Rus bilim adamları, güneşte parlamalar gözlemledikten sonra, kısa dalga iletişimi ile iç içe olabilecek güçlü bir güneş patlamasının tahmin edildiğini söylediler. Yapılan açıklamaya göre pazartesi günü Güneş'in 5537 derecede devasa güneş patlamalarına neden olacağını ve uydu iletişimini büyük ölçüde bozacağını açıkladılar.
Güneş patlamaları, güneş atmosferinin bütün tabakalarını etkiler, plazmayı milyonluk kelvine çıkarıp elektronları, protonları ve daha ağır iyonları neredeyse ışık hızıyla uzaya fırlatır. Çoğu güneş patlamaları, şiddetli manyetik alanların fotosfere girdiği güneş lekeleri gibi aktif bölgelerde oluşur.
Bilim adamları geçtiğimiz pazar günü Moskova da Fedorov Uygulamalı Jeofizik Enstitüsü ile üç güneş patlaması gözlemlediler. Denilene göre Proton işaret fişekleri de dahil olmak üzere X sınıfı işaret fişekleri mümkün olduğunu ve kısa dalga radyo koşullarının kötüleşmesi bekleniyor.
İlginizi Çekebilir: NASA Curiosity Rover için En Zorlu Tırmanış!
Patlama Dünyanın Manyetik Alanını Etkileyebilir
X sınıfı işaret fişekleri, güneş sistemindeki en büyük patlamalardır ve uzun süren radyasyon fırtınaları oluşturabilir. Proton parlamaları ise esas olarak protondan oluşan güneş enerjili parçacıklardan oluşan bir fırtınadır.
NASA’ya göre, uydulara ve iletişim ekipmanlarına zarar verme potansiyeli ile dünyanın manyetik alanını etkileyebildikleri söylendi. 2022 de, güneşten gelen büyük bir radyasyon patlamasının tetiklediği bir jeomanyetik fırtına, 40'ı devirdi. Ardından Elon Musk'ın Spacex uydularını yeni fırlattı.
Fedorov Enstitüsü, pazar günü radyo iletişiminde kesinti eşliğinde 14 dakika süren üç güneş patlamasının gözlemlendiğini söyledi. Geçtiğimiz temmuz ayının başlarında, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi [NOAA] Uzay Hava Tahmin Merkezi son zamanlarda ABDnin bazı bölgelerinde güçlü bir radyo kesintisinin meydana geldiğini belirtti.
NOAA, parlamanın büyük ve karmaşık bir bölgeden geldiğini söyledi ve bunun dünyanın bazı güneşli yerlerinde geçici bir bozulmaya ya da yüksek frekanslı [Hr] radyo sinyallerinin tamamen kaybına yol açtığını da söylediklerine ekledi.
Independenta göre, dev güneş lekesi AR3354 dünya üzerinde görüldü ve iki gün içerisinde hızla artan yaklaşık 10 kat daha büyük bir boyuta yükseldi ve uzay hava bilimcileri arasında endişelere sebep oldu. NASA, güneş lekeleri güneşin yüzeyinde karanlık görünen alanlardır. Güneş yüzeyinin diğer kısımlarından daha soğuk oldukları için karanlık görünürler, diyerek açıklama yaptı.
NASA yaptığı açıklamada, Güneş lekelerinin yakınındaki manyetik alan çizgileri, yeniden organize olduklarında patlamalara neden olarak güneş patlamalarına neden olabileceğini söyledi. Uzaya çok fazla radyasyon salıyor, yoğun yoğun patlamalar, dünyadaki radyo iletişimimize müdahale edebilecek radyasyon salıyor.
Güneş Fırtınası Olayı Nedir?
Bunların dışında bir başka endişe, uzaydan dünyanın manyetik alanına çarpmak için büyük miktarlarda koronal kütle fırlatmasının [ME] gerçekleştiği güneş fırtınası olayıdır. Etki olarak jeomanyetik fırtınalara yol açabilir. Sonuç olarak, uydular, iletişim, internet bağlantısı ve GPS bozulabilir veya zarar görebilir. Ayrıca elektrik şebekesi arızalarına sebep olabilir.
Güneş fırtınası olayı, Güneş patlamaları sonucu Güneş'in "korona" adı verilen üst tabakasından uzaya yayılan elektron ve protonlardan oluşan, plazma halindeki yüklü parçacıkların oluşturduğu güneş rüzgarlarının Dünya'nın manyetik alanına etki etmesi olayına deniyor. Zararları olarak normal yoğunluktaki güneş fırtınalarının insan yaşamı ve gezegendeki diğer türler üzerinde önemli bir etkisi olmadığı bilinmekte. Ancak uzmanlar, elektrik alt yapısına ek olarak, aşırı bir güneş fırtınasının canlı organizmalar için sağlık tehlikesine neden olabileceğini belirtiyor. Hatta bazı fırtınaların ölüme neden olacak kadar güçlü olduğunu da ifade ediyor. Bu tehlikeler arasında elektrik şebekesi dalgalanmalarını zayıflatma, uydular ve Kuzey Kutbu çevresindeki bölgelerde potansiyel olarak auraları ateşleyebilme ihtimalleri yer alıyor. Bunun yanı sıra göç eden hayvanların yön bulma yeteneklerini de bozma ihtimali var.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...