Endüstri 4.0 mitleri; hem değer zinciri organizasyonlarının hem de teknolojik kavramların kolektif şekilde bütünlük oluşturmasıyla doğmuştur. Bu kavram; siber-fiziksel sistem kavramlarına, hizmetlerdeki internete ve nesnelere dayalı olarak ortaya çıkmıştır. Endüstri 4.0 mitlerinde özellikle bireysellikle kolektiftik arasındaki çatışma ön plana çıkıyor. Belirli ekonomik değerden oluşan ve hem cansız hem de canlı nesnelerin internet ortamına bağlanarak, birbirleriyle iletişim kurdukları Nesneler İnternetidir…
Endüstri 4.0 Mitlerinin Tarihsel Süreci
Alman hükümetine ait bir proje olan
Endüstri 4.0 prensipleri, geleneksel sanayinin bilgisayarlaşmasıyla birlikte yüksek teknolojiyle donatılmışlardır. Projenin temel amacı; kaynak verimliliği ile uyum sağlamak olduğu söylenebilir. Aynı zamanda ergonomiyle de iş ortakları ile müşterilerin karakterize edilmesi sağlanmıştır. Endüstri 4.0 mitleriyle ilgili kavramlar ilk kez 2011’de Hannover Fuar’ında geçmiştir.
2012 senesinin ekim ayındaysa, Robert Bosch GmbH ile Kagermann çalışma grubu oluşturmuştur. Oluşturulan çalışma grubundaki 4. Sanayi devrimi öneri dosyası Alman Federal Hükümeti’ne sunulmuştur. Endüstri 4.0 çalışma grubundaki nihai raporsa 8 Nisan 2013’te Hannover Fuarı’nda ortaya çıkmıştır.
Endüstri 4.0 Mitleri Yapısı
[caption id="attachment_6151" align="alignnone" width="1290"]
Endüstri 4.0 Mitleri Yapısı-
Startup Teknoloji[/caption]
Endüstri 4.0 teknolojisi kapsamlı ele alındığında 3 yapıdan oluştuğu görülebilir. 3 yapıyı şöyle sıralayabiliriz:
Yukarıda belirttiğimiz yapılardan siber-fiziksel sistemlere, otonom araçları örnek verebiliriz. Nesnelerin İnternetine, siber güvenlik araçları; Hizmetlerin İnternetine ise, Bulut sistemi örnek verilebilir. Modüler yapıdaki akıllı fabrikalar; fiziksel işlemler sanal kopya oluşturmada, merkez olmayan kararların alınmasında ve siber sistemlerin izlenmesi görevlerini yapıyorlar. Nesnelerin İnterneti kavramıyla birlikte siber-fiziksel sistemlerde hem insanlarla hem de birbirleriyle iletişim halinde olup iş birliğiyle çalışmalara önem verilmiştir. Hizmetlerin İnterneti kavramlarıyla, değer zincirleri kullanıcılarca değerlendirmeye tabi tutulabilecek. Onun haricinde çapraz ve iç örgütsel hizmetlerde sunulup değerlendirilebiliyor.
Endüstri 4.0 Mitleri Uygulanabilirliği
[caption id="attachment_6152" align="alignnone" width="1210"]
Endüstri 4.0 Mitleri Uygulanabilirliği-
Startup Teknoloji[/caption]
Ürünlerin gerçek zamanlı sunulduğu sistem olarak Endüstri 4.0 mitleri dikkat çekiyor. Endüstri 4.0 mitlerinde ürünleri sunan makinelerde çok önemlidir… Almanya’ya ait Yapay Zekâ Araştırma Merkezi’nde, Endüstri 4.0 mitleriyle ilgili önemli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalarda Siemens başta olmak üzere 20 araştırma ve endüstriyel ortağın emeği vardır.
Almanya’nın Kaiserslautern şehrinde yer alan ufak fabrikada, Endüstri 4.0 mitleri sisteminin ne şekilde çalışacağı detaylı olarak sergileniyor. Burada en dikkat çeken noktaysa, imalat makineleriyle ürünlerin nasıl birbirlerinden haber alacakları hususudur diyebiliriz. Çünkü haber alma işlemi için sabun şişeleri gerekiyor. Boş sabun şişeleri üstünde radyo frekansının tanımlamasıyla alakalı etiketler yer alıyor. Belirttiğimiz bu etiketler sayesinde makineler şişe renklerini tanıyabiliyor. Sistemle beraber ürün tarafından belirtilen radyo sinyallerindeki bilgiler, üretim başlamasıyla dijital ortamda saklanıyor. Bu olay
siber-fiziksel sistem diye anılıyor.
Endüstri 4.0 Mitleri Avantajları Nelerdir?
Sanayinin gelişmesinde ve üretimin artmasında önemli rol oynayan Endüstri 4.0 mitleriyle ilgili avantajları şöyle sıralayabiliriz:
Endüstri 4.0 Mitleri Prensipleri Nelerdir?
Endüstri 4.0 mitleri 6 prensipten oluşuyor. Onları şöyle açıklayabiliriz:
Modülerlik
Bireysel modüllerde değişecek gereklilikleri akıllı fabrikalardaki esnek adaptasyon sistemleri sağlıyor.
Özerk Yönetim
Akıllı fabrikaların kendi kararlarını vermesinde siber-fiziksel sistemler rol oynuyor.
Karşılıklı Çalışabilirlik
Hizmetlerin interneti, siber fiziksel sistemleri ve nesnelerin interneti üzerinden akıllı fabrikalarla, insanların birbirleriyle iletişime geçmeleri amaçlanmıştır.
Hizmet Oryantasyonu
Akıllı fabrikalar ve insanlar aracılığıyla; hizmetlerin internetinden siber-fiziksel sistemler sunulabiliyor.
Sanallaştırma
Akıllı fabrikalardaki sanal kopya, sanallaştırma diye biliniyor. Simülasyon modellerinin, sistemin ve sensör verilerinin bağlanmasıyla ortaya çıkan kavramdır diyebiliriz.
Gerçek-Zaman Yeteneği
Endüstri 4.0 prensipleri bağlamında; analiz yapma, verileri toplama gibi kavramlar çok önemlidir. Bu kavramlar, gerçek-zaman yeteneği sayesinde kolaylıkla hayata geçirilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...