İnsan tahammülünün ötesindeki kavurucu sıcaklıklar ve su gibi kaynakların yetersiz kalması nedeniyle gezegendeki en sıcak nokta, Lut Çölü. Ruhi Çenet, yüzeyinde hiçbir şekilde canlı bulundurmadığı iddia edilen, volkanik koyu kayalarla kaplı geniş bir plato olan Lut Çölü’ne doğru yola çıktı.
NASA’nın Aqua uydusuna kurulmuş, orta çözünürlüklü görüntüleme spektroradyometresi, 2005 yılında Dünyanın en sıcak kara yüzeyinin Lut Çölü’nde olduğunu ve yüzeyindeki sıcaklığın 70.7°C'ye (159.3 °F) ulaştığını kaydetti.
Yüzey alanı yaklaşık 51.800 kilometre kare olan uçsuz bucaksız bu tuz çölü, uzaydan sıcaklığın 70.7°C’nin ölçüldüğü, gezegenin adeta güneş tarafından pişirildiği bölgedir.
İlginizi Çekebilir: TÜBİTAK UZAY: Türkiye’nin Uzay Serüveni
Gezegenin En Sıcak Noktası: Gandom Beryan
Lut Çölü dünyanın en kurak bölgelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yılda genellikle 30 mm’den daha az yağış alır. Yağan yağış, çevresindeki dağlardan aşağı akar ve çok geçmeden buharlaşıp yok olur. Kavurucu sıcaklıkların etkisiyle bölgede birçok kurumuş tuzlu göl bulunmaktadır.
Gezegenin en sıcak noktası olan Gandom Beryan bölgesi. Yıllarca develerle yakınından geçenlerin bile zar zor hayatta kaldığı bölgedir. Yazılan efsanelere göre haftalar süren bazı yolculukların sonuna doğru develer bile bacakları titreyerek bacaklarının üstlerinde sürünerek ilerlediği bölgedir.Gandom Beryan, yüzeyinde hiçbir şekilde canlı bulundurmadığı iddia edilen, volkanik koyu kayalarla kaplı geniş bir platodur.
NASA, o noktada birkaç yıl boyunca rekor yüzey sıcaklıkları ölçümlerine devam etti. Gandom Beryan Farsça’da kavrulmuş buğday anlamına gelmektedir.
Gandom Beryan’nın etraftaki kum tepeleri ve dağlar sıcak havayı adeta yeryüzüne hapsediyor. Düşük rakımı havanın yükselerek soğuma şansını azaltıyor. Yüzeyindeki volkanik kayaların koyu rengi ise güneşi adeta içine çekiyor.
Üzerinden hiçbir canlının geçemediği pek çok kaynakta belirtiliyor. Kaktüs gibi bitkiler dahi bu bölgede hiçbir şekilde yetişmiyor. Ancak Ruhi Çenet’in de çektiği videosunda da bahsettiği gibi istisnalar mevcuttur. Örneğin Peygamber Devesi veya Mantid olarak bilinen bir böcek türü o bölgede yaşayabiliyor.
Haziran, Temmuz, Ağustos Aylarında Turistik Seyahat Yasaktır
Gandom Beryan bölgesi turistlerin ilgisini çeken bir bölgedir. Turistler, Aralık, Ocak, Şubat aylarında bu bölgeyi ziyaret edebiliyor. Ancak, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında çölü ziyaret etmek İran hükümeti tarafından yasaklanmıştır.
NASA geçtiğimiz günlerde uydu yazılımının yeni bir sürümünü yayınlayarak Lut Çölü’ndeki kara yüzey sıcaklıklarının daha da fazla olabileceğine dair fikirlerin ortaya atılmasına yol açtı. Bir akademik dergi olan Amerikan Meteoroloji Derneği (AMS) bülteni araştırmacıları Mayıs 2021 tarihinde ki yayınlarında da işaret ettikleri gibi aslında Lut Çölün’deki sıcaklıkların 80.8°C’ye kadar çıkabileceğini vurguluyorlar.
Lut Çölü, eşsiz coğrafyasıyla 2016 yılında Unesco Dünya Mirası listesine eklemiştir.
Sizler için edindiğimiz bu bilgileri Ruhi Çenet'in son yayımladığı videodan derledik. Eğer siz de bahsi geçen videoyu izlemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...