Derin teknoloji girişimciliği; gelişen teknoloji sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu girişimcilik modelinde girişimler; bilim ve Ar-Ge gibi unsurlara dayanarak geliştirilir. Hizmet ve ürünler, yenilikçi teknoloji ile geliştirilir. Bahsettiğimiz girişimcilik modelini anlamak için derin teknoloji kavramını anlamak gerekiyor. Derin teknoloji yani deep-tech kavramını ilk olarak; 2014’te Propel(x) şirketinin hem kurucusu ve Ceo’su olan Swati Chaturvedi kullandı. Derin teknoloji; bilimsel ve laboratuvar araştırmalarını içermektedir. Derin teknoloji; araştırma altyapısı ile uzun Ar-Ge süreçlerini kapsıyor. Artırılmış ve sanal gerçeklik, robotik, nanoteknoloji, yapay zeka, nesnelerin interneti, biyoteknoloji gibi kategorilerini içine alıyor. Son dönemlerde birçok fonun derin teknoloji girişimciliği dikkatini çekmeye başlamıştır. Dolayısıyla girişimcilerde deep-tech kapsamında iş modeli geliştirmeye başlamışlardır.
İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka Tarafından Üretilen İlginç Eserler
Derin Teknoloji Girişimciliği Özellikleri Nelerdir?
Derin teknoloji girişimciliği; yapay zeka başta olmak üzere endüstri, tarım, havacılık ve kimya gibi pek çok alan üzerinden ilerliyor. Bu girişimcilik modeli tek alan üzerinden ilerlemiyor. Onun gelişmesini sağlayan çok sayıda alan vardır. Geniş alanı temsil eden derin teknolojinin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
Ürün ve Hizmetler Nettir
Derin teknoloji girişimciliğiyle sunulan hizmet ve ürünler net şekilde ifade edilir. İhtiyaç duyulan etkenler şeffaf ve netlik doğrultusunda tanımlanır. Belirttiğimiz girişimcilik modelleriyle geliştirilen ürün ve hizmetlerin taklit edilmesi imkansızdır. Fakat hem geliştirme hem de kamuoyuna sunulması açısından maliyetli olduğunu söyleyebiliriz.
Araştırma Ön Plandadır
Derin teknoloji girişimciliğinde araştırma yapılması gereken bir eylemdir. Kamuoyunun ihtiyaç ve taleplerini araştırarak ona göre iş modeli oluşturulması daha sağlıklı olur. Araştırma akabinde hizmet ve ürünler için uygun pazara yönelmek gerekir.
Verilere Dayalıdır
Hizmet ve ürünlerin tüketicilere hitap edebilmesi için veriler mutlaka ele alınmalıdır. Derin teknoloji girişimciliğinin başarılı olabilmesi için verilerle hareket edilmelidir.
5 Derin Teknoloji Girişimi
Türkiye’de derin teknoloji girişimciliği son birkaç yılda artmaya başladı. Ülkemizdeki 5 derin teknoloji girişimleri şunlardır:
BTM Baps Biyomalzeme- Kemiğe Dönüşen İmplantlar
BTM Baps Biyomalzeme şirketi, Mete Özgürbüz tarafından kurulmuştur. Şirket kemiğe dönüşebilen implantlar üretiyor. Kemiğe dönüşen implantlar; ortopedi alanında kullanılıyor. Kıkırdak-kemik ve yumuşak doku hasarlarının tedavisi için geliştirilmiştir. Aynı zamanda minimal invaziv ile artroskopik ameliyatlarında da yararlanılmaktadır.
Virasoft Yazılım- Patalojik Analiz
Virasoft yazılım, Gökhan Hatipoğlu tarafından geliştirilen bir girişimdir. Dijital patalojide doğru tanı koymak için geliştirilmiştir. Pataloji eğitim seti, nicel görüntü analizleri, telepatoloji gibi konularda yapay zekadan yararlanarak çalışmalar yapan bir şirkettir.
Mikro Biyosistemler- Kanser Hücrelerini Tanımlıyor
Mikro Biyosistemler, Prof. Dr. Haluk Külah tarafından kurulmuştur. Mikro Biyosistemler, kanda yer alan kanser hücrelerinin tespiti için geliştirilen bir girişimdir. Bu girişim kandaki kanser hücrelerini; mikro akışkan teknolojileri ve mikro elektromekanik sistemlerle buluyor.
Episome Biyoteknoloji- Doğal Seleksiyon Teknolojisi
Episome Biyoteknoloji kurucuları; Murat Balaban ve Bahadır Kılıç’tır. Episome Biyoteknoloji girişimi; enzim ve mikroorganizma üretimlerini gerçekleştiriyor. Girişim; insan sağlığına dolaylı etki eden ve en önemli çevre kirletici olan kağıt sektörüyle ilgili çözümler bulmayı amaçlıyor.
SBS Bilimsel Bio Çözümler- Propolis Takviye Gıdalar
SBS Bilimsel Bio Çözümler; Dilek Boyacıoğlu, Aslı Elif Tanuğur ve Taylan Samancı üçlüsü tarafından kuruldu. SBS Bilimsel Bio Çözümler; Ar-Ge projesi kapsamında KOSGEB destekli olarak geliştirilmiştir. Bu girişim, Türkiye’deki ilk arıcılık modeli olma özelliği taşıyor. Ülkemizde daha evvel üretimi gerçekleşmeyen propolis sözleşmeli olarak üretilmektedir.
Yazımızda derin teknoloji girişimciliği hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Sizde derin teknoloji girişimcilik örneklerini yorum kısmında belirtebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...