Dünyanın en büyük vergi, muhasebe, yönetim ve denetim danışmanlığı hizmetlerini sunan şirket Deloitte, “Türkiye Yemek Hizmeti Pazarı” raporunu hazırladı.
Uluslarası şirket, Türkiye’de yemek hizmetlerinin en büyüğünü meydana getiren full servis gündelik zincir restoranlarının incelendiği raporu kamuoyuyla paylaştı. Raporda önemli detaylara yer verildi. Rapora göre Türkiye’de yemek hizmetleri pazarı 415 milyar TL büyüklüğe sahiptir. Önümüzdeki yıl içinde yüzde 86 büyüme bekleniyor.
Deloitte, Türkiye Yemek Hizmeti Pazarı Raporu Verileri
Türkiye Yemek Hizmeti Pazarı raporunda pandeminin etkileri ele alındı. Pandemi, dünya genelindeki tüm sektörleri olduğu gibi yemek sektörünü de önemli ölçüde değiştirdi. Deloitte, pandemide yemek sektörünün etkilerini bir raporla detaylı açıkladı. Rapor doğrultusunda Türkiye yemek hizmeti pazarının en büyük parçası olan ve merkezini müşterinin oturarak yemek yemesini oluşturan full servis gündelik zincir restoranlarla ilgili değerlendirme gerçekleşti.
Raporda Türkiye yemek hizmeti pazarı büyüklüğünün 2021 yılında 144 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Pazarın en büyük segmentiniyse ortalama yüzde 40’lık paya sahip olan full servis restoranlar oluşturuyor.
Covid-19 salgını 2020 yılında birçok şubenin kapanması ve satışların düşmesine sebep oldu. Fakat sektör, 2016-2021 döneminde yaklaşık yüzde 16,3 büyüme kaydetmişti. Raporda 2021 yılının şube başı işlemlerin 2020'ye kıyasla yüksek olduğuna ulaşıldı. Dolayısıyla 2021 için toparlanma yılı olduğu söylenebilir.
Deloitte, Türkiye Yemek Hizmeti Pazarı Raporu’nda 5 Trend Ele Alındı
Türkiye Yemek Hizmeti Pazarı Raporu doğrultusunda bazı ülkeleri referans aldı. Avusturya, İspanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya ve Portekiz referans alındı. 2022 ile 2026 yılları içerisinde hızlı büyüme beklenen ülke İrlanda’dır. İrlanda’nın ortalama yüzde 15 büyümesi bekleniyor. Bu ülkeler içerisinde en yavaş büyümesi bekleneninse Yunanistan olduğu belirtildi. Yunanistan’ın 2023’te yemek hizmet pazarının küçülerek yüzde 6.2 olması bekleniyor.
Deloitte tarafından hazırlanan rapora göre 2023 yılında pazarın 415 milyar TL büyüklüğe ulaşması tahmin edildi. 2026 yılındaysa yüzde 86 büyüyerek 770 milyar TL’yi aşacağı düşünülüyor. Full servis restoranların (FSR) büyüme beklentisi diğer alt segmentlerden daha düşüktür. Bundan dolayı FSR segmenti, 2026 yılına kadar pazardaki liderliğini devam ettireceğine benziyor.
Deloitte, 2020’de fast food/eve servis restoranların FSR’den pay aldığını açıkladı. Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Lideri Hakan Göl konuya dair önemli açıklamalarda bulundu. “Fast food/eve servis restoranlar, şubelerin yalnızca eve teslim hizmeti sunmasına izin verildiği pandemi döneminde sahip oldukları eve teslim sistemleriyle pazarda büyük bir avantaja sahip oldular. Full servis restoranlar, önümüzdeki dönemlerde en büyük rakiplerini fast food/eve servis olarak değerlendirse de pazardaki liderlikleri devam edecek. Fast food restoranlarının devam eden genişlemesi, ucuz yemek alternatifleri için artan tüketici talebi ve genç nüfus, fast food/eve servis restoranların performansını olumlu yönde etkiliyor.”
Göl, nüfusun artması ve gelirin yükselmesiyle FSR pazarını büyüdüğünü söyledi. Çok yüksek gelir düzeyindeki müşterilerin FSR’de genellikle para harcadığını belirtti. “FSR pazarı 2020 yılında COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle düşüş yaşadı. 2021 yılı itibarıyla pandemi öncesi seviyelere geri döndü. Pandemi sonrası sosyalleşme isteğinin pazar büyümesine önümüzdeki yıllarda da olumlu etki göstermesi bekleniyor.” Hakan Göl aynı zamanda pazarın 2023-2026 yılları arasında ortalama yüzde 100 büyüyerek 312 milyar TL’ye ulaştıklarını söyledi.
Hakan Göl; Türkiye Yemek Hizmeti Pazarı raporunun hazırlanmasında pazarı etkileyen 5 küresel trendin sektöre olan uzun dönem etkilerini göz önünde tuttuklarını açıkladı. “Tüketici taleplerinin yönlendirmekte olduğu yemek hizmeti sektör trendleri, pazardaki oyuncuları, rekabetçi kalabilmek için harekete geçmeye mecbur bırakıyor. Son dönemde özellikle sağlıklı beslenme, sürdürülebilirlik, zincir restoranların yükselişi, dijital yemek ve müşteri deneyimi ve artan sosyal medya ilgisi pazara yön veren trendlerin başında geliyor.”
İlginizi Çekebilir: Riksbank, CBDC Araştırmasını Anlatan Bir Rapor Yayınladı!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...