2015 Yılında Apple, belirli Macbook modellerinde, yeniden tasarlanmış ve "kelebek tuşlar" adı verilen bir klavyenin bulunacağını duyurarak kullanıcılarını heyecanlandırmıştı. Böylece Macbook modelleri daha ince olacak ve kullanıcılara daha hafif bir laptop deneyimi sunulacaktı. Apple tarafından yapılan açıklamaya göre yeni tasarım, kalınlığın tuş başına yüzde 40 azalmasına sebep oluyordu.
Fakat işin gerçeği sonradan ortaya çıktı. Yeni çıkan "kelebek tuşlar" çok kolay takılabiliyor ve kolay bir şekilde işlevsiz hale gelebiliyordu. Ayrıca yapılan testler sonucunda bu tuşların, toz ve kire karşı oldukça dayanıksız olduğu da ortaya çıkmıştı.
Apple 2019 yılında kelebek tuşlardan vazgeçti ve tuş takımını yenileyeceğini duyurdu. Fakat bu, firmanın davadan kaçabilmesi için yeterli değildi. San Jose Kuzey Kaliforniya Bölge Mahkemesinde bir toplu dava açan Macbook kullanıcıları, Apple'ı kelebek tuşların sıkıntılarını bilip, bilmemezden gelmekle suçladı.
Reuters tarafından yapılan bir habere göre ise ABD'li teknoloji devi bugün geri adım attı. Firma Macbook'larda hata yaptığını kabul etmemek adına davacılara 50 milyon dolarlık bir tazminat ödemeyi kabul etti. CNBC tarafından yapılan bir habere göre eğer anlaşma onaylanırsa klavyelerini birden fazla kez değiştiren kullanıcılara 395 dolar, klavyelerini bir kez değiştiren kullanıcılara 125 dolar, yalnızca belirli tuşları değiştirmiş olan kullanıcılara ise 50 dolar maksimum tazminat ödemesi yapılacak. Davacı tarafın yasal temsilcileri olan Girard Sharp LLP, Donaldson-Smith LLP ve Chimicles Schwartz Kriner hukuk firmalarının ise 50 milyon dolarlık tazminattan 15 milyon dolarlık bir pay alabileceği düşünülüyor.
Apple tarafından önerilen tazminat anlaşması, 2015 ve 2019 yılları arasında California, Florida, Illinois, Michigan, New Jersey, New York ve Washington'da MacBook, MacBook Air ve çoğu MacBook Pro modelini satın alan müşterileri kapsıyor.
İlginizi Çekebilir: Apple iOS 16 Güncellemesi ile Güvenliği En Üst Seviyeye Çıkaracak
Apple Kelebek Klavyeler İçin Servis Programı Sundu
Kelebek klavyelerin piyasaya çıkışını takip eden yıllarda Apple, tıkanmış tuşları temizlemenin yolları hakkında birtakım öneriler hazırladı ve tuşları hasar gören Macbook sahipleri için bir servis programı başlattı. Firma bunun dışında 2019 yılına dek Macbook'un klavye tasarımında pek bir değişim yapmadı. Sadece klavyenin daha sessiz çalışması için bir zar eklendi.
AppleInsider tarafından derlenen servis verilerine göre, MacBook Pro modellerindeki birinci nesil kelebek tuşların, eski makas tabanlı tuş tasarımına kıyasla ilk yıl içinde arızalanma olasılığı iki kat daha fazlaydı. Apple, MacBook'ları kelebek klavyeyle satın alan müşterilerine sunduğu ücretsiz klavye onarım programını uzattı ve programın süresine dört yıla çıkardı. Fakat davada da belirtildiği gibi bu servisler, genelde klavyenin onarımı yerine, klavyenin değiştirilmesini tavsiye ediyorlardı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...