Bir bilim insanı yaptığı açıklamada, Çin'in bilimsel keşif ekibinin Antarktika'daki buz tabakasının altında 3.600 metre derinliğe gömülü bir buzul altı gölünde sondaj yapmayı planladığını belirtti.
Çin Kutup Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacı Jiang Su'ya göre belirtelim. 2022 yılında Çin tarafından isimlendirilen Qilin Buzul Altı Gölü, Doğu Antarktika'nın iç buz tabakasındaki Prenses Elizabeth Topraklarında, Çin'in Taishan istasyonuna 120 km uzaklıkta yer alıyor.
Çin, buzul altı gölünün bilimsel sondajı için bazı erken aşama hazırlıkları yaptı. Ülkenin devam eden 40. Antarktika seferi sırasında, keşif ekibi üyeleri ilk kez göl alanına girdi. Sondaj sahası seçimi konusunda da incelemelerde bulundu. Detaylar haberimizde...
İlginizi Çekebilir: Bilim Adamları 2024 Yılının En Sıcak Yıl Olacağını Söylüyor
Araştırmacı, Sondaj için Belirli Bir Zaman Çizelgesi Vermedi
Jiang şu açıklamalarda bulundu. "Antarktika'da şu ana kadar keşfedilen ikinci en büyük gömülü göl olan Qilin Buzul Altı Gölü, dış dünyadan en az 3 milyon yıllık izolasyonla gelişen bir geçmişe sahip. Bu nedenle buzul altı gölleri ve buzul altı yaşamı keşfetmek için ideal bir yer haline geliyor."
Araştırmacı sondaj için belirli bir zaman çizelgesi vermedi.
Sondajı başlatmadan önce Çin Kutup Araştırma Enstitüsü için ekleyelim. Temiz ve geri alınabilir sondaj, yerinde sondalama ve temiz numune alma, mikrobiyolojik örneklerin yerinde işlenmesi gibi temel teknolojilerde atılımlar yapmak için ilk olarak ülkedeki çeşitli araştırma enstitüleriyle birlikte çalışacak.
Çin'in kutup uçuşuna yönelik sabit kanatlı uçağı Snow Eagle 601, 2015 yılından bu yana Prenses Elizabeth Land bölgesinde çeşitli hava araştırmaları gerçekleştirdi. Havadan gelen jeofizik verilere dayanarak, buzul altı gölünün 370 kilometrekarelik bir yüzey alanına ve 200 metreye kadar su derinliğine sahip olduğu tahmin ediliyor.
Uzun süredir buz tabakasıyla kaplı olan Antarktika'daki buzul altı gölleri için belirtelim. Biyolojik evrim, iklim değişikliği ve Antarktika buz tabakasının evrimi hakkında benzersiz bilgiler sağlayan benzersiz yüksek basınç, düşük sıcaklık, düşük besin ve karanlık çevre koşullarına sahiptir.
Bilimsel sondaj buzul altı göllerden fiziksel numune almanın tek yoludur. 2012 yılından bu yana ABD, İngiltere ve Rusya, Antarktika'daki diğer üç buzul altı gölde sondaj çalışmaları yürütüyor. Bu göllerden de örnekler alıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...