Avrupa Rekabet Komisyonu Başkanı Margrethe Vestager, geçen hafta Uluslararası Rekabet Ağı (ICN) konferansında yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Dijital Piyasalar Yasasını (DMA) 2023 baharında uygulamaya başlamayı hedeflediğini söyledi. Vestager daha önce büyük teknoloji şirketlerinin gücünü sınırlamak için yeni bir dizi kural getiren antitröst yasasının bu yılın ekim ayı gibi erken bir tarihte uygulanabileceğini belirtmişti.
ICN'de yaptığı konuşmada Vestager, "DMA önümüzdeki baharda yürürlüğe girecek ve ilk bildirimler gelir gelmez uygulamaya hazırlanıyoruz" dedi. Vestager, Komisyonun yasalar yürürlüğe girer girmez Meta, Apple, Google, Microsoft ve Amazon'u içeren bir sınıflandırma olan "kapı bekçileri" tarafından yapılan herhangi bir ihlale karşı harekete geçmeye hazır olacağını söyledi.
İlginizi çekebilir: Avrupa Birliği, Mesajlaşma Platformlarından Küçük Rakipleriyle Çalışmalarını İstiyor
Hala Konsey ve Parlamento'dan nihai onay alması gereken DMA, kapı bekçilerini piyasa değeri 75 milyar Euro'nun üzerinde olan ve aylık en az 45 milyon kullanıcısı olan bir sosyal platforma veya uygulamaya sahip olan şirketler olarak tanımlıyor. Bu kuruluşlar, DMA kurallarını ihlal ettikleri tespit edilirse, "önceki mali yılda dünya çapındaki toplam cirosunun yüzde 10'una kadar" para cezasına çarptırılabilir. Bu tekrar eden bir suç durumunda yüzde 20'ye yükselebilecek bir ücret.
DMA'ya göre, kapı bekçilerinin durumlarını Komisyon'a beyan etmek için üç ayları olacak ve ardından AB'den onay almak için iki aya kadar bir bekleme süresi olacak. Bu bekleme süresi, gecikmiş DMA yaptırımı ile birleştiğinde, AB ile büyük teknoloji şirketleri arasında 2023'ün sonuna kadar gerçek bir savaş görmeyeceğimiz anlamına gelebilir.
DMA'nın uygulanmasını geciktirmek, Komisyon'a hazırlanmak için daha fazla zaman verebilir, ancak, Komisyon şu andan itibaren DMA'nın yasalaştığı zaman arasında meydana gelen herhangi bir büyük ihlale değinmezse, gecikme eleştiri için bir katalizör görevi görebilir. DMA muhtemelen dünyanın teknoloji devleri tarafından kullanılan iş modellerini bozacaktır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...