Geçtiğimiz perşembe günü Avrupa Birliği, tekel karşıtı yasalarına bir yenisini daha eklemeye karar verdiğini duyurdu. Birlik, Whatsapp, Facebook Messenger veya iMessage gibi büyük mesajlaşma platformlarını, daha küçük rakiplerinden mesaj, çağrı, video ve dosya gönderip almaya mecbur bırakacak bir yasa üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Söz konusu yasanın ise, Birliğin teknoloji firmalarını büyük ölçüde kısıtlamayı amaçladığı Dijital Piyasalar Yasasının (DMA) bir parçası olacağı söyleniyor.
Çıkarılması planlanan yasa, büyük mesajlaşma servislerinin hizmetlerinin, küçük platformlarla da uyumlu çalışmasını; böylece mesajlaşma üzerinde tekelleşmeyi önlemeyi amaçlıyor. Yasa ile birlikte, mesaj gönderme, görüntülü arama yapma, dosya gönderme gibi hizmetlerin, platformlar arasında beraber çalışması isteniyor.
Yasanın, 45 milyondan fazla aktif son kullanıcıya ve 10.000'den fazla kurumsal kullanıcıya sahip olan mesajlaşma servisleri için geçerli olması düşünülüyor. Yasanın dokuz ay içerisinde çıkarılmayı planlandığı söyleniyor, fakat altyapı yetersizliği olması durumunda bu tarih daha da öteye taşınabilir. Bu yüzden yasanın ne zaman tam olarak çıkarılacağıyla ilgili elimizde tamamen net olarak bir bilgi bulunmuyor.
İlginizi Çekebilir: Avrupa Girişimleri Amerika’yı Geride Bıraktı!
AB'nin söz konusu yasanın ihlali durumunda ise, yasayı ihlal eden firmayı küresel yıllık cirosunun yüzde 10'u gibi büyük bir miktarla cezalandırmayı planladığı ön görülüyor. İhlalin tekrarlanması durumunda ise cezanın, küresel yıllık cironun yüzde 20'sine kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.
Yeni yasa hakkında pek çok kullanıcının aklında güvenlikle ilgili endişeler bulunuyor, fakat Avrupa Parlementosu'nun konudan sorumlu raportörü Andreas Schwab, söz konusu yasanın güvenli bir şekilde uygulanabileceğine inandığını söylüyor. Tech Crunch'a konuşan Schwab; Parlemento'nun bu konuda her zaman oldukça açık olduğunu ve mesajlaşma konusunda birlikte çalışabilirlik istediğini hiçbir zaman gizlemediğini söyledi. Scwab ayrıca, telekomünikasyon düzenleyicilerinin, önümüzdeki dokuz ay içinde uçtan uca şifreli grup sohbetleri sunmanın mümkün olmadığını söylemesi durumunda, yasanın farklı bir uygun zamanda çıkarılacağını, fakat er ya da geç çıkacağını söyledi.
Avrupa Birliği'nin Teknoloji Devlerine Karşı Savaşı: Dijital Piyasalar Yasası
Yasal metnin Parlamento ve Konsey tarafından onaylanmasını bekleyen Dijital Piyasalar Yasası'nın ne zaman çıkarılacağı hakkında hala kesin bir bilgi bulunmuyor. Bu yüzden, yasa kapsamında uygulanması planlanan düzenlemelerin, ne zaman uygulanmaya başlayacağına dair de elimizde net bir bilgi bulunmuyor.
Dijital Piyasalar Yasası'nın birinci hedefi olarak ise, tekelleşmeyi önlemek ve teknoloji devlerinin rekabete aykırı bir şekilde büyümesini engellemek gösteriliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...