Dünya genelinde birçok işletme, Microsoft Windows "mavi ekran hatası" dahil olmak üzere geniş çaplı BT kesintileri bildirdi. Bu kesintiler, siber güvenlik firması CrowdStrike'ın yaygın olarak kullanılan güvenlik yazılımının bir güncellemesi ile ilişkilendirildi. Güncelleme, havayolları, bankalar, gıda zincirleri, haber kuruluşları ve demiryolu ağları gibi çeşitli sektörlerdeki kuruluşları etkiledi. Özellikle seyahat sektörü, çevrimiçi sohbetlerde en çok etkilenen sektör olarak öne çıktı.
CrowdStrike CEO'sunun Açıklamaları
CrowdStrike CEO'su George Kurtz, Windows sunucular için yapılan bir içerik güncellemesinde bir 'hata' olduğunu ve bir siber saldırının söz konusu olmadığını doğruladı. Kurtz, firmanın bir düzeltme yayımladığını ve Mac ve Linux sunucularının etkilenmediğini belirtti.
Kurtz, X platformunda şu açıklamayı yaptı: "CrowdStrike, Windows sunucular için yayımlanan bir içerik güncellemesindeki bir hata nedeniyle etkilenen müşterilerle aktif olarak çalışıyor. Mac ve Linux sunucuları etkilenmemiştir. Bu bir güvenlik olayı veya siber saldırı değildir. Sorun tespit edildi, izole edildi ve bir düzeltme yayımlandı. Müşterilerimizi en son güncellemeler için destek portalımıza yönlendiriyoruz ve resmi kanallar aracılığıyla CrowdStrike temsilcileriyle iletişimde olmalarını öneriyoruz. Ekibimiz, CrowdStrike müşterilerinin güvenliğini ve istikrarını sağlamak için tam olarak seferber olmuştur."
Kesintinin Etkileri ve Tepkiler
CrowdStrike destek forumlarında yapılan bir gönderi, şirketin erken saatlerde içerik güncellemesi ile ilgili çökme raporları aldığını kabul etti. CrowdStrike, çökmelerin "Falcon Sensor" adlı bulut tabanlı güvenlik hizmeti ile ilgili olduğunu belirtti. Bu hizmet, "gerçek zamanlı tehdit tespiti, basitleştirilmiş yönetim ve proaktif tehdit avı" sunuyor.
CrowdStrike, hemen yorum yapma taleplerine yanıt vermedi.
Microsoft'un Tepkisi ve Ek Etkiler
Microsoft, 19 Temmuz'un erken saatlerinde sorunların başladığını belirtti. Microsoft 365 için yapılan güncellemeler sonrasında, tüketici hizmetleri yeniden çevrimiçi duruma getirildi. Ancak, kurumsal uygulamalarda hâlâ kesintiler yaşanıyor.
Microsoft sözcüsü TechCrunch'a yaptığı açıklamada, "Üçüncü taraf yazılım platformundan gelen bir güncelleme nedeniyle Windows cihazlarını etkileyen bir sorun olduğunu biliyoruz. Yakında bir çözüm bekliyoruz." dedi.
Havayolları ve Diğer Sektörlerdeki Kesintiler
ABD, Almanya, Fransa, Hollanda ve Birleşik Krallık'tan Singapur, Avustralya, Hindistan, Tayvan, Çin ve Japonya'ya kadar birçok havayolu ve havaalanı, biletleme sistemlerinde sorunlar bildirerek uçuş gecikmelerine ve havaalanlarında kaosa neden oldu.
Londra Borsası kesintiler yaşarken, bazı doktorlar Ulusal Sağlık Hizmeti'nin klinik bilgisayar sistemlerinin etkilendiğini belirtti. ABD'de ise bazı 911 ve acil olmayan çağrı merkezleri etkilenmiş durumda.
Sky News canlı yayın yapmakta zorlanırken, Yeni Zelanda'da bankacılık hizmetleri ve Hindistan'da bazı haber kanalları da kesintiler yaşadı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...