Bilim insanları, COP28 iklim görüşmeleri öncesinde dünyanın 2024 yılındaki kayıtların başlamasından bu yana en yüksek yıllık ortalama sıcaklığa ulaşacağı konusunda uyardı. Dünya gözlem ajansı Copernicus, geçen ayın dünya çapında kaydedilen en sıcak Ekim ayı olduğu ve sıcaklıkların 1800'lerin sonundaki seviyelerin 1,7°C üzerinde olduğu konusunda uyardı. Bu da 2024'ün kayıtların başlamasından bu yana en sıcak yıl olmasının yolunu açıyor. Copernicus İklim Değişikliği Servisi direktör yardımcısı Samantha Burgess; "2024'ün kaydedilen en sıcak yıl olacağını ve şu anda sanayi öncesi ortalamanın 1,43°C üzerinde olduğunu neredeyse kesin olarak söyleyebiliriz. COP28'e girecek iddialı iklim eyleminin aciliyeti duygusu hiç bu kadar yüksek olmamıştı. " dedi.
ilginizi Çekebilir: Neden Uzaya Gidiyoruz? Startup Teknoloji AB kurumu, Ekim 2024 yılındaki küresel ortalama hava sıcaklıklarının, Ekim 2019'daki bir önceki yüksek seviyeye göre 0,4°C daha sıcak olduğunu söyledi. Küresel sıcaklıklardaki artış, artan karbon emisyonları ve El Niño hava olayının bir sonucu olarak tanımlandı.
Ekim aynı zamanda rekor sıcaklıkların beşinci ayı oldu.
Edinburgh Üniversitesi'nden iklim bilimci David Reay; "Hava sıcaklığı, deniz sıcaklığı, deniz buzu ve diğer konulardaki 2024 rakamları Hollywood filmlerinden fırlamış gibi görünüyor. İklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik mevcut küresel çabalarımız bir film olsaydı adı Sıcak Karışıklık olurdu” dedi.
Copernicus'un yayınladığı veriler dünya çapındaki uyduların, gemilerin, uçakların ve meteoroloji istasyonlarının ölçümlerinden derleniyor. Mevcut ölçümler, 2024 yılının şu anda kaydedilen en sıcak yıl olan 2016'yı geçme ihtimalinin yüksek olduğunu öngörüyor.
COP28 öncesinde yayınlanan BM raporu, hükümetleri bu duruma çözüm bulmaya çağırdı ve fosil yakıtlara yapılan yatırımların artmasını eleştirdi. Raporda; küresel kömür üretiminin 2030 yılına kadar artmaya devam etmesinin beklendiği ortaya konuldu. Aynı zamanda petrol ve gaz üretiminin ise en az 2050 yılına kadar artabileceği düşünülüyor.
BM genel sekreteri António Guterres, "Hükümetler fosil yakıt üretimini kelimenin tam anlamıyla iki katına çıkarıyor; bu da insanlar ve gezegen için çifte sorun anlamına geliyor" dedi.
Ortalama küresel sıcaklıklardaki artış, 2015 Paris İklim Konferansı'nda liderlerin yüzyılın sonuna kadar gezegenin 1.5ºC'lik ısınmasını durdurmaya çalışma sözünü vermeleriyle belirlenen hedeflere ulaşmanın giderek daha düşük bir olasılık taşıdığını gösteriyor. En gelişmelerdeki mevcut tahminler, Dünya sıcaklığının yaklaşık 2,4°C artacağını söylüyor.
Imperial College London'dan iklim bilimci Friederike Otto; "Bu yıl rekor düzeydeki sıcak yılı görüyor olmamız, insanlığın da rekor düzeyde acı çekmesi anlamına geliyor. Bu yıl içinde aşırı sıcak hava dalgaları ve bu aşırı sıcaklıkların daha da kötüleştirdiği kuraklıklar, binlerce kişinin ölümüne, insanların geçim kaynaklarını kaybetmesine ve yerlerinden edilmesine neden oldu. Bunlar önemli olan kayıtlardır. Bu yüzden Paris Anlaşması bir insan hakları anlaşmasıdır ve içindeki hedeflere uyulmaması geniş çapta insan haklarının ihlali anlamına gelir.” Dedi.
Son olarak, Kasım ayının sonunda dünyanın dört bir yanından bilim adamları, politika yapıcılar ve iş dünyası liderleri, COP28 iklim konferansı sırasında küresel ısınmayla mücadele stratejilerini tartışmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde bir araya gelecek.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...