İnsanın dünyadaki var oluşu ile neredeyse aynı yaşta bir meslek varsa o da tarım ve hayvancılıktır. Zaman içerisinde madde ve maddenin işlenmesi ile iş hayatında sektörler doğmuş, gelişmiş ve yenilenmiştir. Kimi meslekler evrilerek boyut kazanmış yahut yeni dallar doğurmuş, kimileri de kaybolup silinip gitmişlerdir. Ancak zamanla makineleşmeyi ve otomasyonu yanına alsa da temelini ve önemini yitirmeyen yegâne mesleklerin başında şüphesiz tarım ve hayvancılık gelir.
Hayatta insanların iletişimi ve barınması kadar beslenmesi de hayati önem taşırken, besin kaynaklarının üretilmesinde her yol toprağın ve hayvanın işlenmesine çıkmaktadır. Kısa bir düşünün, akıl süzgecinizden geçirin. Aklınıza gelen ilk on besini bir kenara yazın. Şimdi o besinlerin üretim evrelerine bir göz gezdirin. Mutlaka bir hayvana veya bir toprak mahsulüne ulaşacaksınız.
Çiftçilik
Durun toprağa gitme sürecine daha çok var, şimdi toprağa gidenleri değil toprağı sürenleri, üstündeki hayvanları güdenleri konuşalım. Günümüz dünyasının patronlarından olan Bill Gates bile ABD sınırları içerisinde 979 kilometrekare bir tarım arazisine sahiptir. Dönüm cinsinden ifade edecek olursak yaklaşık 979.000 dönüm. Dikkatinizi çekmek isterim dostlar, bu araziler statü bakımından ‘’tarım arazisi’’ olarak alınmış ve amacı doğrultusunda bu statüleri de korunmaktadır. Hatta Bill ağabeyimizin geçmiş günlerde Türkiye’den de 22 bin dönüm arazi aldığından sitemizde bahsetmiştik. Adam nihayetinde ticari ve sektörel anlamda aydınlanmış ve aydınlatmış biri dostlar, almışsa vardır bir bildiği diyerek tarım ve hayvancılık konusuna geri dönüyorum.
Bugün ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yılın sonu itibarıyla Türkiye'de ekilen ve dikilen tarım alanı 23 milyon 763 bin hektar, çayır ve mera arazileriyle toplam tarım alanı da 38 milyon 380 bin hektardır. Aynı zamanda Çiftçi Kayıt Sistemi'ne 2020 yılında kayıtlı çiftçi sayısı 1 milyon 803 bindir. Hayvancılıkta ise et, yumurta ve süt ürünleri, dengeli beslenme açısından temel besin maddelerinden olması hasebiyle revaçtadır. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, arıcılık, ipek böcekçiliği, kümes hayvancılığı ile balıkçılık da başlıca ön planda olan hayvancılık türleridir Artış gösteren, azalma gösterse de artış ivmesi hep baki olan bu sektörler devlet tarafından da çeşitli dönemlerde gerek kurulum aşamasında gerekse de sürdürülebilir olarak desteklenmektedir.
Öncelikle bahsetmek gerekir ki her bakanlık ve kurum desteğinde olduğu gibi tarım ve hayvancılık ile de alakalı bir veri tabanı bulunmaktadır. İşe ilk etapta, çiftçi olarak veya bu alanlarda çalışacak bir tüzel kişilik olarak mı başlayacağız bunu belirlemekten başlamamız gerekiyor. Çiftçi olacaksak başlayacaksan durum hâsıl olduğu üzere bir tarım arazimiz olması veya edinmemiz gerekiyor. Bu tüzel kişilik olarak da geçerli… Sonuçta deniz yoksa balık da olmaz. Tarım arazimizi edinip, çiftçi statüsü veya tarımsal işletme statü de aldıysak işte o zaman destek kaynakları bize yeşil ışık yakıyor. Peki, nedir bu destek ve avantajlar?
