Günümüzde ortalama 40 yaşın altında hemen herkesi bir caddede yürürken, yaşını başını almış tonton bir teyze veya ak sakallı bir dede durdurup; ‘’ Evladım arayan son numarayı kaydeder misin?’’ veya "Şuradan bana para çekmek için yardımcı olur musun?" diye sormuştur. Teknoloji kullanımında artan hız, çoğu zaman toplumun her kesimine sirayet etmekte zorlanıyor.
İşte bu gün değineceğimiz girişim ise, Amerika’da toplumun her kesiminde teknoloji kullanımını eşitlemek adına yapılmış dâhiyane bir girişim olan ‘’Carevocacy ‘’girişimi.
[caption id="attachment_9847" align="aligncenter" width="1920"] Carevocacy Kurucusu - Stefano Selorio[/caption]
Carevocacy Girişimi Nedir?
Carevocacy, Amerika Birleşik Devletleri, Florida Nova Southeastern Üniversitesi’nde başarılı bir öğrenci olan Stefano Selorio tarafından kurulan bir şirkettir. Başarılı girişimin kurucusu Selorio, uzatılan mikrofonlara bu girişimi kurması yolunda ilham aldığı hikayesini de şöyle anlatıyor; ‘’
Alzheimer hastalığına yakalanan büyükannem ile ilgilendiğim süreçte aklımda bu fikir oluştu. Yaşlı insanların yeni teknolojik araçları ve sistemleri öğrenmeleri ve bunu sosyal yaşamla etkileşimli kılmak, yeni insanlarla tanışmak ve yaşlılara bu bağlamda farklı deneyimler sunmak amaçları bana bu noktada güzel bir ilham verdi’’. Bu girişim, ABD’de yaşayan yaşlılar başta olmak üzere tüm bireylerin gerçek ve sosyal medyaya adaptasyonlarını sağlamak, teknoloji kullanım ve becerilerini artırmak ve teknolojik gelişmelere bağlı kalmak adına canlı dersler alabildikleri bir platforma da sahip.
Kuruluş Süreci Nasıl Gelişti?
Stefano, kendisine şirketin kuruluşu ile ilgili sorulan sorulara ; ‘’
Geçtiğimiz yıl (2020) ilk işe başladığımızda amacımız sadece yaşlı bireylere evde bakım hizmeti vermekti. Fakat yaşlı bakımı için gittiğimiz evlerde insanlardan internetten yemek siparişinin nasıl yapıldığı, online mağazalardan alışverişin nasıl gerçekleştiği, internet üzerinden emlak araştırmasının nasıl yapıldığı gibi soruların gelmesi üzerine bu işi bir sistem ve platform haline çevirdik’’ şeklinde yanıt veriyor.
[caption id="attachment_9848" align="aligncenter" width="820"]
Carevocacy[/caption]
Carevocacy Tam Olarak Ne Yapıyor?
Şirket sahip olduğu bir platform üzerinden hem yüz yüze hem de internet aracılığıyla, günümüz teknolojilerinin kullanımında beceriye sahip olmayan, algılamakta ve adaptasyonda güçlük çeken yaşlı insanlara, kullanım, uyum, algılama, anlama, çözümleme, pratik kullanım yetisi, teorik bilgi gibi eğitimler vererek bir nevi toplum içerisinde teknolojik seviye eşitlemesi yapıyor.
Örneğin; Stefano ve ekibi, 79 yaşında olan Mary adlı bir Amerikalı kadının hayatına önemli bir katkıda bulundu. Şiir yazmayı seven ve bu alanda bir de kitabı olan yaşlı kadın, kitabın satışları hakkında onlarca endişeye sahipken, platformun verdiği eğitimler sonucunda bir blog oluşturup o blog üzerinden şiirlerini yayınlayarak para kazanmış ve halen kazanmaktadır. Yaş 79, bir düşünün.
Şirket tüm eğitim modülleri ve müfredatları için ülkedeki üniversitelerle ortaklaşa çalışıyor. Verilen eğitimin kalifiye olması Stefano için oldukça önem taşıyor. Kendisi katıldığı bir toplantıda asıl işlerinin yaşlılara sadece bir şeyler öğretmek olmadığını, aslında amaçlanan şeyin onlardaki gücü ve dinamizmi ortaya çıkararak başarma konusundaki öz güvenlerini teşkil etmek olduğunu söylemiştir.
Stefano ve ekibi, Carevocacy girişimi ile günümüzün coğrafya ayırmaksızın her yerinde var olan, internet dolandırıcılığı hakkında da eğitimler veriyor. Amerika’da da oldukça sık rastlanan internet dolandırıcılığına karşı yaşlılar interneti korkmadan kullanmanın da huzurunu yaşıyor. Şirket bu sistemin oturmasının akabinde şimdilerde teknolojik araçların kullanımına hakim olduğunun ispatını sağlamış yaşlı bireyleri teknoloji alanındaki iş hayatlarına entegre etme üzerine çalışmalar yapıyor. Görünen o ki, yakın bir gelecekte x adlı bir teknoloji firmasında yaşlı ve genç iş dinamiğine rastlamak kaçınılmaz olacak.
[caption id="attachment_9367" align="aligncenter" width="696"]
https://startupteknoloji.com[/caption]
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...