Günümüzde teknolojinin girişimciler için pek çok faydası olduğunu görüyoruz. 1994 yılında kurulan Amazon, teknoloji tabanlı bir alış- veriş platformuna dönüştü ve tüm dünyada faaliyet gösteren büyük bir satış hacmine sahip oldu. Dünya çapındaki bu başarı teknoloji ve internetin insanların hayatında çok önemli bir yer edineceğini sezen kurucuları sayesinde oldu. Öte yandan İyilik Paylaş ve Givin gibi sosyal girişimcilik örnekleri de teknoloji sayesinde daha fazla insana ulaşıyorlar. Bu tarz girişimler, girişimciliğin büyük sermayelere dayanmadan da yapılabileceğinin bir göstergesi olmuş durumda.
İnsanların gerçekten ihtiyacı duyduğu bir hizmet ya da ürün sunmak, teknolojik bir alt yapı ve gerekirse girişimcilere kolaylık sağlayan yatırımcılardan destek almak gibi seçenekler girişimciliğin cazibesini arttırıyor. Bunun yanı sıra ülkemizde devlette ya da özel sektörde iş kurmanın zorluğuna karşın girişimci olmak bir seçenek olarak duruyor.
Yeni Nesil Otel İşletmeciliği Platformu

2011 yılında kurulan teknolojik tabanlı platform HotelRunner da yeni nesil bir girişimcilik örneği olarak karşımızda duruyor. Ali Beklen ve Arden Agopyan tarafından kurulan HotelRunner, konaklama tesisleri ve acente şirketleri için bulut tabanlı otel işletmeciliği, satış ve kanal yönetimi sunan bir platform. HotelRunner teknolojiyi kullanarak girişiminizi nasıl kurabileceğinizi gösteren örneklerden biri. Otel ve konaklama işletmecileri için online platform sunan HotelRunner, tüm dünyada 193 ülkede 41 binden fazla otel ve 150’den fazla turizm acentesinin online ortamda satış yapmalarını sağlıyor.
Nasıl Çalışıyor?
HotelRunner platformu hizmet olarak yazılım (SaaS) modeliyle bulut üzerinden sunulan bir platform. Konaklama tesisleri ve seyahat acenteleri işletmelerini HotelRunner’a taşıdıklarında, hizmetlerini online yaparak uluslararası pazarda tanınırlıklarını arttırabilirler, daha fazla müşteri çekebilirler ve -böylece kârlarını arttırabilirler.
HotelRunner platformuyla bu işletmeler kendilerine özel sayfalar tasarlayabilir, web sitesi, mobil web sitesi, Facebook sayfaları, online rezervasyon modülü, ödeme kabul etme imkanı bulabilirler. Bunun yanı sıra sosyal medya bilinirliğini arttırmak için uygulanacak promosyon modülleri de eklenebilir.
HotelRunner’ın Başarıları
HotelRunner, 2015 tarihinde otel rezervasyon sitesi Booking.com’un tercih edilen teknoloji sağlayıcıları listesinde yer aldı. Pandemi döneminde de büyümeye devam eden HotelRunner’in tüm dünyadaki rezervasyon hacmi %115 büyüdü. Pandemi döneminde Türkiye üzerinde dijitalleştirdiği konaklama tesisleri %131 oranında artış gösterdi. 2020 yılında Booking.com tarafından Bağlantı İş Ortağı Başarı Ödülleri kapsamında En İyi Performans sağlayan İş Ortağı Ödülü’nü almış oldu. Günlük 50 milyondan fazla işleme sahip olan HotelRunner platformu yeni ürün ve özelliklerini arttıracağını da duyurdu.
Peki, siz HotelRunner hakkında neler düşünüyorsunuz? Özellikle turizmciler ve konaklama işletmeleri için kârlarını arttırmaya yarayan bir platform olabilir mi? Bunun yanı sıra günümüzde teknoloji tabanlı girişimlerin geleceğini nasıl görüyorsunuz? Sizce bir girişim kurmak günümüzde daha mı kolay? Yorumlarda buluşalım.
Kaynakça
https://tr.wikipedia.org/wiki/HotelRunner