Covid-19 ya da diğer adıyla koronavirüs 2019 yılının sonlarından beri hayatımızda olan salgın bir hastalık. Yaklaşık 4 yıldır milyonlarca insanın ölümüne neden olan ve sonrasında ekonomi açısından da küresel olarak büyük bir yıkıma yol açan Covid-19’un artık küresel bir sağlık durumu olmadığı açıklandı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tarafından yapılan açıklamaya göre, söz konusu durum sadece bir ilerleme işareti. Yani korona virüs artık acil bir durum teşkil etmiyor.
İlginizi Çekebilir: Koronavirüs Sıkıntısı Yerini Enflasyona Bıraktı
Koronavirüs Artık Acil Bir Durum Gerektirmiyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği toplantıda Covid-19 hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalara göre koronavirüs artık uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu değil.
Ghebreyesus, Kovid-19'un son 3 senede bütün insanlığın hayatını her anlamda alt üst ettiğini belirtti. Ghebreyesus, ülkeler tarafından DSÖ’ye rapor edilen verilere göre salgın nedeniyle 7 milyon kişinin hayatını kaybettiğini ancak bu rakamın daha fazla olduğunu düşündüklerini belirtti.
DSÖ Genel Direktörü aynı zamanda koronavirüs nedeniyle dünyanın pek çok yerinde sağlık sistemlerinin ciddi şekilde zarar gördüğünü ve milyonlarca insanın temel sağlık hizmetlerinden faydalanamadığını da açıkladı. Ayrıca Ghebreyesus, koronanın sağlık krizinden çok daha fazlası olduğunu vurguladı. Pandeminin dünya ekonomisinde büyük yaralara neden olduğunu açıklayan genel direktör, seyahatten ticarete, eğitimden otomobile her alanda büyük sorunlar meydana geldiğini de belirtti.
Koronavirüs Milyonlarca İnsanın Psikolojik Sıkıntılar Yaşamasına Neden Oldu
Ghebreyesus, Kovid-19 yüzünden okulların ve ülke sınırlarının kapandığını belirtti. Bu durumdan dolayı insanların hareket alanının kısıtlandığını, insanların evlere kapanmasıyla birlikte, milyonlarca kişinin psikolojik sıkıntılar yaşadığını da açıkladı.
Virüsün, aşılar ve insanların bağışıklığının artmasından dolayı 2022’den beri düşüş eğiliminde olduğunu da söyleyen Ghebreyesus, birçok ülkenin eski normale yani 2019 öncesi hayata döndüğünü de açıkladı. Kararın nasıl alındığıyla ilgili konulan direktör, geçtiğimiz günlerde DSÖ Acil Durum Komitesi’nin 15. kez toplandığını ve kendisine koronavirüsün uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumundan çıkarılması gerektiği konusunda bir tavsiyede bulunulduğunu belirtti.
Kendisinin bu tavsiyeyi kabul ederek, Kovid-19’un küresel bir sağlık tehdidi olarak sona erdiğini ilan etmek için bu toplantıyı düzenlediğini açıkladı. Ancak bu açıklama koronavirüsün tamamen bittiği anlamına gelmiyor.
“Vaka ve Ölümlerde Yeni Artışlara Neden Olacak Varyantlar Çıkabilir”
Virüsün kalıcı olduğunu ve hala pek çok insanın hasta olduğunu ya da öldüğünü belirten Ghebreyesus, vaka ve ölümlerde yeni artışlara neden olabilecek yeni varyantların ortaya çıkabileceğinin de altını çizdi.
Bu kararın birden bire alınmadığını belirten DSÖ Genel Direktörü, bu konuda bir süredir toplantılar yaptıklarını ve çeşitli planlarla, verilerle elde edilen sonuçlardan sonra bu kararın alındığını açıkladı. Aynı zamanda koronavirüsün dünyayı bir kere daha tehdit ederse, başka bir acil durum kararı almaktan çekinmeyeceğini de belirtti.
17 Kasım 2019 tarihinde Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan Covid 19 salgını yaklaşık 4 yıldır hayatımızda. Salgın, bugüne kadar 7 milyona yakın insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Küresel çapta acil durum ilan edilmesine neden olan virüs, ülkelerin aşı ve tedavi konularında birlikte hareket etmelerini sağlamıştı.
2021 yılında pik yani tepe noktasına ulaşarak dünya çapında bir haftada 100 binden fazla insanın ölümüne neden olmuştu. 2022’nin sonlarına doğru etkisini kaybeden virüsün geride bıraktığı maddi ve manevi tahribat ise milyon dolarlarla ölçülemez durumda.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...