Ay, esrarengiz karanlık yüzüyle binlerce yıldır hayranlık ve hayranlık konusu olmuştur. Ve insanın üzerinde (küçük) adımlar attığı tek gök cismi olmasına rağmen, onun potansiyelini anlamak ve sırlarını ortaya çıkarmak için daha kat etmemiz gereken büyük adımlar olduğu açıktır.
Ancak, Ay'ın gizli bir özelliği bilim adamları tarafından ortaya çıkarıldı.Detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Bilim İnsanlarından Yeni Keşfedilen Galaksiler Uyarısı!
İşte Aitken Havzası'nda Keşfedilen Dev Yapı!
Güneş Sistemindeki en büyük korunmuş kraterlerden biri olan Güney Kutbu-Aitken havzasının altına gömülü, en az 2,18 milyar kilogram ağırlığında, 300 km'den (186 mil) daha derin ve 2.000 km'den (1.243 mil) uzunluğa sahip bir yapı.
Keşfi yapan ve tamamı ABD merkezli araştırmacılar, "anomalinin" bir asteroitin çekirdeğindeki metalden veya bir magma okyanusunun kristalleşmesinden kaynaklanan oksitlerden yapılabileceğini öne sürdü.
Houston'daki Baylor Üniversitesi'nden baş yazar Peter B. James, IFLScience ile paylaşılan bir açıklamada, "Bu ekstra kütlenin açıklamalarından biri, bu krateri oluşturan asteroitten gelen metalin hala Ay'ın mantosuna gömülü olmasıdır" ifadelerinde bulundu.
Bu şeyin ne kadar devasa olduğunu göstererek devam etti. "Hawaii'deki Büyük Ada'dan beş kat daha büyük bir metal yığınını alıp yer altına gömdüğünüzü hayal edin. Kabaca bu kadar beklenmedik kütle tespit ettik."
Çığır açan bulgu, NASA'nın Ay yer çekimi alanındaki değişiklikleri ölçen Yer çekimi Kurtarma ve İç Laboratuvarı (GRAIL) görevi sayesinde yapıldı.
Güney Kutbu-Aitken Havzası, ne kadar benzersiz olduğu için sayısız araştırmanın merkezinde yer aldı. Bölge, hem en yakın uydumuzun iç yapısı ve tarihi hakkında ipuçları sunuyor.Ayrıca kim bilir başka hangi sırları barındırıyor?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...