Dijital dönüşüm hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru oldu. Bu dönüşüme bağlı olarak emek gücü yerini yaratıcılığa bıraktı. Böylece yaratıcılığın ön plana çıktığı meslek dalları oluştu. Dijital dönüşüm başarılı bir şekilde gerçekleşirken insanlar yerini akıllı cihazlara bıraktı. İşte bu noktada akıllara şu soru geliyor; dijital dönüşüm bir tehdit mi yoksa bir fırsat mı?
Başta yapay zekâ, nesnelerin interneti, robotik otomasyon, 5G teknolojisi ve siber güvenlik olmak üzere yeni teknolojiler hayatımızın her alanında etkin bir rol oynuyor. İşte bu noktada dijital dönüşümün yaşamı kolaylaştırmaya yardımcı olduğunu söylemek mümkündür. CLPA Türkiye Müdürü Tolda Bizel, bu dönüşümün oldukça önemli olduğunu ve insanların işini elinden alacak bir tehdit unsuru olarak görülmemesi gerektiğini belirtti. Çünkü artık devir değişti ve insanlar işlerini makinelere ve akıllı cihazlara devredip kendilerini, yaratıcı düşüncelerini ortaya koyabilecekleri bir iş alanında bulacaklar. Çünkü dijitalleşmeyle birlikte yeni iş modellerinin ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.
Sanayi 4.0’ın Önceliği İnsan Kaynağı
Günümüzde insanların dijital dönüşüme ayak uydurabilmesi için yeni bir kültürün yaratılması gerekiyor. Bizel bu noktada şunlar söylüyor, “ “Dijital dönüşümü sadece teknolojik dönüşüm gibi algılamamak, kurum ve kuruluşların insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarında gerçekleştirmesi gereken bütüncül bir dönüşüm olarak düşünmek gerekiyor.” Çünkü Sanayi 4.0’ın en öncelikli kaynağı insanlar. Özellikle genç ve dinamik bir nüfusa sahip ülkelerde, gençler sanayi 4.0’a uygun olarak yetişiyor. Böylece gençler zekasını kullanırken makineler gücü kullanacak. Bunun sonucunda yeni dünya düzeninin farklı ihtiyaçlarına cevap verebilecek iş gücüne sahip olma fırsatları elde edilecek.
Fabrikalarda Kesintisiz İletişim Sağlayan Teknoloji
Dijital dönüşümün en temel unsurunun endüstriyel haberleşme olduğunu söyleyen Bizel, “Sanayi 4.0'ın gereklerini hayata geçirmek ve başarılı bir dijital dönüşüm gerçekleştirmek için fabrikalarda robotlar dahil tüm makine ve sistemlerin birbiriyle çok hızlı ve kesintisiz bir şekilde haberleşmesi kritik önem taşıyor. Dijital fabrikalarda pek çok veri, çok sayıda cihaz tarafından gerçek zamanlı olarak oluşturularak süreçlerin şeffaf bir şekilde görüntülenmesini sağlamak üzere paylaşılıyor. Bu sürecin başarısında endüstriyel haberleşme sistemlerinin bant genişliği büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı. Böylece dijital dönüşüm bir tehdit değil aksine fırsat oldu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...