Dijital pazarlama kanallarına geçmeden öncesinde, dijital pazarlamanın ve daha da temeline inerek pazarlamanın ne olduğunun üzerinde durmamızda fayda var.
Pazarlama Nedir?
Pazarlama sektörü içindekiler için, pazarlama çok farklı tanımlarla ifade edilmektedir. En kısa tanımıyla ürün veya hizmeti potansiyel müşterilere sunarak, onları müşteri haline getirmek için yapılan eylemin tamamıdır. Bu esnada çok çeşitli araştırmalar, eldeki ürünü geliştirmek için yapılan çalışmalar, müşterinin ilgisinin nasıl çekileceği ve reklamlar dahil olmak üzere geniş bir yelpazeye sahiptir. Yoğun bir iletişim ve araştırma gücü gerekmektedir. Pazarlamadaki asıl amaç yüksek oranda bir mal veya hizmet satmaktır.
Dijital Pazarlama Nedir?
Pazarlama alanındaki mantığın aynısına sahip olsa da daha fazla genişletilmiş ve geliştirilmiş bir sistemi vardır. İnternete sahip olan elektronik cihazların erişebildiği tüm pazar alanlarına erişim sağlanmaya çalışılır. Erişim sağlanmaya çalışılan alanları da dijital pazarlama kanalları olarak adlandırabiliriz. İnternet üzerindeki pazarlamalarda daha çeşitli stratejiler vardır. Potansiyel müşteriye daha hızlı ve ucuz yoldan ulaşmak için SEO, SEM ve PPC gibi belirli alanlarda profesyonel bir ilerleme katedilmesi gerekmektedir. Bu ilerleme ve başarı sonucunda doğru kitleyle bağlantı tam vaktinde kurulmuş olur ve bunun sayesinde satışa ulaşma yolunda büyük bir ilerleme gerçekleştirilmiş olur. Bazı kaynaklarda e-marketing ve web pazarlama isimleriyle anılmaktadır. Kısaca, dijital pazarlamayla birlikte internet kullanan her cihaz ve kullanıcı kitlesine ulaşarak, potansiyel müşterilerin ayıklanması ve onlara hitap edilmesi sağlanır.
İlginizi Çekebilir: Girişimciler İçin Dijital Pazarlamanın Önemi
Dijital Pazarlama Kanalları
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
SEO arama motorlarında üst sıralarda yer almanızı sağlar. Dijital olarak getirisi çok yüksek olan bir optimizasyondur. Arama motorlarında üst sırada yer alan siteniz aracılığıyla çok daha fazla organik bir müşteri potansiyeli elde etmiş olursunuz. Hedef kitleye ulaştıktan sonrasında da geriye kalan mal veya hizmet satışı sadece doğru pazarlama stratejilerine ve ürünün kendisine kalmaktadır. Eğer doğru ürüne ve pazarlama sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, kusursuz bir SEO optimizasyonu sayesinde en üst sıralarda olmanız işten bile olmayacaktır.
Bununla birlikte SEO kendi içerisinde üç ayrı aşamaya bölünmüş durumdadır.
Bunlar; Site içi, Site dışı ve Teknik Seo’dur.
Site içi Seo, arama motorları aracılığıyla yapılan aramalar neticesinde şirketlerin aramalarda çıkma oranlarını yükseltir. Bunlara etki edenlerden birkaçı ise site içi linklemeler, kategori düzenlemeleri, başlık gibi unsurlardır. Bunlar sayesinde içerik hakkında bilgi sahibi olan yapay zeka arayana en doğru sonucu ulaştırmak için çeşitli sonuçlar çıkartmaya çalışır. SEO araştırması yapmak için en kolay yollardan bir tanesi de kendi yayınlayacağınız konu hakkında bir araştırma yaparak en çok kullanılan anahtar kelimeleri ve başlıkları bulmanız, aldığınız sonuçlara göre de bir içerik üretmeniz olacaktır.
