Amazon, Microsoft ve Google gibi şirketler, kişisel verilerimizle onlara güvenebileceğimizi bize kanıtladı. Şimdi bu şirketlere bilgisayarlarımız, arabalarımız ve üzerinde tam kontrol verebileceğimiz tüm teknolojik aletler için güvenme zamanı. Sizi "Edge computing Uç Bilişim” ile tanıştırmama izin verin. Edge Computing yani Uç Bilişim terimi kendinden önceki “IoT” ve “bulut” gibi uç teknolojilerde her şeyi temsil eden bir terimdir.
Eskiden, sadece tek tipte masaüstü bilgisayarlar mevcuttu. Sonrasında ise Unix dönemleriyle birlikte bilgisayara aracılar kullanarak nasıl bağlanacağımızı öğrendik. Daha sonra kişisel bilgisayarlarımız ortaya çıktı. Bu da ilk kez sıradan insanların işi yapan donanıma gerçekten sahip olmasıyla başladı. Şu anda artık, ilerlemiş teknolojiyle birlikte bulut bilişim çağında yer alıyoruz. Birçoğumuzun hala kişisel bilgisayarları var, ancak bunları çoğunlukla Dropbox, Gmail, Office 365 ve Slack gibi merkezi hizmetlere erişmek için kullanıyoruz. Ek olarak, Amazon Echo, Google Chromecast ve Apple TV gibi cihazlar, Little House on the Prairie DVD kutusu setinin veya beğenmiş olabileceğiniz Encarta'nın CD-ROM kopyasının aksine, bulutta bulunan içerik ve zeka tarafından desteklenmektedir.
Kişisel bilgisayar çağında tüm bunların kulağa fazla merkezi geldiğinin farkındayım. Ancak bulut bilişimle ilgili gerçekten şaşırtıcı olan şey, dünyadaki tüm şirketlerin ciddi anlamda büyük bir yüzdesinin artık çok az sayıdaki bulut sağlayıcısının altyapısına, barındırmasına, makine öğrenimine ve bilgi işlem gücüne güvenmesidir. Güvenilen şirketler arasında da sektör devleri olarak bilinen; Amazon, Microsoft, Google ve IBM yer alıyor.
Genel bulut sağlayıcılarının açık ara en büyüğü olan Amazon (Apple, Facebook ve Dropbox gibi şirketlerin barındırdığı özel bulutların aksine) 2017'de pazarın yüzde 47'sine sahipti. Belki de dikkat etmeniz gereken nokta, moda bir sözcük olarak Edge Computing yani Uç Bilişim kavramının ortaya çıkışıdır. Bu şirketler artık bulut alanında fazla bir büyüme kalmadığının farkına varmış durumdadır. Merkezileştirilebilecek hemen hemen her şey merkezileştirildi. “Bulut” için yeni fırsatların çoğu artık Edge Computing Uç Bilişimde yatmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Microsoft ve Amazon Bulut Sistemleri İçin Yarışıyor
Peki Nedir Bu Edge Computing Uç Bilişim?
Edge kelimesi türkçe karşılığının tam anlamıyla coğrafi dağılım olarak uçta olmayı belirtir. Uç bilişim, tüm işi yapmak için bir düzine veri merkezinden birindeki buluta güvenmek yerine, veri kaynağında veya yakınında yapılan bilgi işlemi temsil eder. Tabi ki bu durum bulutun kaybolacağı anlamına gelmez. Kaybolması söz konusu olmayan bulutun bu durumdaki hareketi aslında bakarsanız size yaklaşmak olacaktır. Şimdi, kelime tanımından çıkacak olursak, Edge Bilişim son dönemlerde nasıl bu kadar popüler oldu ve neden önemlidir biraz da bunu inceleyelim.
Edge Bilişim Neden Gereklidir?
