İnsansız hava araçları (İHA) içerisinde insan olmayan uçan araçlardır. Yaklaşık 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan bu uçan araçlar, taşıma, bilimsel araştırma ve arama kurtarma görevlerinde kullanılır. Bu görevlerden farklı olarak İHA’ların en çok kullanım alanlarından birisi de askeri alanlardır.
İHA’lar askeri alanda genellikle gözlem ve keşif amacı ile kullanılır. Bu araçlara mühimmatlar eklenerek silahlı insansız hava araçlarına çevrilir (SİHA). SİHA’lar son 10-20 yıldır profesyonel ordular için en az miğfer kadar önemli bir askeri ihtiyaç haline gelmiştir. SİHA’ları en etkili kullanan ülkelerden olan ABD ve Rusya’nın geçmişte yaptığı operasyonlarda, bu silahın ordular için ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermiştir. Yaşanan bu gelişmelerden sonra Türkiye de yerli İHA/SİHA programı başlamış. 2015 yılında Baykar Savunma tarafından Bayraktar TB2 seri üretime başlamıştır. Bayraktar TB2’ler Türk ordusunun envanterine eklendikten sonra Türk ordusunun en güçlü vurucu güçlerinden birisi olmuştur. Daha sonra bu SİHA'lar ihraç edilen ülkelerde de etkili bir şekilde kullanılmıştır.
Bayraktar TB2’yi Bu Kadar Başarılı Kılan Özellikler Nelerdir?
Bayraktar TB2 Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullandığı başarılı bir silahlı insansız hava aracıdır. Bayraktar TB2'nin teknik özelikleri şu şekildedir.
Bunlara ek olarak Bayraktar TB2'ler Roketsan'ın geliştirdiği lazer güdümlü MAM-L MAM-C roketleri ile hedeflere nokta atışı saldırılar yapılabilmektedir.
Bayraktar TB2'lerin Test Alanları
Bayraktar TB2 seri üretime geçildiği yıldan beri TSK'nın yurt içi ve yurt dışı operasyonlarında terör örgütlerine karşı kullanılmıştır. Daha sonra bu başarılı operasyonlardan sonra TB2 Bayraktarlar Azerbaycan'a ihraç edilmiştir. 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nda Bayraktar TB2 SİHA'ları birçok Rus Pantsir-S1 hava savunma sistemini devre dışı bırakıp Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarının kurtarmasında etkili bir rol oynamıştır.
Bu savaştan hemen sonra Bayraktar TB2'lerin bir diğer durağı ise Ukrayna- Rusya savaşı olmuştur. Ukrayna askeri teknoloji konusunda Türkiye ile birçok çalışma ve ortaklık yürütmektedir. Bu nedenle Ukrayna ile Türkiye arasındaki askeri teknoloji alışverişi diğer ülkelere nazaran daha fazla gerçekleşmektedir. Ukrayna sahip olduğu Türk SİHA'ları ile ülkesinde bulunan isyancı örgütlere karşı çetin bir mücadele vermiş ardından savaşa dahil olan Rus birliklerine karşı da en önemli silahlardan birisi haline gelmiştir. Bayraktar TB2'lerin bu denli kendisine test alanı bulması zamanla sahip olduğu eksikler fark edilip giderme fırsatını oluşturmuştur. Bu şekilde dünyanın en güvenilir SİHA'larından birisi haline gelmiştir.
Bayraktar TB2'lerin seri üretiminin gelen siparişler sonrası hızlanması, birim başına maliyetini ve bakım masraflarını düşürmüş bu şekilde başarılı olan bu araçların toplam maliyetleri de oldukça düşük olmuştur. 2020 verilerine göre bir Bayraktar TB2 SİHA'sının birim maliyeti 6 milyon dolardır. Bu maliyet diğer Avrupa ve ABD yapımı SİHA'lardan fiyat olarak oldukça düşük ve performans olarak oldukça daha kârlıdır. Bu sebeple Bayraktar TB2'lere olan ilgi artmaktadır.
Baykar Teknoloji, Bayraktar TB2'nin bu başarısından sonra Bayraktar TB3 projesinin de başladığını resmen duyurmuştur. Yapılacak bu yeni SİHA'nın uçak gemilerine de otonom bir şekilde iniş kalkış yapacağı ve 280kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olacağı gelen ilk duyumlar arasındadır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...