Bilgi tek başına bir güç değildir. Bu bağlamda bilgiyi ancak doğru kavramak, onu tanımlamak ve analiz etmekle oluşan beceriye güç diyebiliriz. Bilgi okuryazarlığı; bilgiye ulaşmak, bilgiyi tanımlamak, düzenlemek ve analiz etmek, araştırmayı etkin biçimde tamamlamak için gereken edinimdir ve bahsettiğimiz bilgi gücünün ta kendisidir. Teknik açıdan tanımına bakacak olursak eğer; bu kavram ilk olarak 1974’te Amerikan Bilgi Endüstrisi (SIIA) başkanı Paul G. Zurkowski tarafından kullanılmıştır. Zurkowski, Kütüphane ve Bilgi Bilimi Ulusal Komisyonu (NCLIS) için hazırlanan bir raporda bilgi okuryazar kişileri, bilgi kaynaklarını kullanmayı bilen, birincil kaynakların yanı sıra çeşitli bilgi araçlarını kullanma becerisine sahip kişiler olarak tanımlamıştır. Dolayısıyla her iki açıdan incelediğimiz bilgi okuryazarlığı, aslında yaşam boyu edinilmesi gereken temel bir niteliktir. Bu niteliği hayatınıza empoze etmek için aşağıda sıralanmış maddelere göz atarak bilgi okuryazarı olmanın ilk adımlarını öğrenebilirsiniz.
Bilgi Okuryazarlığı Becerileri Nasıl Geliştirilir?
Belli adımları uygulayarak varsayılan okur düzeyine ulaştığınızda artık yapmanız gereken, edinim sağladığınız bu özelliği “Nasıl daha kalıcı ve başarılı bir hale getirebilirim?” sorusuyla geliştirmek olacaktır. Bu aşamada, kaliteli kaynaklarınızı tanıma yeteneğinizi geliştirerek işe başlayabilirsiniz. Çünkü bilgi okuryazarlığının en önemli yönlerinden birisi de, karşınıza çıkan kaynakların güvenilir olup olmadığını ayırt etme yeteneğinizdir. Örneğin bir web sitesinin güvenilir olup olmadığını belirlemek için yazarın ve kaynağın kimlik bilgilerini kontrol edebilir, yazarın alıntı yaptığı kaynakları değerlendirebilir ve eserin yazıldığı tarihi inceleyebilirsiniz. Arama çemberini genişleterek yayıncının saygın olup olmadığını anlamak ve kaynağın ne tür incelemeler aldığını kontrol etmek de işinize yarayabilir.
Gelişmiş arama tekniklerini kullanarak inceleme yaptığınız ve detayına inmeye çalıştığınız bilgi hakkında daha doğru ve kaliteli kaynaklara ulaşabilirsiniz. Bunun için, Google arama stratejilerini kullanabilirsiniz. Anahtar kelimeyi doğru kullanarak ve SEO düzenini göz önüne alarak sağlam kaynaklara ulaşma şansınızı epey arttırmış olacaksınız. Araştırma becerilerinizi daha üst seviyeye taşımak için network ağınızı genişleterek iş yerinde ve özel yaşamınızda daha çok araştırma projeleri üstlenerek bilmediğiniz ve görmediğiniz sonsuz bilgi havuzunda kendinize ait bir şeyler mutlaka buluyor olacaksınız.
"Avustralya Ve Yeni Zelanda Bilgi Okuryazarlığı Çerçevesi”ne Göre Bilgi Okuryazar İnsanlar;
Bilgiye gereksinim duyduğunun ayırdına varır, Gereken bilginin kapsamını belirler, Bilgiye verimli bir biçimde erişir,
Bilgiyi ve kaynaklarını eleştirel olarak değerlendirir, Toplanan ya da üretilen bilgiyi sınıflar, saklar, işler ve yeniden düzenler, Seçilen bilgileri kendi bilgi tabanına ekler,
Etkin öğrenme için bilgiyi kullanır, yeni bilgi oluşturur, sorunları çözer ve kararlar verir, Bilginin kullanımına ilişkin ekonomik, hukuksal, toplumsal, siyasal ve kültürel konuları anlar, Etik ve yasal bilgilere erişir ve kullanır, Katılımcı yurttaşlık ve toplumsal sorumluluk için bilgiyi kullanır, Bağımsız öğrenme ve yaşam boyu öğrenmenin bir parçası olarak yaşar.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...