Site Dışı SEO, site dışı olan seo çalışmaları, sosyal medya misafir blogu, yorum yazma gibi bölümleri kapsamaktadır. Yapay zeka ve site ziyaretçilerinin siteyi daha net gözlemleyebilmesine katkıda bulunmaktadır.
Teknik SEO, adından da anlaşılacağı üzere siteyi teknik açıdan iyileştirmek için olan SEO optimizasyonudur. Yapay zeka arama motorlarına sitenizin daha üst sıralarda yer alması için yardımcı olur.
İçerik Pazarlaması
Hedeflenen doğru kitleye ulaşabilmek ve ulaşılan kitleyi potansiyelden müşteriye çevirmek için üretilip sunulan içeriklerin sunulması sonucudur. Burada asıl hedefte organik olarak müşterilerle bir bağ kurmak ve doğru kitleye nokta atışı olarak yaklaşmaktır. İçerik pazarlaması stratejik ilerlemeyi gerektiren bir pazarlama tekniğidir. Pazarlama yapan şirket kendi içeriklerini yayınlayacağı gibi, bu içerikleri influencer marketing aracılığıyla birlikte belirli bir kitleye erişimi olan kişileri kullanarak da pazarlamaya çalışmaktadır. Buradaki en önemli nokta ürün veya hizmetin benzerlerinden sıyrılarak özgün bir içerik üretilmesidir. Bu yöntem dışında belirli videolar, e-kitap veya çeşitli dijital içerikler düzenlenerek hedef kitleye ulaşılmaya çalışılmaktadır. Bu yöntemle birlikte Google ve benzeri arama motorlarının dikkatini çekerek üst sıralarda yer alma olanağı yükseltilmektedir.
Google Reklamları
En çok işe yarayan dijital pazarlama kanalı olarak belirtebileceğimiz reklam kanalıyla dünyada en çok kullanılan arama motoru olan Google’a reklam vererek pazarlama ağınızı genişletebilir ve potansiyel müşterilerinize doğru reklamla birlikte çok rahat şekilde ulaşabilirsiniz. Google reklamları da kendi içinde belirli kategorilere ayrılmaktadır ve bu kategorilerden sizin için en uygun olanını seçerek potansiyel müşterinize en rahat şekilde ulaşabileceğinizi düşündüğünüz şekilde reklam verebilirsiniz. Bunlar; Arama ağı reklamları, görüntülü reklamlar, alışveriş reklamları ve video reklamları olarak ayrılmaktadır. Reklamlarda potansiyeli etkileyecek faktörlerden en önemli ikisi ise reklam saatlerinin ve başlığın gerekli pazarlama stratejileriyle birlikte sunulması olacaktır.
Sosyal Medya
Günümüzde sosyal medya kullanmayan insan sayısı neredeyse yok denebilecek kadar az. Durum böyle olunca da sosyal medya reklamlarıyla birlikte görünürlüğünüzü arttırmanız oldukça kolay ve mantıklı bir hale gelmiş oluyor. Reklam kanalıyla birlikte direk olarak satış kanalına yönlendirerek müşteriyi kazanmanız da oldukça olası oluyor. Aynı zamanda marka bilinirliği ve trafiğinizi arttırmak gibi yan etkileri de azımsanmayacak derecede yüksek bir pazarlama stratejisidir. Sosyal medya kanalını kullanarak pazarlama yapabileceğiniz platformlardan bir kaçına örnek vermek gerekirse, Instagram, YouTube, Facebook, Twitter, Linkedin, TikTok, Pinterest örnekleri en üst sıralarda yer alacaktır.
Birçok pazarlama kanalı hedef olarak aynı olsa da kullanım alanları ve pazarlama stratejileri tarafından tamamen farklı kanallardır. Her geçen gün dijital platformlara katılan insan sayısı, aynı zamanda rakip şirket sayıları da artmaktadır. Doğru ve detaylı analiz yaparak öncelikle doğru kanalları, sonrasında da doğru pazarlama stratejileri ve başlıkları kullanmak başarınızı ciddi miktarda etkileyecektir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...