Yayınlanan yeni bir araştırma, evden çalışan çalışanların ofisteki meslektaşlarına göre işlerinden daha memnun ve daha iyimser olduğunu ortaya koydu. Bu yeni araştırma, belki de bazı işverenlerin uzaktan çalışma politikasını yeniden değerlendirmesine sebep olabilir.
Son iki yıldır, pandeminin büyük etkisiyle pek çok sektör ve alanda uzaktan çalışma olanağı sağlandı. Fakat şimdi, hem pandeminin giderek etki alanını yitirmesinden, hem de aşı olma oranlarının her geçen gün daha da yükselmesinden dolayı, işverenler çalışanlarından ofislere geri dönmelerini talep ediyorlar. Buna rağmen çalışanlar, esnek çalışma programlarının hayatlarını önemli ölçüde kolaylaştırdığını ve artan üretkenlik rakamlarının geri dönmeye gerek olmadığını gösterdiğini öne sürerek işverenlere karşı çıkıyor.
Yayınlanan bu yeni çalışma, çalışanların uzaktan çalışma modelinden oldukça mutlu olduğunu gösteriyor. Özellikle 'Büyük İstifa' gibi hareketlerin iş piyasasını domine ettiği böylesine zamanlarda; işverenlerin bu tarz çalışmaları dikkate almasında fayda var gibi görünüyor.
İlginizi Çekebilir: 2022 Yılının En İyi İşverenleri Listesi Açıklandı
ADP Araştırma Enstitüsü: "Uzaktan Çalışanlar Daha İyimser"
ADP Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen 'People at Work 2022: A Global Workforce View' isimli araştırması genel olarak uzaktan çalışma yöntemiyle çalışmakta olan çalışanların, ofiste çalışan meslektaşlarına göre daha iyimser ve işlerinden daha memnun olduklarını ortaya koydu. Yapılan araştırmada, uzaktan çalışmakta olanlarda iyimserlik oranı yüzde 89 olarak gözlemlenirken, ofis çalışanlarında bu oran yüzde 77'de kaldı. İş memnuniyeti konusundaki araştırmada ise yine benzer bir sonuç ortaya çıktı. Uzaktan çalışmakta olan çalışanlarda iş memnuniyeti olarak yüzde 90 olarak gözlemlenirken, ofis çalışanlarında bu oran yüzde 82 olarak açıklandı.
Raporda belirtilene göre çalışanlar, iş ve hayattan gerçekten ne bekledikleri konusunda her zamankinden daha fazla düşünüyorlar. Bu da onları iş değerleri, iş güvenliği ve işten ne bekledikleri konusunda daha fazla düşünmeye iterek, işverene karşı daha talepkar bir konuma getiriyor.
İster esnek çalışma programı, isterse de çalışma ortamının rahatlığı olsun, uzaktan çalışma modelinin çalışanlar üzerinde olumlu bir etki yaptığı ortada. Çalışanları oldukça olumlu etkileyen bu model, doğru bir şekilde kullanıldığı takdirde firmalar için itici bir güç olabilir ve işleri büyütmeye yardımcı olabilir. Fakat istatistikler gösteriyor ki işverenler bu yolu değil, diğer yolu seçerek çalışanlarını acilen ofise çağırıyor ve bu fırsatı görmezden geliyor.
Uzaktan Çalışma Pandemi Sonrasında Devam Edebilir mi?
Araştırmanın sonuçlarına göre uzaktan çalışma yöntemiyle çalışanlar ofislere dönmek de istemiyorlar. 17 Farklı ülkede 32.000 çalışanla yapılan araştırma, bu çalışanların yüzde 64'ünün tam zamanlı olarak ofise dönmeleri istendiğinde yeni bir iş aramayı düşünebileceği sonucunu ortaya koydu.
Çalışanlar ayrıca rahat iş ortamlarını koruyabilmek için fedakarlık yapmaya da hazır gibi görünüyorlar. Araştırma sonuçlarına göre; örnek çalışan grubunun yüzde 52'si, uzaktan çalışmaya devam edebilmek için maaşlarında yüzde 11'e varan bir kesintiyi kabul edebileceğini söylüyor.
Covid 19 pandemisi ve Büyük İstifa gibi hareketlerin etkisiyle birlikte; çalışanlar işverenlere karşı özellikle iş güvenliği konusunda oldukça talepkar hale geldiler. Firmalar da çalışanlarını ellerinde tutabilmek ve daha yetenekli çalışanlar bulabilmek adına her geçen gün daha fazla işçi taleplerine önem vermeye, teşvikler sağlamaya hazır hale geliyorlar. Şayet durumlar böyle gitmeye devam eder ve çalışanların talebi uzaktan çalışmadan yana olursa, belki de uzaktan çalışma pandemi sonrasında da yeni bir çalışma biçimi olarak karşımıza çıkabilir. Durumların nasıl gelişeceğini ise bizlere zaman gösterecek.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...