Edge Computing Uç Bilişim, veri işlemedeki gecikmeyi azaltıp yanıt hızını artırmak için kullanışlıdır. Bunun yanı sıra daha iyi ağ yönetimi sunar ve güvenlik açısından oldukça güçlüdür. Bu nedenlerden dolayı son yıllarda popüler olan edge bilişim teknolojisi fazlasıyla gereklidir. Uç bilişimin gecikmeyi azaltmasını ele alalım. Işık hızı uç bilgi işlem için harika bir sürücüdür. Örneğin A bilgisayarının herhangi bir işlem yapmak için öncelikle yarım küre uzaktaki bir B bilgisayarına sorması gerekiyorsa A bilgisayarı kullanıcısı bu durumu gecikme olarak algılar. Web tarayıcısında bir bağlantıya tıkladıktan sonra kısa bir süre hiçbir şey gösterilmemesi ışık hızından kaynaklanmaktadır.
Çok oyunculu video oyunları, birine ateş etmeniz ile kaçırdığınızı kesin olarak bilmeniz arasındaki gerçek ve algılanan gecikmeyi azaltmak için sayısız ayrıntılı teknik uygular. Sesli asistanların genellikle isteklerinizi bulutta çözmesi gerekir ve gidiş dönüş süresi fazla olabilir. Echo'nuzun konuşmanızı işlemesi, buluta sıkıştırılmış bir temsilini göndermesi, bulutun bu temsili açması ve işlemesi gerekir ve ardından bulut, Echo'nuza cevabı gönderir. Bugün hava durumunun en yüksek ve en düşük derecelerini öğrenmek için uzun bir süre beklemek sizi havaya uygun giyinmekten alıkoyabilir. Edge Computing Uç Bilişim teknolojisi bu gibi sorunlar için kesin çözümdür.
İlginizi Çekebilir: Ubisoft Yeni Bulut Teknolojisini Tanıttı
Gizlilik Ve Güvenlik
iPhone'un güvenlik ve gizlilik özellikleri hakkında pek çok şey duymuşsunuzdur. Özellikle güçlü oldukları bu alanın arkasında iyi bir Edge Computing Uç Bilişim olduğunu biliyor muydunuz? Edge bilişimin yönetim yönü, güvenlik için son derece önemlidir.
Tüketicilerin kötü yönetilen IoT cihazlarıyla ne kadar sorun yaşayacağını bir düşünün. Bu nedenle Microsoft, Linux işletim sistemi ile yönetilen sertifikalı bir mikro denetleyici ve bulut hizmeti olan Azure Sphere üzerinde çalışıyor. Buradaki fikir, ekmek kızartma makinenizin, Xbox'ınız kadar hacklenmesi ve merkezi olarak güncellenerek yönetilmesi zor hale getirilmesidir.
Sektörün Microsoft'un IoT güvenlik sorununa özel çözümünü benimseyip benimsemeyeceği konusunda hiçbir fikrim yok, ancak birkaç yıl sonra satın alacağınız donanımların çoğunun yazılımını otomatik olarak güncelleştireceği ve güvenliğin merkezi olarak yönetileceği öngörülüyor. Çünkü aksi takdirde ekmek kızartma makineniz ve bulaşık makineniz bir botnet ağına katılırak hayatınızı mahvedebilir.
Google, Microsoft ve Mozilla'nın tarayıcılarının "ölümsüz içerik" başarılarına bakıldığında, muhtemelen hangi Windows sürümünü çalıştırdığınızı söyleyebilirsiniz. Ancak hangi Chrome sürümüne sahip olduğunuzu biliyor musunuz? Edge Computing uç bilişimin bu konuda daha çok Chrome'a ve daha az Windows'a benzeyeceğini söyleyebiliriz.
Edge Computing'e duyulan ihtiyaç günden güne giderek daha belirgin hale geliyor. Üretilen makine verilerinin miktarı yakında dünya çapındaki toplam ağ kapasitesini aşacağından, Edge Computing, IoT'nin benimsenmesinin devam eden büyümesinde temel bir rol oynayacak. Şirketler ve CIO'lar, verilerin saldırısını yönetmek için zekayı ve bilişimi uç noktalara taşımanın yollarını bulmak için yenilikçi hareketlere yönelmelidir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...