Açılımı, “Enterprise Resource Planning” olarak biliyor ve Türkçe’ ye “Kurumsal Kaynak Planlama” olarak çevrilmektedir. Kurumsal kaynak planlaması(ERP), işletmenin tüm kaynaklarının birleştirilip, verimli olarak kullanılması için tasarlanmış bilgi sistemlerine verilen addır. Kurumsal kaynak planlama yazılımları, bir işletmenin satıştan muhasebeye, üretimden insan kaynaklarına, stok yönetiminden satın almaya tüm bu süreçlerde gerçekleştirilen işlem ve verilerin bir araya getirilmesine yardımcı olan sistemlere verilen addır.
Çoğu kurum halihazırda bir tür finans ve operasyon sistemine sahip olsa da ana dolaşımdaki çoğu yazılım, gündelik süreçlerin önüne geçemez veya gelecekte kurumun büyümesine ne yazık ki yardımcı olamaz. Dolayısıyla bir kurumun veya işletmenin gereksinimleri hiçbir zaman sabit kalmamakla beraber , sürekli yeniliğe ve değişime ihtiyaç duyacaktır. Tam bu noktada ERP yazılımını farklı ve işe yarar kılan şey, tüm farklı süreçleri işbirliği yapacak şekilde bir araya getirerek tek ve yapay zeka uyumlu akıcı bir sistem oluşturmasıdır.
İlginizi Çekebilir: e-Ticaret Platformu eBrands 50 Milyon Dolarlık Fon Sağladı
İşlevleri Nelerdir?

- İşletme liderlerine faaliyetlerinde gerçek zamanlı görünürlük sağlayarak anında ve birebir etkileşimi mümkün kılıyor.
- İş liderlerine, ekiplerine ve küresel tedarik zincirlerine anında erişimi sağlar.
- İmalat işlevi ile iş iletişimini geliştiriyor ve imalatçılara müşteri gereksinimlerini karşılama olanağı sunuyor. Bu işlev proje ve maliyet yönetiminin yanı sıra üretim planlamasını da iyileştirir.
- Kurumunuz hala tedarik bilgilerini el ile giriyor ve ambarınızda envanter keşfine çıkıyorsa bu sistemi kullanmak için bir sebep daha… ERP ,sıkıcı görevleri ve gereksiz uzantılı işlemleri otomatikleştirir. Bu sayede, odak noktanızı daha önemli konulara ayırarak verimli iş sağlamış olursunuz.
- Ekiplerin birbirleriyle ve üçüncü taraf satıcılarla iş birliği yapılmasına yönelik önemli kolaylıklar sağlıyor.
- Verileri güvende tutmak ve işletmenin küresel yasal düzenlemelere ve kurallara uygun olarak çalışmaya devam etmesini sağlamaya yardımcı oluyor.
- Kuruluşlar için tek bir doğruluk noktası sağlıyor. Böylelikle ağ karmaşasını ortadan kaldırıyor.
- Özellikle de üretimi iyileştirmeyi hedefleyen firmaysanız eğer sizi zirveye taşıyacak önemli sistemlerden birisi.

ERP Avantajları
- Erişim kolaylığı sayesinde saha dışında ve mobil cihazlar üzerinden sizlere kullanım avantajı sunuyor.
- Geliştirilmiş veriler, yedekleme ve kullanıcı haklarını kontrol etme yeteneği ile birlikte daha iyi uyumluluk ve veri güvenliğini sağlıyor.
- Geliştirilen bu verilerin toplama işlemini otomatikleştirerek verimliliği arttırmanın yanı sıra zaman tasarrufu da sağlıyor.
- Çalışanlarınızın performansını izleyebilir ve İK sorunlarını ortaya çıkmadan önce tespit edebilirsiniz.
- Giderek daha karmaşık hale gelmesi beklenen iş süreçlerinizi optimize ederek işinizin aksi yönde büyümesini ve de kargaşayı engellemiş olursunuz.
- Kurumsal Kaynak Planlama sistemi ile süreçlerinizin uyumlu hale gelmesini temin ederek ortaya çıkabilme ihtimali olan riskleri azaltmanız mümkün.
Dezavantajları
- Sistemlerinin ilk kurulum ücreti yüksek olabilir.
- Kurumsal Kaynak Planlamasına hakim ve sizin ihtiyaçlarınızı tam olarak anlayan profesyonel bir ekibe ihtiyacınız olabilir.
- Kurumunuzda kadrolu olarak çalışan bir ERP uzmanı gerekebilir veya aylık olarak bir firma anlaşmanız gerekebilir.
- Unutmayın ki, bu sisteme geçmeye karar verdiğiniz anda, manuel takip sistemine uzun yıllardır alışmış olan birim yöneticileriniz ve çalışanlarınız için tam otomasyonel bir sisteme geçiş ve alışma evresi uzun sürebilir.