Bitki bazlı etlerin geleneksel yolla üretilen hayvansal etlerin yerini aldığını söyleyebiliriz Vejetaryen ve veganların sıklıkla tercih ettiği bitki bazlı etler, son dönemlerin popüler yiyecekleri arasında. Artan popülaritesi ile birlikte sadece veganların değil naveganlarında ilgisini çeken bitki bazlı et sektörü geleneksel et sektörüne bir rakip olabilir mi ? Bu alanda hayata geçirilen girişimlerin gelecekteki büyüme oranları nelerdir ? Ayrıntılar haberimizde…
İlginizi Çekebilir: Bitki Bazlı Et Üretimi Küresel Isınmaya İçin Çözüm Yolu Olabilir Mi?
Bitki Bazlı Et Nedir ?
Bitki bazlı et, bitkisel ürünlerle yapılan et benzeri mamüllerdir. Lezzeti ve dokusuyla geleneksel yolla üretilen hayvansal ete benzemektedir. Bitki bazlı etler çoğunlukla vegandır ve herhangi bir hayvansal kaynak bulunmaz. Genel olarak soya fasulyesi,baklagiller, ayçiçeği tohumu, buğday vb.’den elde edilen ürünlerden yapılır.
Vegan Etin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir ?
Vegan Etler Hangi Bitkilerden Yapılır?
Seitan
Seitan, buğday gluteninden yapılan bitki bazlı bir et ürünüdür. Besin olarak seitan, yüksek proteinli, bitki bazlı bir et alternatifidir. Demir, kalsiyum ve potasyum içermektedir. Ayrıca buğday gluteni, sebze suyu, soya sosu veya sıvı aminolar ve sarımsak gibi tatlandırıcı maddeler kullanarak evde de yapılabilmektedir.
Jack Meyvesi
Jackfruit , Asya, Afrika ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde yetişen büyük bir tropikal meyve türüdür. Kalın, yeşil, engebeli bir kabuğa ve yenilebilir tohumlarla yumuşak, lifli iç ete sahiptir. Kıvamı ve hafif tadı nedeniyle, meyve eti genellikle et yemeklerinin yerine kullanılmaktadır. Jack meyvesinin kalorisi düşüktür ve diğer bitki bazlı etlere kıyasla fazla protein ve yağ içermez. Bununla birlikte içinde lif, demir, potasyum ve kalsiyum barındırır. Güçlü bir antioksidan olan jack meyvesi bu özelliği sayesinde vücudu toksinlerden arındırır. Hücre deformasyonunun önüne geçer. Dolayısı ile kansere ortam hazırlayan durumların önüne geçmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenler. Ağız içini temizleme konusunda oldukça etkili bir besindir. Buradaki mikrop ve bakterileri öldürür.
Mantarlar
Mantarlar zengin besin değerine sahip gıdalardır. Protein bakımından zengin olan mantarın yağ ve kalori oranı düşüktür. Sağlık için birçok faydası bulunmaktadır. Vücuda B grubu vitaminleri ve protein sağlamak için önemli bir kaynaktır. Ayrıca önemli miktarlarda antioksidan, mineral, eser element ve lif içermektedir. Mantar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Hücre yaşlanmasına karşı savaşır, kolesterolü düşürür, metabolizmayı ve bağırsak sağlığını destekler. Düşük kalori ve düşük yağ içerdiği için kilo vermek isteyenler için de uygundur.
Fasulye ve Baklagiller
Kuru baklagillerin bitkisel kaynaklı proteini oldukça fazladır. Baklagillerin 100 gramı ortalama 20-25 gram protein bulunur. Baklagiller hem protein hem de lif yönünden oldukça zengin olmanın yanı sıra vitamin ve mineral olarak da oldukça zengin besin içeriğine sahiptirler. Fasulye ve baklagiller bitki bazlı et tüketiminde sıklıkla tercih edilen bir besin grubudur. Çoğu baklagil türü magnezyum, potasyum, folat, demir, fosfor ve manganez gibi mikro besinler oldukça yüksek düzeydedir. Fasulye ve baklagil çeşitleri mükemmel protein kaynakları arasında yer alırlar.
Soya Bazlı Gıdalar
Soya ürünleri, soya fasulyesi baz alınarak elde edilen ürünlerdir. Soya baklagiller ailesinin bir üyesidir. Soya bitkisi birçok alanda kullanılır. Soya fasulyesi, soya yağı ve soya kıyması gibi ürünler bunların başında gelir. Soya kıyması, yağı alınmış soya küspesi ya da soya proteini olarak da bilinir. Soya kıyması bir protein kaynağıdır. Ete kıyasla fazla yağ ve kolesterol içermediği için daha sağlıklı olarak kabul edilir. Soya kıyması protein değeri oldukça yüksektir. Yüksek protein içeriği sayesinde soya kıyması kas miktarını arttırır. Yağ oranı düşüktür. Bu sayede diyet yapanlar için de ideal bir besin kaynağıdır.
Vegan Et Sektörü
Bitki bazlı et sektörü 20 yılı aşkın bir süredir mevcut. Son yıllarda artan popülaritesi ile birlikte birçok gıda şirketi, soya ve bezelye gibi bitkilerden sığır etinin tadına daha çok benzer tatta proteinlerin nasıl üretileceği konusunda kapsamlı çalışmalar yaptı.Nestlé ve Danone gibi birçok gıda şirketi, bitki bazlı proteinler için kendi formüllerini geliştiriyor veya mevcut deneyime sahip şirketleri satın alıyor. Hatta fast food zinciri McDonalds’da vegan ürünlerin tüketiminde yüzde 80’lik artışın raporlanması bu ürünlerin menülerde kalıcı olacağının da bir başka kanıtı diyebiliriz. Impossible Foods ve Beyond Meat gibi daha yeni şirketler, bu pazarda Kellogg's, Tyson Foods ve Nestlé gibi endüstri devleriyle rekabet ediyor. Gıda sisteminde hızlı ve iddialı bir yükseliş yaşayan bitki bazlı et sektörünün büyüklüğünün 2030 yılına kadar 24,8 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Sektörün 8 yıl içinde yüzde 19,3 oranında büyüyeceği düşünülüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...