Teknoloji girişimleriyle alakalı faaliyetler için 2015 yılında Boğaziçi Ventures kuruldu. Yatırım şirketi olarak isimlendirebileceğimiz Boğaziçi Ventures; farklı coğrafya ve dikeylerdeki teknoloji şirketlerinin fon ihtiyacını karşılıyor. Diğer bir ifadeyle bu teknoloji şirketlerine yatırım yapan fonları kurup yönetiyor. Startup şirketlerin üst düzeyde katma değerini artıran şirket, sürdürülebilirlik odaklı etki raporunu yayınladı. Bizde bu raporu sizler için araştırdık. İşte detaylar!
Yatırım şirketi kapsamında; “değerden büyümeye” odaklı sürdürülebilirlik stratejini benimsedi. Şirket, 2020’den beri sürdürülebilirliğe yönelik çalışmalar yapıyor. Aynı zamanda sosyal etki çalışmalarına ait çıktıları ölçümleyip raporluyor.
Boğaziçi Ventures, Portföy Şirketlerin Çalışmalarını Etkin Hale Getiriyor
Boğaziçi Ventures, sürdürülebilirliğin etkisini girişim ve yatırım ekosisteminde net şekilde fark etmiştir. Bundan dolayı sürdürülebilirliği ESG yönetiminin tüm süreçlerine dahil ediyor. Hem çevresel hem de sosyal etkileri değerlendirmek, yönetişim uygulamalarını güçlendirmek gibi konularda portföy şirketleriyle beraber etkili çalışmalara imza atıyor.
Yatırım şirketi olarak girişimlere ekonomik desteğin yanı sıra sürdürülebilir başarılar elde edilmesi noktasında da yardımcı oluyor. Özellikle şirketlere büyüme aşamalarında önemli destekler sunuyor. “Disruptive innovation” şeklinde tanımlanan yatırım vizyonuna uygun olarak yaratıcı, yenilikçi teknoloji şirketlerini destekliyor.
Boğaziçi Ventures; sürdürülebilir büyüme ve yatırım stratejisi misyonu benimsemiştir. Boğaziçi Ventures CEO’su Barış Özistek konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “İklim değişikliği ile mücadeleden iç ve dış paydaşlarımızın gelişimine, ve toplumsal cinsiyet eşitliği, çeşitlilik ve fırsat eşitliği konusundaki çalışmalarımıza kadar birçok alanda sürdürülebilirlik stratejimize bağlı kalarak ekosistemimize ve paydaşlarımıza değer yaratmaya gayret ediyoruz. Özellikle ülkemizde bizim ekosistemimizde henüz yüksek denebilecek öncelikte yer almayan sosyal etki konusu, ülkemizin girişim ekosisteminin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için oldukça önemli konulardan birisi. Uluslararası iyi örnekleri de yakın takip ederek, bu konudaki gelişmeleri içselleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda paydaşlarımızın farkındalığını artırmak için de çalışmalar yapıyoruz’’ şeklinde konuştu.”
Şirket, 2023’te yayınlayıp aynı zamanda yatırımcılarla düzenlediği toplantıda Sosyal Etki Raporu’nu sundu. Bu rapor kapsamında toplantıda Boğaziçi Ventures’in bizzat kendisi ve iştiraklerinin Birleşmiş Milletler’e üye olan ülkelerce gerçekleştirdiği çalışmaları aktardı. Çalışmalar; 2030’a kadar ulaşılması hedeflenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı temel alıyor.
Raporda; 2022 yılında 340 saatlik mentorluk verildiği ve ortalama 47 iş bağlantısının gerçekleştiği aktarıldı. Yatırım yapılan portföy şirketlerin müşteri tabanı toplamda yüzde 206 büyüdü. Ekibin büyümesiyse yüzde 35 arttı. Portföy şirketlerin yüzde 18’inden fazlasıysa Boğaziçi Ventures’ten büyüme yatırımı aldıktan sonra Afrika, Amerika, İngiltere ve Romanya gibi ülkelerde faaliyet göstermeye başladı.
2022’de hem dış hem de iç paydaşlardan bilgi alıp o doğrultuda önceliklendirmeye yönelik çalışma yaptı. Boğaziçi Ventures, 2023 yılı içinse yatırımlar için toplam 200 milyon TL kaynak ayırdı.
İlginizi Çekebilir: KPMG Türkiye, “KPMG Perspektifinden Web3” Raporunu Yayınladı!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...