Birleşik Krallık merkezli Cogna adlı girişim, otonom araç geliştirmede öncü isimlerden olan Ben Peters liderliğinde, işletmelere yönelik yazılımları yapay zeka kullanarak tamamen özelleştirilmiş şekilde üretiyor. Cogna’nın hedefi, kurumsal kaynak planlama (ERP) gibi geleneksel olarak çok maliyetli ve karmaşık olan süreçleri, yapay zekanın gücünü kullanarak daha erişilebilir ve verimli hale getirmek. Cogna, Peters’ın FiveAI girişimi ile kazandığı deneyimden yararlanarak, kurumsal dünyaya özel bir yapay zeka platformu sunuyor. Notion Capital tarafından yönetilen bu Seri A turunda, Hoxton Ventures ve Chalfen Ventures da yatırımcı olarak yer aldı.
Cogna’nın Misyonu: Kurumsal İş Süreçlerinde Yapay Zeka Dönüşümü
ERP sistemleri, büyük işletmelerin tedarik zinciri yönetiminden risk değerlendirmelerine, finans ve insan kaynaklarından envanter yönetimine kadar geniş bir yelpazede ihtiyaçlarını karşılamak için kritik öneme sahip yazılımlar olarak biliniyor. Çoğu zaman yüksek maliyetler ve uzun entegrasyon süreleri gerektiren bu yazılımlar, firmalar için büyük bütçeler ayrılmasını zorunlu kılabiliyor. Peters’ın vizyonu ise, bu süreçleri yapay zeka ile sadeleştirerek firmalara özel ve tamamen ihtiyaçlarına göre uyarlanmış çözümler sunmak. Cogna’nın amacı, SAP gibi büyük yazılım sağlayıcılarının yerine, daha hızlı, ekonomik ve işlevsel çözümler üreten bir yapay zeka platformu oluşturmak.
Bir yıl gibi kısa sürede Cadent Gas (Birleşik Krallık gaz dağıtıcısı) ve Network Plus (altyapı ve hizmet sağlayıcısı) gibi müşteriler edinen Cogna, geleneksel ERP çözümlerinden farklı olarak müşterilerine tamamen kendilerine özel bir SaaS deneyimi sunuyor. Peters, bu durumu “Müşterilerimiz yazılımımızı klasik bir ERP olarak görmüyor. Biz onların SAP veya benzeri bir eski sistemle çözemediği problemleri çözmek için, tamamen onların iş akışlarına uygun özel bir yazılım üretiyoruz ve bu yazılım tamamen yapay zeka tarafından yazılıyor,” şeklinde açıklıyor.
Yapay Zeka ve Doğal Dil ile Çözüm Üretme
Cogna, doğal dil işleme ve özelleştirilmiş yapay zeka araçlarıyla desteklenen bir platform olarak öne çıkıyor. Peters, kullanıcıların teknik bilgiye ihtiyaç duymadan, yalnızca problemlerini doğal dille açıklayarak yapay zekanın bu açıklamaları temel alıp çözümler üretebildiğini belirtiyor. Bu sayede, teknik olmayan ekipler bile kendi iş süreçlerindeki sıkıntıları hızlıca çözüm bulacak şekilde tarif edebiliyor.
Cogna’nın geliştirdiği sistem, farklı görevler için birden çok büyük dil modeli (LLM) kullanıyor. OpenAI ve Anthropicgibi firmalardan sağlanan bu modeller, Cogna’nın “Doğal Dil Derleyicisi” adını verdiği bir yapının temelini oluşturuyor. Peters’ın ortaklarından olan Hoxton Ventures kurucusu Hussein Kanji, Cogna’nın kendine özgü bir yapay zeka motoru geliştirerek “yazılımın kendi kendini yazmasını” sağlama yolunda ilerlediğini belirtiyor. Bu yöntem, yapay zekanın kurumsal SaaS çözümlerine entegrasyonunu hızlandırarak iş dünyasında önemli bir dönüşüme işaret ediyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...