TKDK ( Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu)
Ülkemizin kalkınma planlarının bir parçası olarak Avrupa Birliği desteği ile Tarım Bakanlığı bünyesinde kurulan TKDK, Avrupa Birliği başta olmak üzere çeşitli ulusal fon kaynaklarından toprak girişimcilerinin ve yatırımcılarının azami imkânla faydalanmalarını amaçlamaktadır. Bu amaca binaen IPARD 1 ve IPARD 2 programlarını oluşturmuş ve uygulayıcı kurumu haline gelmiştir. Bu kavrama yabancı girişimciler için şöyle açıklayalım IPARD, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini destekleyen bir destek programıdır. IPARD Programları, ülkemizdeki tarımın, ulusal pazarlara açılımını sağlamak amacıyla, küçük ve orta ölçekli işletmelere, kendilerinin ekonomik verimliliğini teşkil etmek hem de uzun vadede sürdürülebilirliklerini sağlamak, tüm bunlar ile beraber varlıklarını devam ettirmeleri için destek sağlamaktadır. Tarım işletmelerinin
Bu fondan yararlanmak isteyen girişimci veya yatırımcılar başvurularını Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumlarının İl Koordinatörlüklerine yaparlar ki bu koordinatörlükler de ikamet edilen illerin Tarım İl Müdürlüklerinde bulunurlar. İdari kontrollerin ardından ise proje fikirleri Tarım Bilgi Sistemine girilir ve destek süreciniz başlar. IPARD Desteğinin yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca bir de Tarımsal Yatırımların Desteklenmesi Programları bulunmaktadır. Bu destekte ise; eğer kendinize ait bir tarım işletmeniz varsa aşağıdaki desteklerden yapacağınız harcamaların % 50’sini teşvik alabilirsiniz. Eğer yatırımcı 40 yaşının altında ise bu destek oranı % 55’i bulmaktadır. Buyurun desteklenen yatırımlar listesine bir göz atalım.
Tarımsal Makine-Ekipman Desteği
Toprak işlemenin en önemli makinesi denildiğinde şüphesiz ki ilk akla gelen traktörlerdir. Ancak yalnızca Traktörler değil, traktörlerin yanı sıra kullanılması gereken birçok tarım aleti veya makinesi bulunmaktadır. Bunların başlıca sayacak olursak, Pulluk, Balya Makinesi, Silaj Makinesi, Hasat Makinesi, Yem Karma Makinesi şeklinde belirtebiliriz. İşte bu noktada yine Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı işletmeci veya yatırımcının çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı olması ön şartı ile toplamda 41 adet tarım makinesini %50 hibe desteği ile finanse etmektedir. Kriter olarak da limit bazında 20.000 TL – 50.000 TL arasında makine ekipman desteği sunmaktadır. Desteklenen makine ekipmanlar ise;
KOSGEB Çiftçi Desteği ( Tarım ve Hayvancılık)
Hemen hemen her sektörün destekçisi olan KOSGEB, tarım ve hayvancılık yapan/yapacak olan girişimcileri de destekliyor. Ülke genelinde kadın erkek tüm çiftçiler bu imkânlardan yararlanabilmekte olup bu imkânın maddi karşılığı zaman zaman 370.000 TL’ye yaklaşmaktadır. Bu noktada yine gerek yeni bir girişimci olmanız gerekse de mevut işletmenizi geliştirmeye yönelik desteklerinden faydalanabilirsiniz. Her proje ve destek sisteminde olduğu gibi, KOSGEB veri tabanında kayıtlı olmak ve desteklenen sektörlerin destek kalemlerini araştırmak bu fondan yararlanmanızın ilk aşaması olacaktır.
Ziraat Bankası Çiftçi Desteği
Ziraat Bankası birçok alanda olduğu gibi Kırsal Kalkınmaya ve çiftçilik girişimcilerine destek olan bir diğer kaynak kurumdur. Bakanlar Kurulunun da almış olduğu kararla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda yapılması planlanan veya hak kazanılan desteklere aracılık yapan Ziraat Bankası, çiftçiye toprak yatırımcılarına; bakanlığın sunduğu makine ekipman desteğinde çiftçilere ve yatırımcılara düşen % 50 ayni katkının temini için kredi imkanı sunmaktadır. Aynı zamanda banka, kendi imkânları dâhilinde;
Toprağın her alanda insanoğlunun hayatının devam ettirmesi için işlenmesi, işlenen toprağın nimetlerinin ise tüketiciye ulaştırılması iş hayatının hemen her evresinde önemini koruyacağı su götürmez bir gerçektir. Sektörün bir yatırımcısı olma yolunda ise ihtiyacınız olan destek ve teşviklerden yeterince söz ettik. Bundan sonrası elinizi suya sabuna sürmeden toprağa sürmek olacaktır. Ne ekersek onu biçeceğimiz toprak ana emekçisine de oldukça cömert davranmaya hazır bekliyor. Hasadınız bol olması dileğiyle…
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...