Dünya'nın suda çözünebilen ilk akıllı saati üretildi. Peki bunun amacı neydi?Tianjin Üniversitesi'nden araştırmacılar, suya daldırıldığında çözünebilen tam işlevli bir prototip akıllı saat geliştirdiler.Bu cihaz suyun içerisinde 40 saatte çözünebilmekte.Çin'deki Tianjin Üniversitesi bilim insanları, dünyanın suda çözünen ilk akıllı saatini geliştirdiler. Saat, 40 saat boyunca sıvının içerisinde bırakıldığında, geriye yalnızca küçük metal parçalar kalıyor. Ancak akıllarda bir soru var: Böyle bir cihaz neden üretildi?
Çevre Kirliliğinin Önüne Geçmek
Aslında cevap son derece basit: Geliştiricilere göre, suda ayrışan bir akıllı saat, geri dönüştürülmüş ekipman kalıntılarından kaynaklanan çevre kirliliğine karşı mücadelede çok önemli bir adımdır. Günümüzdeki teknolojik gelişme düzeyi ile bu sorun giderek daha akut hale gelmeye başladı. İstatistiklere göre, bütün gezegendeki elektronik atıkların yalnızca yaklaşık %17'si geri dönüştürülmektedir. Bu rakam göz önüne alındığında, tüm teknolojik ürün geliştiren markaların aynı özeni göstermeleri gerektiği kaçınılmazdır.Doğada kalıntı bırakmadan çürüyen bu tür cihazların üretiminde doğaya verilen zarar en aza indirilmiş olacaktır. Bunun yanında bilim adamları, kolayca 3D basılabilen yoğun bir vinil kasa da geliştirdiler. İçine bir saat yerleştirildikten sonra kasanın kendisi alkolle dolduruluyor ve on saat sonra, kasanın içinde yalnızca ikincil üretime kolayca sokulabilen mikro devre kalıntıları kalıyor.
Küresel Risk Olan Elektronik Atıklar
Günümüzde e-atık meşru bir sorun haline geldi. 2019'da dünya 53,6 milyon metrik ton e-atık üretti ve bunun sadece %17,4'ü geri dönüştürülebildi. Geçtiğimiz son iki yılda küresel e-atık miktarı 4.500 Eyfel Kulesi inşa etmek için yeterliydi. İnanabiliyor musunuz? Problem, planlı eskitme sayesinde daha da kötüye gidiyor. Firmalar her yıl elektronik cihazlara hızla yeni özellikler ekledikçe ve eskilerini güncellemeyi bıraktıkça, kullanıcılar tüketim çılgınlığına kapılıp, cihazların bir üst modelini satın alıyor. Böylece eski telefonları birer atık haline geliyor.Elbette ki, teknoloji devlerinin son yıllardaki sürdürülebilirlik çabaları çok büyük. Firmalar, sürdürülebilirlik konusunda büyük planlamalar yaptıklarını duyurdular.2020 pandemisi nedeniyle e-atıkta belli bir azalma görüldü. Ancak bu, tabii ki yeterli değil. Çözünebilir elektronikler, yakın zamanda raflarda olmayacak, fakat umarız ki, geri dönüşümlü teknolojiler yakın zamanda yaygınlaşacak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...