Covid-19 döneminde birçok sıkıntılarımız oldu. Hiç alışkın olmadığımız bir süreç bizi yıprattı. Geçtiğimiz uzun bu sürecin sonlarına yaklaşmamız, aldığımız tedbirlere bağlı. Alının önlemlerle salgının önüne geçmeye çalışıyoruz. Fakat en büyük kurtarıcı tabii ki toplum bağışıklığını sağlamak ve bu aşılarla mümkün gibi duruyor. Salgın sürecinde birçok iddia ile karşılaştık. En büyük iddialar aşılarla ilgili olarak ortaya atıldı.
BionTech aşıları ile ilgili atılan iddialar ve son zamanda popüler olan "BionTech aşısı mıknatıs etkisi mi yaratıyor?" sorusu hakkında yapılan araştırmaları birlikte inceleyelim.
Sosyal medyada birçok kullanıcı BionTech aşısı olduktan sonra aşı olunan kola mıknatıs ve metal eşyaların yapıştığına dair görseller paylaşarak iddiayı yaygınlaştırdı. Bu paylaşımlardan sonra BionTech aşısı olanların ve aşı olacak vatandaşların aklında yeni sorular belirdi. ‘BionTech aşısı yan etkisi mi?’ ‘Aşıların içeriğinde neler var?’ gibi sorulara cevap bulmak için araştırmaya başladılar.
Ulaşılan iddialardan sonra mıknatıs nedir? Bu bilgiyi gözden geçirelim.
Mıknatıs Nedir?
[caption id="attachment_10999" align="alignnone" width="1024"]
mıknatıs-nedir-
startupteknoloji.com[/caption]
Mıknatıs, etrafında statik bir manyetik ortam taşıyan maddelerdir. Demir, kobalt, nikel gibi bazı metalleri çekerken, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan malzemelere etki etmez.
BionTech aşısı ile ilgili iddialar şu an aşının içindeki ‘nanopartikülleri çektiği’, ‘çipleri çektiği’ ve ‘alüminyumu çektiği şeklinde üçe ayrılıyor. Mıknatısı açıkladığımız kısımda da bahsettiğimiz gibi aslında mıknatıslar alüminyuma tepki göstermediği için bu seçenek biraz zayıflıyor gibi görülüyor.
Bilime En Yakın Açıklama Ne?
Sağlık Bakanlığı’nın sitesinden de ulaşabileceğiniz ‘aşı içerikleri’ bölümünde öğrenebileceğiniz bilgiler doğrultusunda BionTech aşı içeriğinde; ‘Adjuvan’ adı verilen ek maddeler aşının etkisi artırmak amacı ile bakteri ve virüs bileşenleri yanında kullanılıyor. ‘Aluminyum Hidroksitadjuvan’ alüminyum bazlı bir madde olabilir fakat kullanıldığı aşı içeriğinde diğer maddelerle etkileşime çekerek mıknatıs için bir etki alanı sağlamış olabilir.
alınan bilgiye göre; bu mıknatıs etkisinin sebebi aşının içindeki maddelerden dolayı değil. Aksine bilim dünyası bunun sebebini bazı insanların derilerinin daha elastik ve yapışkan olmasından dolayı olduğunu söylüyor. Bu yapışkanlık
sebum adı verilen salgıdan kaynaklanıyor.
Bu yönde doktorlar veya bilim insanları kesin bir açıklama yapmadılar. Bu yazıda da hiçbir kesinliği oluşmuş bir bilimsel açıklama yapılmamıştır. Sadece iddialara başka bir iddia ile fikir yürütmeye çalıştık. Salgın döneminin üstesinden gelmek için alerji ve kronik rahatsızlıklarınızı göz önünde bulundurup uygun aşıyı tercih edip aşınızı vurulmanız önerilmektedir.
Siz bu iddialar hakkında ne düşünüyorsunuz? Mıknatıs olayını deneyimlediniz mi veya şahit oldunuz mu? Bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.
Sağlıklı Günler.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...