Dünyanın önemli mobil cihaz üreticilerinden Apple, kullanıcıların çalınan cihazlarına dair yaygın endişelerini ele alan yeni bir güvenlik özelliği üzerinde çalışıyor.
Şu anda beta aşamasında olan ve "Çalıntı Cihaz Koruması" adını taşıyan bu güncelleme, kullanıcının iPhone'u çalındıktan sonra hırsızların verilere erişmesini sınırlamayı hedefliyor. Cupertino şirketinin bu alandaki gelişmeleri, uzun bir bekleyişin ardından olumlu bir şekilde karşılanıyor.
Çalınan parola ve telefon endişe vericibir durumdur. Ancak bu güncelleme, hırsızın kullanıcının bilgileri üzerindeki etkisini kısıtlamayı amaçlıyor. Özellik, önde gelen gazeteci Joanna Stern tarafından senenin başında yayınlanan bir raporun ardından geliştirildi ve iOS 17.3 beta sürümleri arasında yer alıyor.
Şu an için Apple tatrafından yalnızca geliştiricilere sunulan bu özellik, yakın bir gelecekte geniş kitlelere sunulacak. Bu özellik; biyometri, konum ve zaman gecikmesi detaylarını birleştirerek çalışıyor. Böylelikle suçluların cihaza erişimini engelleyerek kullanıcı verilerini güvende tutmak mümkün olacak.
Bu tür çabalar, suçluların genellikle kamusal alanlarda bekleyip başkalarının şifrelerini izlemesini önlemeyi hedefliyor. Suçlular, kullanıcının bir hedef olduğunu fark etmeden önce cihazı çalmayı hedefleyerek bu yöntemi kullanır.
Önlem, suçlunun cihazın Kimliğini sıfırlama ve Bul My özelliğini devre dışı bırakma girişimlerine karşı bir koruma sunuyor. Ayrıca, satış amaçlı ayarlanan telefonlar için kurtarma anahtarları ve fabrika ayarına sıfırlama özelliği içeriyor. Böylece, kurbanın herhangi bir adım atmadan önce önlem alması sağlanıyor.
İlginizi çekebilir: Apple, Beklenen İki iOS 17 Özelliğini Resmi Olarak 2024’e Erteledi!
Apple iOS 17.3 ile Gelen Yenilik, Hırsızların Verilere Erişimini Sınırlıyor ve Kullanıcıları Koruyor"
Bahsettiğimiz bu özellik devreye alınmamış olsaydı iPhone ve şifreyi çalan suçlu, Apple Kimlik şifresini değiştirerek kullanıcıyı kendi cihazından dışarıda bırakabilirdi. Sonuç olarak; suçlu, kullanıcı verilerini kontrol altına almak adına Bul My özelliğini kapatır. Bu, tam kontrol ve erişime sahip olmaları açısından kritiktir.
Bu durum aynı zamanda hırsız cihazı satmaya çalışırken cihazın iCloud kilidinin devre dışı bırakılmış bir cihaz gibi düşük bir fiyatla satılmasının önüne geçer. Bu etkinleştirilen özellik, devam etmeden önce kullanıcının kimliğini doğrulamayı talep eder. Kullanıcının iş yeri ya da ev adresi gibi bilindik bir konumdan uzakta olduğu durumlarda Yüz ve Dokunma Kimliği taramalarını da içeriyor.
Aynı şekilde güncelleme, Apple ID şifresini değiştirmeden önce belirli bir gecikme süresi talep eder. Gecikme süresi sona erdiğinde Apple ID şifresini değiştirmeden önce ilgili iPhone'da Yüz Kimliği veya Dokunma Kimliği taraması istenir. Bu çalışmalar, suçluların erişimini zorlaştırırken, cihaz sahibine çalındığında şikayetlerde bulunma süresini artırır ve suçlunun daima dışarıda kalmasını sağlar.
Yeni özellik, Apple'ın güvenlik ayarlarındaki benzer bir uygulama gibi düşünülebilir. Kullanıcının cihazına ait kurtarma anahtarlarını eklemek ve güncellemek, suçluların gerçek sahibi dışarıda bırakma taktiğine karşı çıkmanın bir yolu olarak işlev görür. Bu yeni özellik, güvenilmeyen veya yeni bir konum algılandığı durumlarda çift biyometrik doğrulama için bir saatlik aralık talep eder.
Apple iCloud Anahtarlık şifresi, kullanıcının Yüz ve Dokunma Taraması doğrulanmasını gerektirir. Firmanın cihaza yerleştirilmiş parola yöneticisine verilen başka bir isimdir. Şifreler, özellik çalışırken biyometrik tarama başarısız olursa yedek olarak hizmet etmez.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...