Emojiler, teknoloji odaklı dünyamızda yaygın olarak tanınan bir terim haline geldi. Bu sarı semboller, özellikle duyguları temsil etmede çeşitli amaçlara hizmet ediyor. Mesajlaşma veya çevrim içi platformlar aracılığıyla iletişim söz konusu olduğunda, duyguları etkili bir şekilde ifade etmek oldukça zor olabilir. İşte emojilerin işe yaradığı yer burası. İletişimimizi daha anlaşılır kılmak ve yüz yüze konuşmalarda yaygın olarak kullandığımız jestleri görsel olarak yakalamak amacıyla oluşturulduklarını biliyoruz.
Bununla birlikte emojilerin, yalnızca mesajlaşma sırasında gösteremediğimiz yüz ifadelerini doğru bir şekilde temsil ettiklerinde, duyguları etkili bir şekilde iletebileceklerini anlamak bu noktada önemli. Araştırmacılar Alice Mado Proverbio ve Linda Dalle Nogare, emojilerin derinliğini ve yorumlanma kolaylığını araştırmak için bir çalışma yürüttü. Ana hedefleri, bireylerin yüz ifadelerini ve emojileri ne kadar çabuk tanıyabileceklerini belirlemekti. İşte araştırma hakkında detaylar!
İlginizi Çekebilir: WhatsApp, Animasyonlu Emoji Üzerinde Çalışıyor
İnsanlar, Emojileri Çözmede Daha İyi!
Çalışmaya, tümü sağ elini kullanan toplamda 25 kadın ve 26 erkek dahil edildi. Merak edenler için katılımcılar iki gruba ayrıldı. Birinci gruba, izole bir odada bir ekranda görüntülenen bir emojinin ardından bir duyguyu ifade eden bir kelime sunuldu. İkinci gruba ise duyguyu temsil eden bir kelime ve ardından bir insanın yüz ifadesi gösterildi. Her iki grubun amacı da, kelimenin emojiye mi yoksa yüz ifadesine mi karşılık geldiğini belirlemekti.
Çalışmanın bulgularına geçmeden önce, incelenen duyguların üzüntü, neşe, korku, şaşkınlık, tiksinti ve öfke gibi günlük hayatımızda deneyimlediğimiz temel duygular olduğunun farkında olmak önemli. Ek olarak, özellikle Olayla İlgili Potansiyeller (ERP'ler) olarak bilinen elektrik sinyallerine odaklanarak her iki grupta da beyin aktivitesini izlemek için Elektrotlar kullanıldı.
İlginç bir şekilde çalışma, insanların emojilerdeki duyguları insan yüz ifadelerinden daha hızlı tanıma eğiliminde olduklarını ortaya koydu. Katılımcıların emojileri 73 milisaniye daha hızlı tahmin ettiğini ortaya koydu. Bu bulgu, emojilerin metin tabanlı iletişimde oynadığı önemli rolü vurguluyor. Aynı zamanda mesajlarımıza da nasıl farklı bir anlam katabileceklerini vurgulamaktadır. Emojiler yüzde 92,7 doğruluk oranına ulaşırken, gerçek yüzler yüzde 82,43 doğruluk oranına sahipti. Ayrıca korku duygusunun kişinin yüz ifadesi veya emojisi ile aktarılıp aktarılmadığına bakılmaksızın ayırt edilmesinin daha zor olduğu gözlemlendi.
Emojiler, modern iletişimin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Sözel olmayan ipuçlarının yokluğunu telafi ederek, yazılı değiş tokuşlarda duyguları etkili bir şekilde ifade etmemize izin veriyor. Proverbio ve Nogare tarafından yapılan çalışma, emojilerin tanınma hızını ve doğruluğunu vurguluyor. Mesajları anlama ve yorumlama konusundaki önemini de daha da vurguluyor. Emojiler, sözsüz iletişimin karmaşıklığını tam olarak yansıtmıyor. Fakat dijital konuşmalarımıza duygusal bağlam eklemek için değerli bir araç sağlıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...