Çin, Türkiye’de yatırım ve iş birliği temaslarını hızlandırıyor.
Çin’in otomotiv devi BYD’nin Türkiye’de 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklamasının ardından gözler bu ülkeye çevrildi ve Çinli yetkililerin diğer temasları da merak edildi.
Enerjide Ciddi Yatırım Planları Var
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Trakya’da 4 nükleer reaktör inşa etmek için Çinlilerle görüşüyor. Bu konuda yol haritasının hazırlandığı ve nükleer enerji projesine yönelik hükümetler arası anlaşmanın kısa sürede imzalanacağı belirtiliyor. Çin Ulusal Enerji İdaresi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızla “Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” imzaladı.
Dünyanın en büyük batarya üreticisi Çinli CATL ile IBT Solar, Türkiye ve bölgede sürdürülebilir enerji sektörü açısından önemli bir iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşma uyarınca yüksek kaliteli ve uzun ömürlü pil ürünleri, hızlı şarj teknolojisi, enerji depolama ve Ar-Ge çalışmaları gibi konularda çalışma yapılacak.
Anhui Guoxuan Şirketi Gontion, Yüksek Teknoloji Şirketi ile 30 milyon dolarlık yatırıma ilişkin mutabakat zaptı imzaladı. Bu anlaşma enerji depolama sistemleri ve pil üretimi projelerini kapsıyor. ICBC ise, TOGG ve Çinli akü üreticisinin ortak girişimi olan Siro Şirketi'ne 56,2 milyon dolarlık kredi sağladı.
Dünyanın ilk 7 batarya enerji depolama sistemleri üreticisi arasında yer alan Çinli Hithium, Kontek Enerji'nin yüzde 100 iştirak firması Maxxen Energy'yi hayata geçirip, Aydın Ortaklar Sanayi Bölgesi'nde 10 bin metrekarelik alanda 25 milyon dolarlık batarya depolama anlaşması imzaladı. Çin'in önemli gruplarından Energy China ve POWERCHINA yetkilileri, Türkiye'de büyük ölçekli yenilenebilir enerji, yeşil hidrojen ve madencilik alanlarında yatırım imkanları arıyor.
Lojistik Merkezleri Kuracaklar
Şanghay Uluslararası Ticaretin Teşviki Konseyi (CCPIT) ile İzmir Ticaret Odası arasında yeşil enerji, lojistik ve fuarcılık alanlarında görüşmeler yapıldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi bünyesinde Sürdürülebilir Enerji Merkezi ve Kemalpaşa Lojistik Merkezi kurulup, dağıtım ve lojistik alanlarında ortak projeler yürütülecek.
Turizmdeki İş Birliği İmkanları Genişliyor
Çin’de Miniatürk açılıyor: Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) Çin’in Qingdao kentindeki SCO-DA (ŞİÖ Ticari İşbirliği Tanıtım Alanı) yöneticileri İstanbul’da Türk firmalarıyla işbirliği anlaşmaları imzaladı. SCO-DA’nın toplamda 17,5 milyon metrekarelik alanında 20 ülke için özel bölüm tasarlanıyor. Anlaşmalardan biri bu bölümde Türkiye Milli Tanıtım ve Sergi Salonu’nun açılmasını içeriyor. Özel alanda Türkiye’nin tarihi ve turistik mekânlarının tanıtılacağı Miniatürk de açılacak. Türkiye bölümünde hem ülkemiz tanıtılacak hem otantik ürünlerimiz satılacak hem de Qingdao’dan Türkiye’ye yatırım çekmek için lobicilik yapılacak.
Çin'in Taiyuan şehrinden Ekolojik Kültür turizmi gösteri bölgesi parti çalışma komitesi sekreter yardımcısı başkanlığında 10 kişilik heyet, Kapadokya’da yatırım için nabız yokladı. Çinliler Avanos ilçesinde yatırım yapmayı planlıyor. Çin’den gelen 15 kişilik tur operatörü heyeti, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret ederek Çin ve Antalya arasında hava köprüsü kurularak doğrudan seferlerin başlatılması gerektiğini ve bu konuda iş birliğine açık olduklarını söylediler.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...