Avrupa Birliği (AB), teknolojik yeniliklerin geliştirilmesi ve Avrupa'nın küresel ölçekte teknoloji lideri olabilmesi için önemli bir adım atıyor. AB, mikroelektronik, çip tasarımı, otonom sürüş, yapay zeka, kuantum ve iletişim teknolojileri gibi stratejik alanlarda faaliyet gösteren şirketlere toplamda 8.7 milyar dolarlık devlet desteği sağlamayı planlıyor.
Devlet destekli bu fon, Avrupa Ortak Çıkarına Yönelik Önemli Proje (IPCEI) çerçevesinde uygulanacak ve AB devlet yardımı kurallarına uygun projelere yatırım yapılacak. Bu adımın temel amacı, Avrupa'nın teknolojik araştırma ve geliştirme alanında küresel bir liderlik rolü üstlenmesine yardımcı olmak ve yenilikçi çözümlerin Avrupa pazarında öncü olarak ticarileştirilmesini teşvik etmek.
İlginizi Çekebilir: Avrupa Birliği Konseyi, MiCA’yı Kabul Etti
Avrupa Birliği, Dev Şirketlerin Projelerini Destekleyecek
Avrupa Birliği'nin bu fonla destekleyeceği projeler arasında önde gelen şirketlerin yanı sıra, Airbus, ASML Holding, Renault, Analog Devices, Orange, Continental Automotive ve Ericsson gibi büyük kuruluşların projeleri de yer alacak. Toplamda 68 projenin bu destekten faydalanması hedefleniyor. Bu projeler, mikroelektronik üretiminde ilerleme sağlamak, ileri çip tasarımı teknolojilerini geliştirmeyi sağlayacak. Bununla birlikte projeler, otonom sürüş sistemleri üzerinde çalışacak, yapay zeka uygulamalarını ilerletecek, kuantum teknolojilerinde inovasyon sağlayacak. En önemlisi de iletişim alanında öncü çözümler sunacak.
Bu fona yatırım yapanlar arasında Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Malta, Hollanda, Polonya, Romanya, Slovakya ve İspanya gibi birçok ülke yer alıyor. Bu ülkeler, teknolojik inovasyonun teşvik edilmesi ve Avrupa'nın rekabet gücünün artırılması için iş birliği yaparak ortak bir vizyon oluşturmayı hedefliyor.
Bu stratejik fonun destekleyeceği projelerin 2025 yılında piyasaya sunulan ilk ürünlerini sunması bekleniyor. Ayrıca, Avrupa Komisyon Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, bu süre zarfında tamamlanacak inovasyon süreçleri ve ek 13.7 milyar euro yatırım almanın hedeflendiğini belirtti. Vestager, Avrupa'nın öncü konumunu sürdürebilmesi için gerçekten yenilikçi çözümler geliştirmenin önemini vurguladı. Bu çözümlerin Avrupa'da ilk endüstriyel dağıtım aşamasına geçirilmesinin en büyük hedeflerinden biri olduğunu açıkladı.
Bu fon, Avrupa Birliği'nin teknoloji alanında küresel arenada rekabet edebilirliğini artırmayı hedefliyor. Aynı zamanda Avrupa ekonomisine yeni iş fırsatları ve büyüme sağlama, istihdamı artırma ve toplumsal refahı ilerletme hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, Avrupa Birliği'nin teknolojik dönüşüm sürecinde öncü bir rol oynayarak küresel ölçekte de etkisini artırması bekleniyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...