Türkiye’nin mega, dünyanın da en uzun orta açıklıklı projesi şeklinde adlandırılan Çanakkale Köprüsü, 18 Mart 2022’de resmen trafiğe açıldı. İşte, Çanakkale Köprüsü’ne dair tüm detaylar! Keyifli okumalar…
Çanakkale Köprüsü projesi, Yap- İşlet- Devlet Modeli çerçevesinde yürütüldü. Dört senelik çalışmanın sonunda tamamlanan proje hem teknolojik özellikleriyle hem de tarihi simgesiyle adından söz ettiriyor. Bu projeyle sayesinde Çanakkale Boğazı; Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağladı. Proje tam olarak Çanakkale Zaferi’nin 107. yılında kamuoyuna sunulmuş oldu.
Çanakkale Köprüsü Özellikleri
Çanakkale Köprüsü projesine 18 Mart 2017 tarihinde start verildi. Eşsiz abide olarak isimlendirilen köprünün iki kulesi, 16 Mayıs 2020 bitti. Köprünün tamamının inşasıysa, 2022’nin şubat ayında bitti. Geçtiğimiz günlerde açılışıyla dünyada ses getiren köprü, 2023 metrelik orta açıklığa sahip. 2023 metre orta açıklık, Cumhuriyet’in 100. yılını temsil ediyor.
3 milyar Euro’yu geçen geçen maliyetle bugünkü halini alan köprü, “dünyanın en uzun asma köprüsü” olarak tarihe geçti. 4.608 metre uzunluğu, 318 metre kule yüksekliği ile de dikkat çekiyor. Fransa’nın başkenti Paris’te yer alan Eyfel Kulesi’nin yüksekliğini geçerek özellikle dünyada ses getirdi. Köprünün 318 metre olmasının aslında bir anlamı var. 18 Mart zaferine vurgu yapmak amacıyla köprünün kuleleri 318 metre yükseklikte inşa edilmiştir. İki kule arasındaki mesafesi yani orta açıklığı 2.023 metredir. Çanakkale köprüsü aynı zamanda 2 x 3 adet şeritten oluşmuştur. Bu devasa proje; Daelim (Güney Kore), SK (Güney Kore), Limak- Yapı Merkezi Ortak Girişimi imzası taşıyor.
Projede, Çanakkale Zaferi’nin kahramanlarından Seyit Onbaşı’ya da atıfta bulunuldu. Seyit Onbaşı’nın savaş esnasında tek kendisinin kaldırdığı top mermilerine hitaben, köprü kuleleri üzerine 16 metrelik mermi figürleri koyuldu. Mermi figürlerini de düşündüğümüzde köprü toplamda 334 metre yüksekliktedir. Ayrıca köprüde Türk bayrağı da unutulmadı. Kulelerdeki beyaz ve kırmızı renklerde Türk bayrağını ifade ediyor.
Çanakkale Köprüsü Teknolojik Özellikleri
Çanakkale Köprüsü, akıllı ulaşım sistemleriyle tasarlanmıştır. Çanakkale Köprüsü, 7/24 kesintisiz şekilde yapay zekayla kontrol merkezlerinden izlenecek. Kontrol merkezlerinden; kaza, sis ve buzlanma gibi durumlar gözlenecek. Köprü; 225 bin 250 metre fiber optik iletişim alt yapısıyla oluşturulmuştur. 6 adet meteoroloji ölçüm istasyonu, 1 acil çağrı sistemi ve 62 olay algılama kamera sistemiyle köprü donatılmıştır. Çanakkale Köprüsü’nde yer alan teknolojik donanımlar bu kadarla sınırlı değil. Bunların yanında 34 değişken mesaj işaretleri, 1 felaket kurtarma merkezleri de var.
Türkiye’de ilk kez LED otoyol aydınlatma sistemi Çanakkale Köprüsü’nde kullanıldı. LED otoyol aydınlatma sistemiyle yıllık 3 milyon 530 bin kilovatsaatlik yaklaşık enerji tasarrufu yapılacak. Böylelikle 300 tonluk karbon salınımı da engellenecek. Çanakkale Köprü, otoyol projesini de kapsıyor. Çanakkale Köprüsü ve Otoyol Projesi üzerine toplam 1 milyon 540 bin ağaç dikimi yapıldı.
Çanakkale Köprüsü Nerededir?
Çanakkale Köprüsü’nün özellikleri yanında nerede olduğu da çok merak ediliyor. Köprünün Avrupa kıtası ucu Gelibolu’nun Sütlüce isimli köyüne çok yakındır. Asya kıtası ucuysa, Çanakkale merkezden ortalama 35 kilometre mesafedeki Lapseki ilçesinde yer alıyor.
Marmara ve Çanakkale arasında yer alan köprü, toplamda 88 kilometre otoyoldan oluşuyor. Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu üzerinde 13 kilometre bağlantı yolu da vardır. Köprünün haricinde bu proje;
Köprü sayesinde 40 dakika süren feribotlu Gelibolu- Lapseki yolculuğu 6 dakikaya kadar inecek. Köprüyle birlikte Avrupa’ya tırlarla yapılan ihraç ve ithal malların taşınması da kolaylaşacak. Tırlar artık gişelerde uzun kuyruk beklemek zorunda kalmayacaklar. Köprünün trafiğe açılması, feribota binme zorunluluğunu yok etti. Çanakkale ve Biga için lojistik önemli bir noktaya gelecek. Şimdiden bölge için Ayvacık Sera OSB gibi pek çok proje hazırlanmaya başladı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...