Emre Ege ve Ahmet Utku Atay'ın (Arneda Electronics ve Desistek Teknoloji) güçlerini birleştirmesiyle ortaya çıkan Maren Robotics, deniz teknolojisi temelli bir şirket. Üretim yeri ve merkezi Antalya olan bu şirketin faaliyete geçirdiği ürünlerin tasarım ve yazılımı yerli. Ar-Ge merkezi ise ODTÜ Teknokent. 2011 yılından bu yana su altı ve su üstü deniz robotu teknolojileriyle ilgilenen bu oluşumun ortaya çıkardığı birkaç yeniliğe göz atabiliriz.
[caption id="attachment_7784" align="aligncenter" width="622"]
Maren Robotics[/caption]
200 metreye kadar dalış yapabilen SAGA, çoğunlukla keşif aracı olarak kullanılmakta. Uzaktan operatör sistemine sahip olması nedeniyle sınırsız kullanım süresi sunuyor. 180 derece açılı kamerası ve aydınlatma sistemi ile anlık 1080p HD görüntü sağlıyor.
Opsiyonel olarak kullanılabilen sonar sistemi ile görüş alınamayan sularda dahi keşif ve arama yapabilmekte ve yine opsiyonel olarak dalış yaptığı yerden nesne çekebilmesi için robot kol takılabilmekte. Otopilot ile de kullanılabilen bu araca birçok ek özellik entegre de edilebilmekte. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Deniz Polisi SAGA'yı kullanmakta.
[caption id="attachment_7791" align="aligncenter" width="628"]
Maren Robotics[/caption]
SAGA su altı aracının kapasitesinden daha fazlasına sahip olan SAGA Pro, 300 metrelik dalış yapabiliyor ve 100-150 metrelik tarama alanına sahip. Hızı 3 knots'a çıkabilir ve yüksek manevra kabiliyeti kullanımı kolay kılıyor. Yine kullanım süresi sıkıntısı yaratmayan SAGA Pro, robot kol ve değiştirilebilen ağızlıklarıyla nesneleri su üstüne çıkarabilir. Derinlik, sıcaklık sensörlerinin yanı sıra, dome kamera, metal dedektörü gibi ek özellikler de eklenebilir.
Bu araç daha çok arama kurtarma çalışmalarında kullanılmakta. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı bu araçları envanterlerinde bulundurmakta.
DHA röportajında Ahmet Utku Atay, SAGA Pro'nun Azerbaycan Hava Kuvvetleri'nin savaş uçağı Hazar Denizi'ne düştüğünde burada görevlendirildiğinden ve Van Gölü tekne kazasında enkaza ulaşan aracın SAGA PRO olduğundan bahsetti.
[caption id="attachment_7800" align="aligncenter" width="616"]
Maren Robotics[/caption]
15 kilogramlık kolay taşınabilir FASTY, herhangi bir yerde cankurtaranlık amacıyla kullanılabilir. Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen bu araç, saatte 15 km hızla, en dalgalı sularda dahi batmayacak ve görevini yapacaktır. 200 kilograma kadar taşıma kapasitesiyle bir cankurtaranın ulaşabileceğinden daha çabuk ihtiyaç sahibine ulaşabiliyor ve onları kıyıya getirebiliyor.
Dört adet tutma yerine sahip ve uzaktan ses aktarım sistemiyle cankurtaranla kazazede iletişimde kalabiliyor. Opsiyonel olarak kullanılabilecek kamera yerleştirme alanına da sahip. Elektrik ile şarj olup, normal kullanımda 30 dakikalık kapasitesi var. Uzaktan kumandanın menzili de 600 metreyi bulmakta. Türkiye'de ilk kez Antalya bu cankurtaran aracını faaliyete geçirmiş bulunmakta. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı bu gelişmeyi şu şekilde duyurdu:
DHA :
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...