatına karşı lobi çalışmaları onlara puan kazandırmadı.
İlginizi Çekebilir: Apple Ürün ve Tamir Fiyatlarına Türkiye’de Şok Zam!
Elektronik Cihaz Atıklarının Azaltılması İsteniyor
Ayrıca ABD Kamu Çıkarı Araştırma Grubu'nun hazırlamış olduğu karnedeki hiçbir şirket A notu almayı başaramadı. Buna karşılık. Acer, ASUS, Dell ve Lenovo dizüstü bilgisayarlarının tümü, daha kolay erişim ve Onarım Hakkına karşı daha az muhalefet için sağlam B notları aldı. Motorola ise nispeten tamir edilebilir telefonlarıyla bu performansa uyan tek telefon üreticisi olarak yer aldı. HP ve Samsung'un her biri ise onarılabilirlik karnesinden C notunu gördü.
ABD Kamu Çıkarı Araştırma Grubu'nun (PIRG) amacı oldukça açık görünüyor. Onlar, bilgisayar ve telefon üreticilerinin onarımlarını tasarımlarına, satış sonrası hizmetlerine ve politikalarına dahil etmelerini istiyor. ABD Kamu Çıkarı Araştırma Grubu, böylece düzeltilmesi daha kolay ürünlerin de e-atığı (elektronik cihaz atığı) azalttığını ve paradan tasarruf ettiğini savunuyor.
Teknoloji endüstrisi her geçen gelişirken Biden yönetimi de onarım yanlısı yasaları uygulama planı da dahil olmak üzere, Amerikan şirketlerine Onarım Hakkını benimsemeleri için baskıyı artırdı. Buna karşılık bazı şirketler, kısmen de olsa potansiyel mevzuata kafa tutmak için tutumlarını değiştirmeye çalışıyor görünüyor. Bu sayede Apple, bu yıl müşterilere parça satmaya da başlayacak. Ayrıca Microsoft Surface cihazlarının onarımı nispeten kolay görünüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...