Drone üreticisi DJI, Cuma günü, ABD Savunma Bakanlığı'na karşı "Çin askeri şirketleri" listesine dahil edilmesi nedeniyle dava açtı. DJI sözcüsü, şirketin "on altı aydan fazla bir süredir DoD ile iletişim kurmaya çalıştıktan" sonra, "federal mahkemede hak aramaktan başka bir alternatifinin kalmadığına" karar verdiğini söyledi.
"Savunma Bakanlığı, DJI'nın Çin askeri tarafından sahip olunmadığını veya kontrol edilmediğini kabul ediyor ve DJI'nın askeri drone değil, tüketici ve ticari dronlar ürettiğini belirtiyor," dedi sözcü.
Çinli şirket, 2022 yılında DoD'nin listesine eklendi ve bu durum, diğer devlet kurumlarının benzer eylemleriyle takip edildi. 2020'de DJI, ABD şirketlerinin kendisine satış yapmasını engelleyen Ticaret Bakanlığı'nın Varlık Listesi'ne alındı ve bir sonraki yıl Hazine Bakanlığı'nın yatırım yasakları listesine eklendi; bu durum, DJI'nın Uygur Müslümanlarının gözetimindeki iddialı rolü nedeniyle gerçekleşti. (Şirket, "Sincan'daki Uygurların durumu ile hiçbir ilgisi olmadığını" belirtti.)
DJI, açtığı davada, listeye alınması sonucunda "sürekli finansal ve itibar kaybı yaşadığını, iş kaybı yaşadığını ve çalışanların damgalandığını ve rahatsız edildiğini" ifade ediyor.
Şirket, DoD raporunun listeleme gerekçesinin "DJI'nın bu şekilde tasnif edilmesini destekleyecek kadar yetersiz bir dizi iddiadan oluştuğunu" savunuyor.
Dava, "Birçok eksiklik arasında, raporun yanlış bir hukuki standardı uyguladığını, yaygın Çin isimleriyle bireyleri karıştırdığını” söyledi. “DJI'nın bir Çin askeri şirketi olduğunu kanıtlamakta yetersiz kalan eski bilgilere ve dolaylı bağlantılara dayandığını" belirtiyor. Ayrıca, şirketin kurucusu ve CEO'su Frank Wang ile üç erken aşama yatırımcının "şirketin oy haklarının %99'unu ve hisselerinin yaklaşık %87,4'ünü birlikte elinde bulundurduğunu" ifade ediyor.
İlginizi çekebilir: Oriole Networks, Yapay Zeka İçin 20,2 Milyon Euro Yatırım Aldı
Drone Üreticisinin 'Çin Askeri Şirketleri' Listesine Alınması ve Sonuçları
DJI’nin ABD Savunma Bakanlığı'na karşı açtığı dava, günümüzde teknoloji şirketlerinin uluslararası ilişkiler ve jeopolitik bağlamda nasıl etkilendiğine dair önemli bir örnek sunuyor. Drone teknolojisi alanında lider konumda olan DJI, yalnızca ticari ve tüketici odaklı dronlar üretmekle kalmayıp, aynı zamanda küresel ölçekte ciddi bir pazar payına sahiptir. Ancak, şirketin "Çin askeri şirketleri" listesine dahil edilmesi, ticari faaliyetlerini ve itibarını derinden sarsan sonuçlar doğurmuştur.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...