Türk bilim insanı Canan Dağdeviren, meme kanserine karşı sütyen geliştirdi. Elektronik olarak tasarlanan sütyen sayesinde meme kanseri evde tespit ediyor. Dünyaca ünlü Türk Profesör Canan Dağdeviren’in yeni icadıyla ilgili işte detaylar!
Canan Dağdeviren tarafından geliştirilen elektronik sütyen, kanser dokularını ultrasonik alıcılarla tespit ediyor. Bu sayede doktora gitmeden günlük olarak sütyenle kanser dokularını tarıyor. Böylelikle periyodik taramada gözden kaçabilecek vakalar yakalanabiliyor. Uzmanlık gerektirmeyen elektronik sütyen, meme dokusunu farklı açılardan inceliyor. Gerçek zamanlı olarak veri elde edilmesini sağlıyor.
Canan Dağdeviren, İlhamı Teyzesinden Aldı
Meme kanseri için geliştirilen sütyen, mıknatıslarla yama şeklinde duran deliklerden oluşmuştur. Evde çok rahat kullanılabiliyor. Basit kullanıma sahip olan sütyen, direkt göğse takılıyor. Sütyenin üzerindeki delikler sütyeni direkt deriye temas ettiriyor. Cihaz, altı farklı pozisyonda takılabiliyor. Sütyen takıldıktan sonra memenin tümünün ultrasonunu çekiyor. Sütyen, 71 yaşında meme kistleri olan bir kadın üzerinde denendi. Kadın üzerinde yapılan testlerin sonucunda sütyen, 0.3 cm çapında kistlerle karşılaştı. Bu sütyen, çözünürlük açısından geleneksel ultrasonla kıyaslanabilir.
Canan Dağdeviren’in icat ettiği sütyen, meme dokusunu 8 cm derinliğe kadar görüntüleyebiliyor. Meme kanseri, erken teşhis edildiği takdirde hastanın yaşama oranı %93’e çıkıyor.
Türk bilim insanı Dağdeviren’in teyzesi 48 yaşında meme kanserine yakalandı. Bundan dolayı Dağdeviren’de meme kanseri için çalışma yapmaya karar verdi. Bilim insanının meme kanserine karşı başlattığı projeye; Dabin Lin, Wenya Du, Emma Suh ve Lin Zhang’ta katıldı.
Türk profesör, Massachussets Institute of Technology'de (MIT) görevlidir. Profesör, giyilebilir kalp pili de tasarladı.
İlginizi Çekebilir: Naşide Gözde Durmuş: Kanser Hücrelerini Kandan Ayırıp Çip Geliştirdi!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...