Dijital teknoloji, iklim krizinden etkilenen çiftçilere yardımcı oluyor! Nijeryalı bir profesör, ülkenin mücadele eden çiftçilerinin küresel ısınmayla başa çıkmasına yardımcı olmak için dijital teknolojinin kullanılmasını savunuyor.
Abeokuta'daki Federal Ziraat Üniversitesi'nden Profesör Adewale Dipeolu, dijital inovasyonun, özellikle iklim değişikliğinden en çok zarar gören ülkenin uzak bölgelerinde, tarımsal uygulamaların gelişmesini sağlamanın anahtarı olacağını belirtti. Dijital teknoloji ve çiftçiler ile ilgili detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Dijitalde Yükselen Trend: Influencer Pazarlama
Nijerya'nın Tarım Sektörü Çok Sayıda Zorlukla Boğuşuyor
Akademisyen, “Nijerya'nın tarım sektörü, iklim değişikliği, düzensiz yağışlar, erozyon, haşere ve hastalık salgınları ve çiftçi-çoban çatışmaları gibi güvensizlik sorunları nedeniyle daha da kötüleşen çok sayıda zorlukla boğuşuyor. Bu olumsuzluklar çiftçileri, özellikle de uzak kırsal bölgelerde yaşayanları savunmasız bıraktı" ifadelerinde bulundu. İmo, Ogun ve Kwara Eyaletleri bölgelerinde çalışmalar yapıldığını anlattı.
“Şimdi temel çalışmadaki bulguları tartışmak için buradayız. Çiftçilerin iklim değişikliğine yönelik bu dijital çözümlerden haberdar olup olmadığını görmek için sahaya gittik. Çiftçilerin iklim değişikliği nedeniyle karşılaştığı zorluklar nelerdir? Bu dijital hükümleri kullanırlarsa bu onlar için uygun maliyetli olur mu?” diye de ekledi.
Atölye artık, ülkenin zor durumdaki çiftçilerine, ürünlerini iyileştirmek ve yerel gıda üretimini arttırmak için tarıma dayalı dijital çözümler uygulama konusunda yardımcı olacak bir uygulamanın oluşturulmasına yardımcı olacak.
Dijital tarım teknolojileri, tarım süreçlerini geliştiren çeşitli araçlardan oluşuyor. Örneğin, çiftçilerin kesin tarla sınırlarını tanımlamasına ve tarım uygulamalarını doğrudan etkileyen toprak koşullarındaki değişiklikleri analiz etmesine olanak tanıyan GPS ve uydu ilerlemeleri sayesinde hassas saha haritalaması mümkün hale geliyor.
Bu arada, çeşitli dijital sensörler kullanılarak toprağın nem içeriği, sıcaklık, besin seviyeleri, nem ve diğer faktörlerle ilgili veriler toplanıyor. Bu sensörler, çiftçilere tarlalarının durumu hakkında zamanında bilgi vererek, hava koşullarına daha dayanıklı ürünler elde etmelerini sağlayacak bilinçli kararlar almalarına yardımcı oluyor. Kamera taşıyan drone'lar, mahsul izleme ve hastalık tespitine yardımcı olan yüksek çözünürlüklü veri ve fotoğrafları toplamak için de kullanılabilir.
Robot Teknolojisi Giderek Daha Fazla Uygulanıyor
Başarılı ve etkili mahsul yönetimine ilişkin içgörüleri ortaya çıkarmak için büyük veri kümeleri yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmaları tarafından işlenebilir. Bu araçlar mahsul verimini tahmin edebiliyor. Hastalık salgınlarını da tespit edebiliyor, ekim ve hasat için de en iyi dönemleri önerebiliyor.
Son olarak, yabani otların temizlenmesi, ekim ve hasat gibi operasyonlarda, iş gücü verimliliğini arttırmak ve her zaman mevcut veya verimli olmayabilecek fiziksel el emeğine olan talebi azaltmak amacıyla robot teknolojisi giderek daha fazla uygulanıyor. Bunlar dijital tarım teknolojilerinin yalnızca birkaç örneğidir.
Diğer örnekler arasında izlenebilir tedarik zincirleri için blockchain teknolojisi, atıkların azaltılması için değişken oranlı teknoloji, etkili su kullanımı için akıllı sulama ve ekimle ilgili zamanında kararlar için hava tahmini yer alıyor.
Dijital Tarım Teknolojilerini Kullanmak
Dijital tarım teknolojilerini kullanarak çiftçilik uygulamaları daha verimli, kaynak açısından da verimli ve sürdürülebilir hale gelebilir. Daha fazla insanı besleyebilecek daha yüksek performanslı mahsuller de üretilebilir. Ancak etkili uygulama, yeni ve gelişmiş teknolojiye harcama yapılmasını, çiftçilerin bu teknolojiyi nasıl kullanacakları konusunda eğitilmesini ve veri güvenliği endişelerinin dikkate alınmasını gerektiriyor!
İklim değişikliği bu teknolojilerin kullanımını her zamankinden daha gerekli hale getiriyor. Tarım sektörünün de buna uyum sağlaması gerekiyor. Aksi takdirde kullanılmaz hale gelme riskiyle de karşı karşıya kalacak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...